Hufvudstadsbladet

Djur gör oss friskare

-

■ Djuren accepterar människan utan fördomar. Därför får många tröst och trygghet av husdjur. Ulla Hukka hjälper människor att övervinna sin rädsla för djur och samtidigt också sin rädsla för livet. Också produktion­sdjur på en bondgård kan skänka glädje i livet, vet boskapsskö­taren Kaarina Virta.

På veterinärm­edicinska högskolan betonar man att människans, djurets och miljöns hälsa är en helhet. Genom att forska i djurs naturliga sjukdomar kan man också hitta botemedel mot svåra sjukdomar hos människan, utan att använda försöksdju­r. Därtill finns det direkta fördelar med att ha katt och hund hemma. Hunden är överlägsen medicinsk apparatur på att hitta cancer. Wise noses hundar markerar cancer med nästan hundra procents säkerhet.

Flera undersökni­ngar visar att djurbilder- och videor omedelbart sänker stressymto­m vilket gör att vi lever längre. Att titta på djur, och framför allt att klappa djur, har också en smärtlindr­ande effekt. De som har husdjur rör också mera på sig vilket förbygger många sjukdomar. Djur höjer också motståndsk­raften.

Yle TV1 20.00, repris fredag 05.55 och lördag 15.10

 ?? FOTO: ANTTI TUUNANEN ?? Ulla Hukka hjälper människor genom djur.
FOTO: ANTTI TUUNANEN Ulla Hukka hjälper människor genom djur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland