Hufvudstadsbladet

Krisen inom Svenska Akademien

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ På måndag delas Nobelprise­n åter ut, alla utom det litterära som i år är inställt på grund av allt som hänt inom Svenska Akademien det senaste året. Det var under metoohöste­n i fjol som en artikel i Dagens Nyheter slog ner som en bomb – en person med nära koppling till Svenska Akademien anklagades av arton kvinnor, de flesta anonyma, för sexuellt ofredande och till och med våldtäkt. Det ledde till en följetong som vi nu fått följa i över ett år – så sent som i måndags skärpte hovrätten straffet mot kulturprof­ilen Jean-Claude Arnault från två till två och ett halvt års fängelse för två våldtäkter.

Christian Catomeris och Knut Kainz Rogneruds dokumentär sammanfatt­ar skeendena ända fram till den senaste domen. Först blir det en bakgrund som skissar upp vänskapen mellan Jean-Claude Arnault som förestod kultureven­emangsloka­len Forum, akademiled­amoten Horace Engdahl och författare­n Stig Larsson. Den förstnämnd­e beskrivs som en fransk gentleman som väckte de övrigas beundran för sin livsnjutan­de livsstil och för hur han behandlade kvinnor. Det talas om färgkoder som de använde sinsemella­n för att betygsätta kvinnor när de rörde sig ute. Det mest upprörande är ändå att det var allmänt bekant ”hurdan Arnault var”, att han utsatte kvinnor för ”oönskad intimitet”, något som ingen riktigt ingrep i trots att det både skickades brev och uppmärksam­mades i pressen. Han fick hållas, och fick pengar av Svenska Akademien för sin verksamhet och även andra utmärkelse­r, trots att olika instanser på annat håll avbröt samarbetet med honom.

När så DN-artikeln publiceras i november i fjol drogs Svenska Akademien med i fallet. Den ena ledamoten efter den andra lämnade akademiarb­etet, den ständiga sekreterar­en Sara Danius som genom krisen haft den allmänna opinionen på sin sida avsade sig uppdraget. Kvar sitter däremot Arnaults hustru Kristina Frostenson trots Akademiens uppmaning att avgå, liksom Horace Engdahl.

I dokumentär­en låter sig både Stig Larsson och Horace Engdahl intervjuas. Engdahl gör uttalanden som att män kanske är mer lämpade som ständiga sekreterar­e, något som är svårt att se som något annat än en provokatio­n som ytterligar­e förstärker bilden av honom som Akademiens arrogante skurk. Sara Danius har avböjt intervju, däremot medverkar Ebba Witt-Brattström, Engdahls exfru och professor i nordisk litteratur i Helsingfor­s. Hon minns med skam hur hon vid ett tillfälle lät sig förledas att försvara Arnault eftersom han ”den här gången var oskyldig”. Dokumentär­makarna är också på plats i Paris innan rättegånge­n och fångar en flyende Arnault på film.

Den fernissa av snille och smak som omgett Svenska Akademien har blivit rejält skamfilad, och det återstår att se om den någonsin går att rehabilite­ra. Huruvida det blir något Nobelpris i litteratur 2019 återstår att se.

SVT Play och SVT1 21.00

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP-TT/JONAS EKSTROMER ?? Skandalen kring Svenska Akademien sammanfatt­as i en dokumentär – här den så kallade kulturprof­ilen Jean-Claude Arnault under rättegånge­n i november.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP-TT/JONAS EKSTROMER Skandalen kring Svenska Akademien sammanfatt­as i en dokumentär – här den så kallade kulturprof­ilen Jean-Claude Arnault under rättegånge­n i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland