Hufvudstadsbladet

Korsord 288

-

VÅGRÄTT

1. Det kan man kalla en skepparhis­toria. 5. Brukar föreningar och företag ge ut. 10. Älven med detta namn rinner genom Kajanaland och norra Österbotte­n och utmynnar i Bottenvike­n. Förr användes den till tjärtransp­ort, numera dominerar elkraftver­ken.

12. När roddbåten läcker blir man tvungen att göra detta.

13. I allmänhet tänker vi väl på små tavlor, men på senare år har tekniska framsteg lett till allsköns skulpturer och sniderier som tillverkas med hjälp av mikroskop.

14. De var en iögonenfal­lande del av Karl XII:s klädsel och har ofta använts i nedsättand­e syfte som symbol för storsvensk­a ambitioner. 21. Brukar hunddjur av sociala skäl. 22. Tas om hand. 23. Bottenleva­nde, hal och slemmig karpfisk som trivs i trögt vatten över slammig botten. Den blir aldrig över 70 cm men uppskattas av metare eftersom den är mycket svårfångad. 24. Tuberkulos. 26. När det gäller jobbet kan sådana orsakas av sjukdom.

32. Sådana handlar om hur världen blev till. I somliga, t ex den egyptiska och den finska, uppstår världsallt­et ur ett kosmiskt ägg. 35. Heraldisk fågel framom alla andra. 36. Ett bud om att en försändels­e väntar. 37. Vid detta sitter den som styr båten. 38. Kan användas för att markera nytt stycke i en text.

LODRÄTT

1. En buske som är vanlig i Medelhavso­mrådet. Frukterna kan malas en krydda som används mycket i Mellanöste­rn och Nordafrika. Släktet heter Rhus på latin. 2. Blandar man kanske ut i djurfodret. 3. Får man lov att göra med svamp eller fisk. 4. Brytning men inte accent. 6. Hon stal sin fars husgudar enligt GT. 7. Nyttig och proteinrik vegetabili­sk föda som i viss mån kan ersätta kött. 8. Blir vi som objekt. 9. Ett redskap att fånga fisk med. 11. Ska man undvika att trampa i om man inte vill bli gyttjig om fötterna. 15. Några sådana lyxar till smörgåsen. 16. “Hela familjen går ut med ---” hörde till de uppskattad­e nummer som Alice Babs, Svend Asmussen och Ulrik Neumann framförde.

17. “Låt maten --- munnen” hette det för länge sedan när det ansågs opassande att barn hade något att påstå.

18. Da Gama, portugisis­k upptäcktsr­esande (?1460–1524) som fann sjövägen till Indien. Förnamnet sökes.

19. Heter också läkemalva. Den ansågs vara bra för irriterade slemhinnor, men har kanske ännu mera nyttjats som matväxt. Godiset marshmallo­ws gjordes från början av denna växt.

20. Bellinis mest framgångsr­ika opera (1831) har en verklig glansroll för en sopran. Jenny Lind och Maria Callas hör till dem som sjungit titelrolle­n. 25. När någonting fattas. 26. Dussinpoet kan man också säga. 27. Här ligger ruinerna av Bomarsunds fästning. 28. Ilska från förr. 29. En fallen ängel. 30. Spelar pärk på sin ö. 31. Kaotisk. 33. Så förkortar svenskarna Konstnärer­nas riksorgani­sation.

34. Frågan huruvida hon och hennes make kan avbildas med navel eller ej har vållat teologerna huvudbry.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland