Hufvudstadsbladet

Murray: ”Nivån av sexism är overklig”

Den franske dj:n Martin Solveigs ”twerk”-fråga till Ballon d’Or-vinnaren Ada Hegerberg har fått stark kritik från flera olika håll.

- HBL-TT-REUTERS

Norska anfallaren Ada Hegerberg blev historisk då hon som första kvinnliga fotbollssp­elare fick motta Ballon d’Or. Men prisutdeln­ingen i går kväll fick en oväntad vändning då en av galans värdar, den franske dj:n Martin Solveig, frågade om hon kunde ”twerka”.

Ada Hegerberg, som med sitt Lyon vann både Champions League och franska ligan tidigare i år, såg generad ut och svarade ”nej”.

Solveig fick omgående massiv kritik på sociala medier. Inte minst från den brittiske tennisstjä­rnan Andy Murray.

”Ännu ett exempel på den bisarra sexism som fortfarand­e existerar inom sporten, skriver Murray på Instagram.

Ber om ursäkt

Martin Solveig ber om ursäkt med en video som publicerat­s på Twitter. Han säger att han inte är tillräckli­gt bra på engelska och därför inte förstod att hans fråga kunde uppfattas som en förolämpni­ng.

– Jag är förvånad och överraskad av vad jag läser på internet, jag ville naturligtv­is inte förolämpa någon, säger han, och förklarar att det hela var ett skämt – om än ett dåligt.

Pratade efteråt

”Twerking” är en dansstil där dansaren står lätt hukande och bredbent och skakar sina höfter och rumpa. Ada Hegerberg själv säger till BBC att hon där och då inte tänkte på Solveigs fråga som sexuella trakasseri­er.

– Han (Solveig) kom till mig efteråt och var väldigt ledsen för att det blev som det blev, säger Hegerberg.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/FRANCK FIFE ?? ■Dj:n Martin Solveig och fotbollssp­elaren Ada Hegerberg.
FOTO: LEHTIKUVA/FRANCK FIFE ■Dj:n Martin Solveig och fotbollssp­elaren Ada Hegerberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland