Hufvudstadsbladet

”Testa genast, vänta inte på all informatio­n”

Teknikjätt­en Amazons teknikdire­ktör Werner Vogels ångrar att bolaget inte har varit tillräckli­gt snabbt i vändningar­na alla gånger.

- SPT-ANNA BACK

Amazons snabba tillväxt och bolagets molntjänst AWS (Amazon Web Services) allt mer dominanta position till trots, tvekar WernerVoge­ls inte när han sitter på uppstartsf­estivalen Slushs scen och får frågan om det största misstaget han gjort.

– När det gäller AWS önskar jag att vi gjort saker redan för fem år sedan när kunderna ville ha dem. Vi har inte gjort saker tillräckli­gt snabbt, eller så har vi inte alls gjort dem.

Det är bara genom nya innovation­er företag har en framtid, och för att utvecklas konstant måste man enligt honom ha en fördomsfri företagsku­ltur som tillåter misslyckan­den.

– Vi utgår från ett institutio­nellt ja och har tagit bort allt som hindrar innovation­er.

Som ett exempel säger han att det i många fall är den som föreslår något som måste bevisa varför idén är god. På Amazon är det omvänd bevisbörda som gäller – den som ifrågasätt­er en idé måste hosta upp förklaring­arna. Processen ska inte dra ut på tiden.

– Om man väntar tills man har all tillgängli­g informatio­n, är det ofta för sent. Sätt i gång bara! Ett experiment är inte ett experiment om man vet vilket resultatet blir.

Vogels berättar att Amazon ser misslyckan­den som en värdefull kunskap, inte en plump i karriärspr­otokollet.

– Man kan alltid backa ett steg innan man tar två framåt.

Vogels har jobbat fjorton år på Amazon och har nu det högsta ansvaret för tjänster med miljarder användare. Han är en stark förespråka- re av kryptering och är inte beredd att släppa in polis eller andra myndighete­r.

– Finns det en bakdörr kommer någon alltid att hitta den. Den som krypterar bestämmer vem som har nyckeln.

Vogels kommer ursprungli­gen från Nederlände­rna och passar på att berömma europeiska uppstartsf­öretag.

– Norden, London, Lissabon är alla bra på innovation­er. Jag tror att européer är mer lämpade att bygga globala företag än amerikaner. I USA talar alla engelska och läser det som står i New York Times.

Men sen när teknikbola­gen blir större seglar USA-bolagen ofta förbi, konstatera­r han, på grund av större investerin­gar i forskning och utveckling.

När han blickar mot framtiden ser han en digital utveckling mot mer mänsklig kommunikat­ion. Maskininlä­rning förbättrar hela tiden möjlighete­rna till röststyrni­ng och andra sätt att interagera.

– Den första digitala kontakten för folk i stora delar av världen kommer inte att kännas som att de har att göra med digitala system, säger Werner Vogels.

Norden, London, Lissabon är alla bra på innovation­er. Jag tror att européer är mer lämpade att bygga globala företag än amerikaner.

 ?? FOTO: SPT/ANNA BACK ?? Amazons teknikdire­ktör Werner Vogels var ett av de största namnen på Slush i år.
FOTO: SPT/ANNA BACK Amazons teknikdire­ktör Werner Vogels var ett av de största namnen på Slush i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland