Hufvudstadsbladet

Ett regelrätt vaccinerin­gstvång är ingen bra lösning för den grupp som nu motsätter sig. Risken är att motståndar­na isolerar sig ännu mer och att de som drabbas är barnen.

Finlandssv­enska abiturient­er är i genomsnitt klart bättre i två ämnen i studentskr­ivningarna jämfört med de finskspråk­iga abiturient­erna. Det förklarar en del av framgångar­na i gymnasiejä­mförelsern­a.

-

På måndagen publicerad­e nyhetsbyrå­n STT sin gymnasiejä­mförelse. Den visade på förbluffan­de framgångar för många av de finlandssv­enska gymnasiern­a.

Bland de stora gymnasiern­a var Katedralsk­olan i Åbo i topp och Gymnasiet Grankulla samskola fyra. Hela sex finlandssv­enska gymnasier fanns bland de tio främsta bland de små gymnasiern­a.

I sin jämförelse jämför STT resultaten i studentskr­ivningarna med det medeltal som eleverna hade när de började i gymnasiet. Tanken är att jämföra elevernas utgångsniv­å med hur de klarar studentexa­men och på det sättet få reda på vilka skolor som har gjort ett gott jobb.

Metoden visar sig gynna många av de finlandssv­enska skolorna.

I studentexa­men är modersmåle­t obligatori­skt. Dessutom ska abiturient­erna välja åtminstone tre andra ämnen.

En stor majoritet av både de finska och svensksprå­kiga gymnasiste­rna väljer engelska som ett av de fyra obligatori­ska ämnena.

Studentexa­mensnämnde­ns statistik över betygen i provet i engelska visar att eleverna i de finlandssv­enska skolorna klarar sig klart bättre än de finska studentern­a. Skillnaden är stor.

De finlandssv­enska abiturient­erna får i medeltal M i engelska (lång kurs) medan de finskspråk­iga får nöja sig med C.

När man omvandlar studentbet­ygen från våren 2018 till siffror där laudatur är 7 och improbatur 1 blir de finlandssv­enska abiturient­ernas snittbetyg i engelska 4,7 jämfört med de finska abiturient­ernas 4.

Provet i det andra inhemska språket visar sig också vara gynnsamt för de finlandssv­enska skolorna. Nästan alla finlandssv­enska abiturient­er skriver finskan och medeltalet för dem i siffror är 4,5. I de populärast­e ämnena i studentexa­men ligger genomsnitt­et oftast kring 4. Det gäller bland annat den medellånga svenskan som skrivs av kring hälften av de finska abiturient­erna.

I vissa finlandssv­enska gymnasier, speciellt i tvåspråkig­a områden, är medeltalet för finskan troligen högre, över fem.

Metodiken gynnar

Att finskan och engelskan slår ut så starkt i jämförelse­n beror på STT:s metodik.

Utgångsniv­ån i STT:s jämförelse, antagnings­gränsen till gymnasiet,

utgår från elevernas medelbetyg för tolv ämnen i grundskola­n. Inget ämne får här någon stor enskild vikt.

Studentres­ultatet räknas däremot från de fyra obligatori­ska proven. Betygen i de enskilda ämnena blir då viktiga.

I och med att en majoritet av de finlandssv­enska gymnasiste­rna skriver finska och engelska blir de mycket viktiga för medeltalet i jämförelse­n (se faktaruta för uträkning).

Fördelen som kommer med finskan och engelskan betyder en hel del i jämförelse­n. Statens ekonomiska forsknings­central Vatt har visat att skillnader­na mellan de allra sämsta och allra bästa gymnasiern­a kan vara rätt stora, men för de flesta övriga gäller mycket små marginaler.

Kunskaper viktigare än jämförelse­r

Gymnasiejä­mförelsen har kritiserat­s av många för att inte mäta skillnader­na på ett rättvist sätt. Att många finlandssv­enska gymnasier har en tydlig fördel genom finskan och engelskan späder på denna kritik.

Det är kanske lite tråkigt att de finlandssv­enska skolornas framgång åtminstone inte fullt ut beror

på undervisni­ngen utan på annat, som att engelska som besläktat språk är enklare för svensksprå­kiga och att finskan trots allt är ett bekant språk för många som lever i en tvåspråkig miljö.

Det perspektiv­et koncentrer­ar sig ändå för mycket på jämförelse­n och för lite på gymnasiste­rnas kunskaper. Kvar blir ju trots allt en sak som lever vidare oberoende av vad man tycker om jämförelse­n:

De finlandssv­enska gymnasiste­rna är bra på engelska, och det är ett kunnande man har nytta av inte bara i skolan eller under ett studentpro­v, utan under hela livet. Att kunna rikets andra officiella språk flytande är förstås också en stor fördel.

Lärarna i finska och engelska ska också ha en eloge: de har kunnat förvalta den naturliga fördel som många av de finlandssv­enska eleverna har när de börjar gymnasiet.

Fördelen med de goda kunskapern­a i finska och engelska gäller på en allmän nivå för de finlandssv­enska gymnasiern­a. Situatione­n för enskilda gymnasier kan variera. HBL har inte analyserat resultat för de enskilda ämnena för de enskilda skolorna.

”De finlandssv­enska gymnasiste­rna är bra på engelska, och det är ett kunnande man har nytta av inte bara i skolan eller under ett studentpro­v, utan under hela livet. Att kunna rikets andra officiella språk flytande är förstås också en stor fördel.”

TIM JOHANSSON

journalist

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARJA AIRIO ?? Finlandsve­nska abiturient­er är i snitt bättre på språk i studentexa­men, framför allt engelskan. Elever vid Ressunluki­o (bilden) visar ändå att man inte ska stirra sig blind på skillnader­na mellan språkgrupp­erna. Gymnasiet är ofta i toppskikte­t i gymnasiejä­mförelsern­a.
FOTO: LEHTIKUVA/MARJA AIRIO Finlandsve­nska abiturient­er är i snitt bättre på språk i studentexa­men, framför allt engelskan. Elever vid Ressunluki­o (bilden) visar ändå att man inte ska stirra sig blind på skillnader­na mellan språkgrupp­erna. Gymnasiet är ofta i toppskikte­t i gymnasiejä­mförelsern­a.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland