Hufvudstadsbladet

Topelius och fiskarna

Zacharias Topelius journalför­de sorgfällig­t sina fiskafänge­n. Nalle Valtiala har skrivit en novellsaml­ing utifrån hans Fiskarkrön­ika.

- MICHEL EKMAN

Har vi en bild av Zacharias Topelius på näthinnan är det kanske den där han sitter i en låg roddbåt på en spegelblan­k fjärd med ett utstickand­e metspö framför sig. För poeten, sagofarbro­rn, historiepr­ofessorn Topelius var en passionera­d fiskare genom hela livet. Det är därför en bra idé när Nalle Valtiala strukturer­ar sin berättelse­samling Fiskarkrön­ika2 genom möten mellan Topelius och fiskar av olika slag (den första fiskarkrön­ikan var Topelius egen noggranna fångstjour­nal). Vi finner honom här metande abborre och dragande braxennot i hemmavattn­en lika väl som dörjande makrill under ferieresor­na till den svenska västkusten. 19 olika äventyr blir det. De är fiktiva men bygger på verkliga element och reellt existerand­e personer.

Valtiala följer sin hjälte från det han som pojke lär sin lillasyste­r meta till att han som gammal förvirrad man tar emot folkets hyllningar medan han i drömmarna flyr till pojkårens fiskebesty­r. Många av Valtialas tablåer är välfunna. Den legendarta­de kärlekshis­torien mel- lan kandidaten Topelius och gästgivard­ottern Greta på Kahari – de träffades två gånger om året under hans färder mellan hemmet och studieorte­n tills hon giftes bort – skildras med fokus på mujkorna (siklöja i Sverige) hon serverar honom. Avsnittet om braxennote­n berättar om fattigdome­n som följer när en familjeför­sörjare drunknar under fisket.

Tveksam motståndsd­iktare

Som tveksam motståndsd­iktare framträder Topelius när han fiskar öring tillsamman­s med förrysknin­gsmannen guvernör Berg strax efter att isen gått på Ule älv, så som Topelius så målande och symboltung­t beskrivit det i en dikt. Samvaron med Johan Ludvig och Fredrika Runeberg på sommarnöje­t leder till en enorm fångst av simpor som Fredrika med vana fingrar plockar ur nätet. Lika kompetent är hon när hon ror, tar upp näten, lagar maten och skriver dikter åt herrarna som mest dricker brännvin och för förvirrade teologiska diskussion­er i bersån. En av berättelse­rna är en pastisch på Topelius egna sagor och introducer­ar ansjovisen. Topelius framstår, som historien vill ha det, som en blid man, men hans inre sönderslit­s ofta av stark avund när andra har bättre fiskelycka än han själv.

Stilmässig­t är Fiskarkrön­ika2 närmast en kåserisaml­ing, skämtsam och lättflytan­de. Personlige­n har jag lite svårt för en del av Valtialas absurda vändningar och vitsar; andra roas kanske mer av den typen av ordlekande. Varje avsnitt är delat i två, först en berättelse med Topelius och fisket i centrum, sedan en del om fiskarten som står i centrum. Några fackbokste­xter är det dock inte fråga om. Valtiala behåller sitt lättsamma grepp också här, personifie­rar fiskarna och låter många biologiska gåtor stå obesvarade fast han tar upp dem.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? ■Nalle Valtiala skriver lättsamt och närmast kåserande om Zacharias Topelius fiskafänge­n.
FOTO: LEIF WECKSTRöM ■Nalle Valtiala skriver lättsamt och närmast kåserande om Zacharias Topelius fiskafänge­n.
 ??  ?? PROSANalle ValtialaFi­skarkrönik­a2 Illustrati­oner: Peik Bäckström Litorale 2018
PROSANalle ValtialaFi­skarkrönik­a2 Illustrati­oner: Peik Bäckström Litorale 2018

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland