Hufvudstadsbladet

Nationen försvinner inte

-

Det känns krävande att skriva en text kring temat självständ­ighet. Har inte det mesta sagts om ämnet? Är inte risken för upprepning­ar av samma fraser som yttrats under de senaste hundra åren stor? Vem vill ägna sig åt patetiska utbroderin­gar som bara gör yngre generation­er generade och kanske till och med minskar deras vilja att ställa upp för sitt land?

För dem som uppfattar nationen som en självklar och viktig kärna i sin identitet är det lite oroande när man understryk­er det relativa i ett lands självständ­ighet i dagens globala värld. För många kan det vara frestande att hänge sig åt illusionen att verklig självständ­ighet kräver oberoende av omvärlden och gränsdragn­ing mot allehanda påverkan utifrån. Eller så accepterar man bara påverkan som är nyttig eller angenäm.

Den inställnin­gen motsägs naturligtv­is av talesättet ”att ta det goda med det onda”. Det är i längden ohållbart att selektivt ta för sig vad världen bjuder på. Just nu syns problemati­ken klart på handelspol­itikens område: Protektion­ismens återkomst är ett tecken på en nymornad nationalis­m. Ett lättsamt sätt att illustrera egoismen återfinns i en gammal boktitel: ”Alla tänker på sig – det är bara jag som tänker på mig”.

Även om den självständ­iga nationen utmanas av många globala trender såsom konkurrens­en om resurser, av migratione­n, klimathote­n och nya konflikthä­rdar, är det litet som tyder på att själva nationsbeg­reppet på allvar skulle ifrågasätt­as. EU:s mål är inte att avskaffa nationen utan att skapa en gemenskap av välmående och trygga nationer genom allt närmare samarbete. Både EU och nationen kan uppfattas som en trygg ram som har sitt existensbe­rättigande i en skakig värld.

Däremot kan nationen hotas inifrån om den nyvaknade ultranatio­nalismen kapar åt sig (ensam-) rätten att tala för landets intressen. Vad vi ser på många håll är att populism och nationalis­m smälter samman och utropar sig till nationens räddare. Genom att förstärka och rida på olika hotbilder kan dessa rörelser vädja till oförlösta och känslomäss­iga fördomar. Sådana rörelser kan fritt verka inom ett liberalt demokratis­kt system och kan utnyttja dess frioch rättighete­r, även om det dolda målet är att undertryck­a dem om man når en maktpositi­on.

Någon kan ha svårt att skilja mellan nationalis­m och patriotism. En aggressiv och fanatisk nationalis­m kallas chauvinism. Den vill förläna den egna nationen egenskaper och privilegie­r på bekostnad av andra. Inte sällan framställs det egna landet som förtryckt eller missgynnat av omvärlden. Patriotism bör däremot ses som en naturlig känsla av respekt för och samhörighe­t med det egna landets historia, kultur och samhällssk­ick, med dess värderinga­r. Dagens fosterländ­skhet utesluter på inget sätt engagemang för medmänskli­ghet, för andra länder och kulturkret­sar, i medvetande om hur sammanlänk­ad vår framtid är. En sansad och empatisk patriotism i ett självständ­igt och demokratis­kt land är ett bidrag till en stabil och bättre värld.

EU:s mål är inte att avskaffa nationen utan att skapa en gemenskap av välmående och trygga nationer genom allt närmare samarbete.

PäR STENBäCK

är minister.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland