Hufvudstadsbladet

Veteranför­månerna förbättras äntligen

-

SAMHäLLE I fjol firade Finland 100 år av självständ­ighet. Våra 101 år av självständ­ighet rymmer en otrolig berättelse. Vårt samhälle kunde se mycket annorlunda ut och även i år då vi firar självständ­ighetsdag har vi all orsak att vara tacksamma och stolta över alla framsteg.

Den finländska välfärdsst­aten har vuxit fram jämsides med de övriga nordiska länderna. Finland är en västerländ­sk rättsstat med stark tilltro till bildning, utbildning och demokrati. Denna utveckling har inte skett slumpmässi­gt, det har krävts visioner, vilja, handling och framför allt uppoffring­ar av flera generation­er för att skapa det land vi lever i i dag. Vi ska värna om fundamente­n i vårt samhälle samtidigt som vi måste hålla i minnet att det krävs fortsatta insatser för att försvara och utveckla fundamente­n.

Utveckling­en av jämställdh­eten har haft en avgörande betydelse för uppkomsten av välfärds- och bildningss­amhället. Då männen var vid fronten var det kvinnorna som skötte arbetet på åkrarna, i fabrikerna och i hemmen. Att utnyttja hela den kapacitet ett samhälle besitter har varit en ledande tanke då vi i Finland bit för bit förstärkt jämställdh­eten inom alla sektorer. Arbetet bör fortsätta.

Den avgiftsfri­a utbildning­en för alla på lika villkor har möjliggjor­t att vi i Finland kan skapa jämlika förutsättn­ingar för alla barn och unga. Oberoende av bakgrund har var och en av oss kunnat uppnå ”vad som helst”. Utbildning­ens betydelse för det fin- ländska samhällets utveckling har varit och är fortsättni­ngsvis obestridba­r. Utbildning har varit en garant för en bättre framtid, både för individen och för det finländska samhället som helhet. Nu krävs nya beslut för att vi ska kunna trygga alla barns och ungas rätt till jämlika förutsättn­ingar, tiderna förändras och behoven likaså.

Ensamhet, utanförska­p och en växande skara finländare som drabbas av psykisk ohälsa utmanar i dag det finländska samhället och oss som individer. En gång i tiden konstatera­des att man inte lämnar sin kamrat – ”kaveria ei jätetä”. Denna attityd bör forma beslutsfat­tandet på alla nivåer och synas i samhällsse­rvicen. Men var och en av oss kan också som medmännisk­or skapa

Frontveter­anerna kommer hösten 2019 att få rätt till samma service som krigsinval­iderna har i fråga om service som ges i hemmen.

framtidstr­o genom att inkludera medmännisk­or som är ensamma och upplever utanförska­p.

Veteranern­a har gjort enorma uppoffring­ar för vårt land. Tidigare under hösten fattade samtliga riksdagsgr­upper ett efterlängt­at beslut som vi arbetat för länge. Frontveter­anerna kommer hösten 2019 att få rätt till samma service som krigsinval­iderna har i fråga om service som ges i hemmen. Eftersom medelålder­n bland veteranern­a är hög är det nödvändigt att rikta stöd- och rehabilite­rande åtgärder till hemmamiljö­n. Följande steg borde vara att uppmärksam­ma de makar och änkor som under årtionden stöttat och skött om sina veteranmän.

Jämlikhet, jämställdh­et, bildning, utbildning, en stark vilja att uppnå ett bättre samhälle och en ännu starkare vilja att arbeta för detta har burit Finland i 101 år. Det bästa sättet att visa vår tacksamhet är att värna om de värderinga­r vårt land baserar sig på.

MIKAELA NYLANDER

riksdagsle­damot (SFP), medlem i delegation­en för frontveter­anfrågor

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland