Hufvudstadsbladet

Brexit i parlamente­t

-

●●Den 11 december ska det brittiska underhuset rösta om det utträdesav­tal som har tagits fram i förhandlin­gar med EU sedan sommaren 2017.

●●Om det blir ett ja ligger vägen öppen för ett ordnat utträde, i enlighet med avtalet. Formellt ska då även avtalet godkännas av EU-parlamente­t, troligen i mars, varpå även de kvarstanna­nde EUländerna ger sitt slutliga ja vid ett möte i ministerrå­det.

●●Om det blir ett nej i det brittiska parlamente­t har premiärmin­ister Theresa Mays regering tre veckor på sig att förklara hur den tänker gå vidare och därpå ytterligar­e en vecka för att lägga fram ett färdigt förslag om det. Många bedömare räknar med att May i första hand i så fall försöker lägga fram avtalet på nytt, eventuellt efter att ha fått igenom vissa smärre förändring­ar eller tilllägg. Parlamente­t har samtidigt gett sig självt rätten att göra tilllägg till uttalandet, i hopp om att tvinga fram omröstning­ar om andra alternativ – även om de i så fall inte är bindande.

●●Om det blir nej på nytt är osäkerhete­n stor om följderna. Alternativ­en kan i så fall bli allt från ett helt avtalslöst utträde till ett framflytta­t utträdesda­tum, nyval eller en ny folkomröst­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland