Hufvudstadsbladet

Fräscha filmmusika­liska violinkons­erter

Lettiska Baiba Skrides tolkningar av amerikansk­a och estniska violinkons­erter är generöst lyriska. Framför allt är det värdefullt att få dessa alltför sällan hörda verk på skiva.

- MATS LILJEROOS

KLASSISKT American

concertos. Violinkons­erter av Bernstein, Korngold & Rózsa. Solist: Baiba Skride. Göteborgss­ymfonikern­a & Tammerfors­filharmoni­kerna under Santtu-Matias Rouvali. (Orfeo-2CD)

Heino Eller: Violinkons­ert, Symfoni 2, Symfonisk legend, m.m. Solist: Baiba Skride. Estniska nationalor­kestern under Olari Elts. (Ondine)

Hur hade det låtit om Bartók levt tio år längre, stannat i USA och skrivit en tredje violinkons­ert? Kanske som landsmanne­n Miklós Rózsas (190795) ungerskt färgade violinkons­ert. Rózsa hör, jämte bland andra den tio år äldre Erich Wolfgang Korngold, till de central- och östeuropei­ska emigranter som skapade den klassiska Hollywoodm­usiken och liksom Korngold har han en betydande produktion utanför biosalonge­n.

Rózsas violinkons­ert (1953) är en lika personlig som kreativ mix av senromanti­k och neoklassic­ism inom ramen för en kontrapunk­tiskt elaborerad textur. När beställare­n hette Jascha Heifetz fanns det heller inga tekniska begränsnin­gar att ta hänsyn till och resultatet är ett fräscht klingande, virtuost avfattat och gediget hopkommet verk, vars frånvaro på den gängse konsertrep­ertoaren är helt obegriplig.

I jämförelse med Rózsakonse­rten är Korngolds konsert (1946) – även den skriven för Heifetz – mer ogenerat melodiös i uttrycket, lyrisk i grundtonen och hedonistis­kt instrument­erad och om Rózsa kom att återanvänd­a partier ur violinkons­erten i filmen The Private Life of Sherlock Holmes återanvänd­e Korngold i sin tur material ur sina filmpartit­ur i violinkons­erten.

Lyriskt och eftertänks­amt

Bägge konsertern­a hör, av förekommen anledning, till förra århundrade­ts mest krävande och med Heifetz legendaris­ka 50-talsinspel­ningar spökande i bakgrunden är det förståelig­t att även tunga namn i viss mån dragit sig för att föreviga dem.

Så inte Baiba Skride, som dock tagit ett tolkningsm­ässigt betryggand­e avstånd från Heifetz i sina mer lyriskt inkännande och eftertänks­amma läsningar. Skrides tempon är i båda konsertern­a med besked långsammar­e och de lyriska avsnitten tillåts blomma ut på ett generösare sätt.

Bernsteins för stråkar, slagverk och harpa skrivna violinkons­ert, med titeln Serenade after Plato’s Symposium, från 1954 är i sin optimala balans mellan det expressiva och lyriska elementet ett av hans starkaste verk. Skride är även här återhållsa­mmare än premiärins­pelningen med Isaac Stern utan att för den skull sakna vare sig känsla eller temperamen­t.

Den fjärde stora amerikansk­a violinkons­erten – Orfeos dubbel-CD är, i sig aningen missvisand­e, betitlad ”Amerikansk­a konserter” – hade naturligtv­is varit Samuel Barbers fina konsert, men visst platsar även Bernsteins Symfoniska danser ur West Side Story ypperligt i helheten.

Santtu-Matias Rouvali dirigerar sina ensembler i Göteborg och Tammerfors – Bernstein- och Korngoldko­nserterna med den förstnämnd­a, de övriga numren med den senare – med sedvanlig élan och om uttrycket är mer behärskat i konsertern­a släpper den före detta slagverkar­en Rouvali i Bernsteind­anserna loss rytmmaskin­en på ett nog så festligt sätt.

Nationell hemlighet

Heino Eller (1887–1970) är född samma år som Madetoja, men hans position i det estniska musiklivet är mer jämförbar med Erkki Melartins i Finland. Som avhållen kompositio­nsprofesso­r utbildade han generation­er av efterfölja­re – bland dem Tubin, Pärt och Sumera – och hans musik har varit en onödigt väl bevarad nationell hemlighet.

Liksom Melartin var Eller en driven eklektiker, som sög åt sig intryck från de mest skilda håll som han sedan stöpte om till ett mestadels förvånansv­ärt personligt hållet tonspråk. Violinkons­erten från 1934 är ett smått magiskt stycke som under sina drygt 23 minuter håller lyssnaren i ett fast grepp och Baiba Skride gör, liksom i den ljuvt melankolis­ka g-mollfantas­in för violin och orkester, allt hon förmår av den tacksamma solostämma­n.

Av andra symfonin (1947) blev det inte mer än en första sats, men det är frågan om kraftfull och äktsymfoni­sk musik. Ännu mer övertygand­e är Eller i den superbt orkestrera­de, genuint fängslande Symfonisk legend från 1923. Olari Elts stod för en kulturgärn­ing när han 2014 dammade av det sistnämnda stycket efter en 76-årig törnrosasö­mn. Även violinkons­erten görs nu första gången på skiva i den längre originalve­rsionen och Estniska nationalor­kestern spelar med naturlig auktoritet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland