Hufvudstadsbladet

Öberg får Bragdgulde­t: ”Känns jättehäfti­gt”

Sensatione­llt OS-guld och silver i Pyeongchan­g. Nu får Hanna Öberg ännu en medalj till sitt prisskåp – Svenska Dagbladets bragdguld.

- TT

– Jag vet inte om man kan få ett så mycket finare pris, säger Hanna Öberg.

Skidskytte­n Hanna Öberg får 2018 års Bragdguld, och blir därmed den andra skidskytte­n genom tiderna (Helena Jonsson (Ekholm) den första 2009) att föräras med en bragdmedal­j.

– Det är jättestort. Det är ett jättefint pris, jag vet inte om man kan få ett mycket finare pris för det jag har gjort. Det känns verkligen jättehäfti­gt, säger Hanna Öberg, med en blombukett i famnen, i en tv-intervju med Svenska Dagbladet från slovenska Pokljuka, där det svenska skidskytte­laget befinner sig för världscups­tävlingar.

– Det är lite svårt att greppa. Det är ett jättestort och fint pris och att jag ska få det… Det är ungefär lika häftigt som att vinna OS-guld nästan.

Den 22-åriga skidskytte­n gick från okänd till känd på några timmar för den svenska idrottspub­liken när hon sensatione­llt vann guld på vinter-OS i Pyeongchan­g tidigare i år.

– Det var en helt perfekt dag för mig. Jag gjorde ett perfekt lopp. Jag har aldrig åkt så fort och jag har bara skjutit så bra vid ett enda tillfälle förut. Det loppet med OS-guldet var verkligen något extra för mig, säger Öberg när hon minns tillbaka till den där dagen i Sydkorea.

Förutom det individuel­la guldet i distans så var även Öberg en bidragande orsak till OS-silvret i stafetten. Just laginsatse­n är något hon framhäver i sin bragdinter­vju.

– Jag tror att det (laget) betyder nästan allt. Att vi som lag kunde prestera så himla bra. Det här är inte bara mitt pris utan det är hela landslaget­s. Utan dem hade jag inte kunnat ta det här OS-guldet.

Nu kan hon alltså även addera Bragdgulde­t till sin prissamlin­g. Priset delas ut på Idrottsgal­an i Globen i Stockholm den 21 januari.

 ?? FOTO: TT-SVD/LARS PEHRSON ?? ■Hanna Öberg vann guld och silver på OS i Pyeongchan­g. Nu har hon också fått Bragdgulde­t.
FOTO: TT-SVD/LARS PEHRSON ■Hanna Öberg vann guld och silver på OS i Pyeongchan­g. Nu har hon också fått Bragdgulde­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland