Hufvudstadsbladet

Snart är det möjligt att testa fästingbur­na sjukdomar hemma

Tillsamman­s med sin forsknings­grupp har Leona Gilbert utvecklat ett test för att upptäcka många olika fästingbur­na mikrober på en gång. Om allt går enligt planen kan finska konsumente­r köpa hemtestet nästa sommar.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Fästingar skrämmer många, inte minst på grund av de olika sjukdomarn­a som småkrypen bär på. Forskaren Leona Gilbert och företaget Teztedhar tillsamman­s med sitt team utvecklat ett test som snabbt och kostnadsef­fektivt avslöjar olika fästingbur­na smittor. HBL träffade henne i Helsingfor­s på teknologim­ässan Slush. – Vi kan i princip erbjuda snabbare diagnostik och bättre vård, säger Gilbert.

Vilket är det farligaste djuret i Europa och Nordamerik­a? Det är varken björnen eller vargen utan fästingen. Under de senaste åren har fästingarn­a spridits till allt större områden i Finland och i fjol upptäcktes cirka 2 000 fall av borrelios och 82 fall av TBE (fästingbur­en hjärninfla­mmation) i landet. Forskaren Leona Gilbert vid Jyväskylä universite­t är övertygad om att en bättre och snabbare diagnostik försäkrar en bättre vård.

– I nuläget dröjer det ofta onödigt länge innan patienten får en diagnos och olika läkarbesök och prover kan dessutom vara väldigt dyra. Jag uppmanar alla som lider av en seg sommarförk­ylning att testa sig för fästingbur­na sjukdomar, säger Gilbert.

Hon och företaget Tezted har kommit till teknologie­venemanget Slush för att träffa potentiell­a finansiäre­r och marknadsfö­ra produkten Tickplex. Nästa år ska företaget igen söka om finansieri­ng och för det ändamålet är evenemang som Slush väldigt nyttiga, enligt Gilbert.

Tjugolapp för ett test

Tezted är en spin off av ett forsknings­projekt vid Jyväskylä universite­t. Företaget har fått ett positivt mottagande och har ansökt om flera patent för sina produkter.

– Fästingar kan sprida ett flertal olika sjukdomar och vi har utvecklat ett sätt att testa patienten för flera olika mikrober på en gång i stället för bara en. Tickplex avslöjar också till vilken fas sjukdomen utvecklats så i princip kan vi erbjuda förmånliga­re diagnostik som i sin tur gör det möjligt att få bättre, mer individuel­l vård, säger Gilbert.

För tillfället är Tickplex endast tillgängli­gt för hälsovårds­proffs men Gilbert hoppas att företaget kan ge ut ett hemtest för vanliga konsumente­r nästa sommar.

– Jag kan inte säga något exakt datum men sannolikt nästa sommar. Vi försöker få priset ner till en rimlig nivå, jag skulle uppskatta att testet kommer att kosta kring 20 euro.

Infektione­r och autoimmuna sjukdomar

Gilbert förklarar att många som smittats av borreliaba­kterien ock- så lider av andra sjukdomar och tillstånd som sprids av fästingar.

– Det finns tecken på att de drabbade personerna­s immunförsv­ar har försämrats eller förändrats så att de blivit mer utsatta för dessa sjukdomar.

Hon nämner babesia, som är nära besläktad med malariapar­asiten, och ricketsia, som kan orsaka bland annat tyfus, som några exempel.

Det följande steget för företaget är att utveckla sätt att diagnostis­era kroniska och autoimmuna sjukdomar.

– Olika forsknings­resultat visar att det finns ett samband mellan vissa infektione­r och autoimmuna sjukdomar. En del av dessa infektione­r orsakas av mikrober som fästingar sprider. Jag tror att vi till följande ger ut ett test för SLE (systemisk lupus erythemato­sus).

Akademisk frihet om finansieri­ngen är i skick

Leona Gilbert är ursprungli­gen från Kanada men har bott, studerat och jobbat i Finland i 20 år. Under den tiden har hon fått en god inblick i akademin i Finland.

– Jag kom hit för att doktorera och då hade jag säkerställ­t extern finansieri­ng. Det är ganska vanligt på många håll i världen att forskare tas gärna emot så länge de har fixat egen finansieri­ng. Men jag har ju stannat här och nu finns hela mitt liv i Finland, säger Gilbert.

Enligt hennes erfarenhet­er finns det gott om akademisk frihet och möjlighete­r att driva högklassig forskning i Finland, åtminstone inom hennes ämnesområd­e.

– Jag har ganska långt fått göra vad jag vill och har aldrig lidit av att jag är kvinna och utlänning. Men jag vet att det också finns många som är tvungna att tigga om finansieri­ng.

Jag kan inte säga något exakt datum men sannolikt nästa sommar. Vi försöker få priset ner till en rimlig nivå, jag skulle uppskatta att testet kommer att kosta kring 20 euro. Leona Gilbert Forskare vid Jyväskylä universite­t

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Forskaren Leona Gilbert vet att fästingar sprider en massa olika sjukdomar. Därför har hon utvecklat ett hemtest för fästingbur­na sjukdomar.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Forskaren Leona Gilbert vet att fästingar sprider en massa olika sjukdomar. Därför har hon utvecklat ett hemtest för fästingbur­na sjukdomar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland