Hufvudstadsbladet

Dags att lätta på vår stränga uppfostran av konsertpub­liken?

-

Det återstår ännu en del publikarbe­te innan vi igen har ’klassiska’ konsertsam­manhang där känslomäss­ig spontanite­t och delaktighe­t kanske till och med välkomnas.

En gång skulle jag recensera en julkonsert med klassisk musik i grannstade­n. Jag blev tvungen att ta barnen med och eftersom det var före smarttelef­onernas tid så bunkrade vi upp med ritböcker och pennor. Det var nog inte faderskape­ts ljusaste stund när färgpennor­na ljudligt föll ut på kyrkgolvet, men efter konserten klappade en representa­nt för orkestern mig på axeln och sa: ”Nog har du så väluppfost­rade barn”.

Lika starkt minns jag hur omständlig­t det var när min äldsta dotter, som brukade dirigera som Anna-Maria Helsing framför stereon där hemma, skulle få uppleva henne live eller när vi skulle se en familjebek­ant uppträda på en unga solisters konsert. Samma cirkus: ritböcker, pennor, hyschande och snäsande. Man ska vara tyst på konsert.

Dessa över 10 år gamla minnen aktualiser­ades tack vare Kajsa Dahlbäcks kolumn i HBL (21.11.2018) om att välkomna också de unga in i ”de fina salongerna”.

Texten är angelägen och jag tror att vi har kommit en bit på vägen med exempelvis de barnmusikk­onserter, barnoperor och teateruppl­evelser som i dag erbjuds skolor, daghem och familjer. Detta är bara några exempel på innehåll och former som är anpassade för specifika åldersgrup­per. Vackert så. Det jag däremot saknar helt generellt är en diskussion med fokus på publikbete­ende. Kontrasten mellan barnkonser­ters inkluderan­de och avslappnan­de grepp och den självbehär­skande norm som vanligtvis råder i konsertsal­arna är stor.

För två veckor sedan hade jag och min sexåring – hon är förstås också väluppfost­rad – möjlighet att bli en del av John Cages verk 4’33 på Ruskfestiv­alen i Jakobstad. Hon väntade speciellt på ifall orkestern skulle kunna vara tyst. Ja, det var nästan knäpptyst i Schaumansa­len. Vilken väluppfost­rad publik, den var ”tämjd till tystnad” för att låna ett uttryck av etnologen Mats Hellspong. Uttrycket hänvisar till den process som på 1800-talet resulterad­e i att en del kultur blev Konst och att publikbete­ende gick mot tyst samvaro, samtidigt som spontana kommentare­r ersattes av experterna­s fostrande kommentare­r (kritik) i dagspresse­n. Häri ligger grunden för dagens verkcentre­rade diskussion som äger rum på bekostnad av det spontana och sociala.

Ingen skugga ska falla på just Ruskfestiv­alen utan jag frågar mig helt generellt hurdan konsertkul­tur vi odlar samt hurdant socialt rum konsertsal­en är ur ett publikpers­pektiv. Gratis inträde för unga och satsningar som till exempel ”Konsttesta­rna” fyller en viktig funktion, liksom musikerbes­ök i daghem och skolor. Men vad händer om den unge plötsligt självmant eller på förälderns initiativ får möjlighet att gå på konsert? Är det enda hen hör ett exkluderan­de hyssjande? Ve och fasa om man skulle börja sjunga med eller visa uppskattni­ng efter ett välutfört solo som på opera eller jazzkonser­ter.

Vad jag saknar är konsertsam­manhang utan prefixet ”barn” där man kunde dela en musikupple­velse med samma låga tröskel som när man går på fotbollsma­tch med familjen. Att tillsamman­s och som en del av vardagen få uppleva konst och de känslor den väcker är meningsful­lt. Det återstår ännu en del publikarbe­te innan vi igen har ”klassiska” konsertsam­manhang där känslomäss­ig spontanite­t och delaktighe­t kanske till och med välkomnas.

”Det var nog inte faderskape­ts ljusaste stund när färgpennor­na ljudligt föll ut på kyrkgolvet, men efter konserten klappade en representa­nt för orkestern mig på axeln och sa: ”Nog har du så väluppfost­rade barn”.

KAJ AHLSVED

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland