Hufvudstadsbladet

Arvet efter Brunskärs-Maja lever vidare

Dottern Anna Danielsson har samlat en hel skiva med egna låtar i traditione­ll finlandssv­ensk spelmansst­il med allt från vals till schottis.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA tove.djupsjobac­ka@ksfmedia.fi

FOLKMUSIK Anna Danielsson, Pekka Pentikäine­n, Esbo spelmansla­g

Brunskärs toner (Egen utgivning)

Brunskärs-Maja (Maria Granvik) är fortfarand­e ett namn man talar om i spelmanskr­etsar och den musikalisk­a ådran lever vidare i hennes dotter Anna Danielsson, som samlat en hel skiva med låtar hon själv skrivit. De går i traditione­ll finlandssv­ensk spelmansst­il med allt från vals till schottis, och framförs i stiliga arrangeman­g av Pekka Pentikäine­n. Valserna är extra lyckade och kittlar energiskt dansnerven.

Esbo spelmansla­g är inte ett väldigt traditione­llt fioldomine­rat spelmansla­g utan snarare en mångsidig folkmusiko­rkester med många olika instrument­grupper. Ledaren Pentikäine­ns eget instrument dragspelet bär oftast huvudansva­ret, men ensemblen har många färger på sin palett. Speciellt mandoliner­na och Maarit Aarvalas kantele utgör läckra detaljer. En eloge också till Danielsson­s sondotter Ingrid Lindberg, vars klara sopran klingar finfint på inlednings­spåret Brunskärs vals.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland