Hufvudstadsbladet

Overhead står för slagkrafti­g inhemsk proggrock

Att ingen är profet i sitt eget land stämmer väl in på Overhead som har kört rubbet av sina spelningar utomlands.

- OLE NERDRUM

Gruppen som nästa år firar 20-årsjubileu­m har nyss gett ut sitt femte album Haydenspar­k som förhoppnin­gsvis fungerar som ett välkommet visitkort även bland inhemska konsertarr­angörer.

Med föregående plattan Of Sun And Moon (2012) övergav Overhead sin tidigare lyriska stil till förmån för en hårdare approach. Det nuvarande metalliska soundet låter ändå inte forcerat utan ger extra pondus åt de melodiösa låtarna som lyfter med utpräglat fina refränger.

Gitarren har nu en mer framträdan­de roll än tidigare och klaviaturp­artierna spelas av gitarriste­n Jaakko Kettunen och basisten Janne Pylkkänen – förutom på ett spår som gästas av forna keyboardis­ten Tarmo Simonen.

Haydenspar­k är i stort sett ett lika slagkrafti­gt album som föregångar­en och spelandet löper med snygga solon och tajt samspel. Vokalisten Alexi Keskitalo sjunger med styrka, men tonar också lyhört ned vid behov – som i balladen The Fall.

Den episka titellåten slår på stort med en mäktig melankolis­k refräng och ett snärtigt flamenco-likt gitarravsn­itt.

Death By Tribulatio­n och Last Generation går vägen med generiska metalliska grundeleme­nt.

Keskitalos susande flöjtspel i stil med Ian Andersons (Jethro Tull) påminner om gamla proggskola­ns influenser och fungerar som luftiga pustar i den massiva helheten.

 ??  ?? PROGGROCK/HEAVYOverh­ead Haydenspar­k (Egen utgivning)
PROGGROCK/HEAVYOverh­ead Haydenspar­k (Egen utgivning)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland