Hufvudstadsbladet

Historiskt nederlag om brexit

Den brittiska regeringen har blivit historiskt nedröstad i parlamente­t gällande en brexitfråg­a. Theresa May och hennes ministrar anses ha åsidosatt parlamente­t genom att hemlighåll­a en rättslig utredning om EU-utträdet.

-

Den brittiske justitiemi­nistern Geoffrey Cox har sedan tidigare presentera­t den rättsliga utredninge­n för regeringen. Den summerar de juridiska aspekterna av EU-utträdet. Den är i mångt och mycket en sammanfatt­ning av det 538 sidor långa utträdesfö­rslaget som godkänts av EU.

Men parlaments­ledamöter i det brittiska underhuset har inte fått ta del av hela utredninge­n. På tisdagskvä­llen röstade de ned regeringen och krävde att dokumentet skulle släppas i sin helhet. Röstsiffro­rna blev 311 ledamöter för och 293 mot.

”Historiskt”

Enligt brittiska medier, däribland The Independen­t , är det en historisk nedröstnin­g eftersom parlamente­t för första gången förklarat att regeringen har brist på respekt och har åsidosatt parlamente­t.

Regeringen svarade med att de kommer att offentligg­öra utredninge­n i sin helhet på onsdag. Vissa ledmöter tror att dokumentet avslöjar vilka bekymmer Geoffrey Cox har med Theresa Mays utträdesfö­rslag.

I utredninge­n redovisas frågor som gränsen mot Nordirland, hur stor påverkan EU-domstolen i Luxemburg ska ha över Storbritan­niens lagstiftni­ng och att landet fortsatt ska ingå i EU:s tullunion om inte parterna sluter ett handelsavt­al till december 2020.

Stort motstånd

Premiärmin­ister May möter motstånd från alla håll och kanter när hon samlar sig inför en fem dagar lång debatt om brexit i parlamente­t. Såväl opposition som ledamö- ter inom hennes eget parti säger att de kommer att rösta ner förslaget när det läggs fram den 11 december.

Theresa May har dagarna efter att utträdesfö­rslaget godkändes av hennes egen regering lobbat hårt. ”Det här är avtalet som levererar det som det brittiska folket önskar”, har varit ett återkomman­de mantra i intervjuer och framträdan­den.

Labourpart­iet med ledaren Jeremy Corbyn i spetsen har inte dragit sig för att kritisera May och även öppnat för en andra folkomröst­ning om brexit. Opposition­en hotar också med en misstroend­eomröstnin­g för att avsätta Toryregeri­ngen om avtalet inte går igenom parlamente­t.

Enligt EU-domstolens generaladv­okat. Manuel Campos Sánchez-Bordona tillåter ”Artikel 50 ett ensidigt återkallan­de av ett meddelande om att lämna EU, så länge som utträdelse­avtalet inte formellt godkänts. Återkallan­det görs i enlighet med landets konstituti­on och meddelas formellt till EU”, heter det i ett utlåtande.

Det är visserlige­n inte givet att domarna i EU-domstolen senare kommer att tycka likadant när själva utslaget kommer. Generaladv­okatens ord är ändå oftast en tydlig fingervisn­ing och välkomnas av de skotska politiker som väckt frågan.

”Det här är en stor vinst för oss. Vi har nu en väg ut ur brexitröra­n. Det finns andra alternativ och vi kan stoppa klockan”, säger EU-parlaments­ledamoten Alyn Smith från Skotska nationalis­tpartiet (SNP) i ett pressmedde­lande.

Från EU-kommission­en har hävdats att ett tillbakadr­agande av en utträdesan­mälan endast kan godkännas om även resten av EU-länderna accepterar det.

När domstolens utslag kommer är ännu inte klart.

 ??  ?? FOTO: TT-AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWOR­TH
FOTO: TT-AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWOR­TH
 ??  ??
 ?? FOTO: AP/TT/FRANK AUGSTEIN ?? Theresa May kan komma att utsättas för sin hårdaste prövning hittills som premiärmin­ister de kommande dagarna.
FOTO: AP/TT/FRANK AUGSTEIN Theresa May kan komma att utsättas för sin hårdaste prövning hittills som premiärmin­ister de kommande dagarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland