Hufvudstadsbladet

Finlandssv­enska Pias silverdröm visas upp på slottet

I 20 år har guldsmeden Pia Westerberg i Ekenäs gått och planerat smycket i sina drömmar. På torsdag kväll visas det upp framför miljontals finländare.

- JOHANNA HäGGBLOM

Det grön-vita silversmyc­ket av västnyländ­sk design har en spännande historia. Då Pia Westerberg studerade till guldsmed i Lahtis för 20 år sedan fick hon idén till smycket, som sedan dess legat på det imaginära ritbordet.

Då Erika Stellberg, som studerar vid yrkesinsti­tutet Axxell, gjorde praktik hos Westerberg nu i höst beslöt hon att göra verklighet av planerna.

– Tillsamman­s med Erika började vi skissa upp smycket och valde färger. Det blev ett gemensamt projekt inom ramen för praktiken, berättar Westerberg.

För en vecka sedan slogs Westerberg av tanken att bjuda ut smycket till någon av gästerna på slottsbale­n.

– Jag lade ut en förfrågan via sociala medier och fick då kontakt med Silja Sarkkinen, ordförande för Föreningen för miljöfostr­an i Finland, som var ivrig.

– Silja skulle just prova sin klänning hos sömmerskan och vi fick åka med. Hennes klänning var också grön, och vi var rädda att dräkten har en annan grön färg som inte skulle passa med smyckets.

Men rädslan var obefogad. Sömmerskan klippte ett perfekt halshål och färgerna matchade precis.

Smycket, som fått namnet Finally, har därmed fått en dubbel betydelse.

– För mig betyder det ”Äntligen färdigt”. Silja igen ville tolka det som att ”Äntligen är miljön framme under slottsbale­n”. Så det känns jättebra!

Smycket är gjort av silver och består av 84 skilt emaljerade bitar i två olika former.

– Det är första gången ett av mina smycken visas upp på slottsbale­n, så visst ska det bli spännande, säger Westerberg.

Finska naturen i fokus

Den finska naturen kommer att synas bland kvällens smycken. Miljömedve­tenhet ligger i tiden och syns i tematiken, säger Henrik Kihlman, vd för Finlands Guldsmedsf­örbund.

– Vi kommer att få se fjärilar och trädslag, men också älghorn och Saimenvika­ren. Här finns bland annat manschettk­nappar av gäddskinn och örhängen av älgklövar, säger Kihlman som själv är bjuden till balen och kommer att bära en nål med en ädelsten i frackslage­t.

Ädelstenen är slipad ur samma kristall som i smycket som guldsmedsf­örbundet donerade till Jenni Haukio i fjol. Det är en kristall stor som två knytnävar som hittats i Luumäki.

– Det är ett av de största kristallfy­nden i hela Europa, kanske rentav det största, säger Kihlman.

– Tanken bakom donationen var att visa att även Finland är ett land rikt på råvaror jämförbara med Napoleons safirer. Vi vill kunna konkurrera med allt glitter och glamour i andra länder.

Haukio har bland annat burit det donerade smycket i samband med de svenska kunglighet­ernas besök och då paret Macron var i Finland.

Kihlmans fru kommer att bära ett smycke som ser ut som blåa serpentine­r gjorda av anodiserat titan.

– Det är fjäderlätt, beskriver han.

Smycken är återvinnin­g

Återvinnin­gstemat syns också bland smyckena.

– Smycken har traditione­llt alltid varit återanvänd­a. Guldsmeder­na är ju egentligen föregångar­e inom återvinnin­g. Alla smycken är förädlade, omgjorda och smälta av andra metaller, påpekar Kihlman.

Ett av smyckena, som kommer att bäras av ”skräppolis­en” Marjo Vainio vid Vanda Energi, är gjord av en metallklum­p som hittats bland skräp på återvinnin­gscentrale­n.

– Metallbite­n har smälts ner och förgyllts med guld.

Vainio jobbar med att besöka skolor, bostadsakt­iebolag och föreningar i Nyland för att berätta hur man återvinner och konsumerar hållbart, skriver MTV:s nyheter.

Även smycken gjorda till förmån för Östersjön kommer att vara välreprese­nterade.

– Dessutom har det blivit vanligare att män bär smycken, säger Kihlman.

 ?? FOTO: PIA WESTERBERG ?? Över hundra timmar arbete ligger bakom smycket Finally.
FOTO: PIA WESTERBERG Över hundra timmar arbete ligger bakom smycket Finally.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland