Hufvudstadsbladet

Bosnisk general under kriget gripen för brott

En tidigare general som stred på den bosniakisk­a sidan i Bosnienkri­get har gripits. Drekovic anklagas för krigsförbr­ytelser när han beordrade beskjutnin­g av en serbisk stad.

- TT-AFP

Enligt landets krigsbrott­såklagare har AP/TT beordrat artillerib­eskjutning mot den mestadels serbiska staden Kalinovik under flera tillfällen 1995. I samband med beskjutnin­gen dödades en 15-åring och många barn och vuxna skadades. Dessutom ledde den till omfattande förstörels­e, enligt åklagaren.

Strax efter kriget lämnade han sin post och började jobba som rådgivare till bosniakisk­a politiker.

Ramiz Drekovic var ursprungli­gen kapten i den jugoslavis­ka militären, men blev senare en av de högst uppsatta generalern­a i den bosniska armén.

Drekovic, 62, är den tredje generalen från de bosniakisk­a styrkorna som anklagas för krigsförbr­ytelser under de tre senaste åren. De andra två generalern­a väntar på att ställas inför rätta. I förra veckan frikändes en bosniakisk tidigare befälha-

vare från anklagelse­r om att han dödat serbiska fångar under krigets inledning.

Omkring 130 000 människor dödades i krigen i före detta Jugoslavie­n, merparten i Bosnienkri­get 1992– 1995.

 ?? FOTO: TT-AP/AMEL EMRIC ?? Omkring 130 000 människor dödades i krigen i före detta Jugoslavie­n. Den berömda 1500-talsbron som förstördes i Mostar i Bosnien blev en symbol för kriget. På bilden syns en återuppbyg­gnad av bron.
FOTO: TT-AP/AMEL EMRIC Omkring 130 000 människor dödades i krigen i före detta Jugoslavie­n. Den berömda 1500-talsbron som förstördes i Mostar i Bosnien blev en symbol för kriget. På bilden syns en återuppbyg­gnad av bron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland