Hufvudstadsbladet

VM-brons bäddade för drömkontra­kt

Jaakko Hänninens barndomsdr­öm går i uppfyllels­e, då han blir proffs nästa sommar.

-

Sommaren 2009 skrev Jussi Veikkanen ett stycke historia, då han cyklade i den eftertrakt­ade bergsprist­röjan i Tour de France. Senare delade Veikkanen ut priser till juniorerna i ett tempolopp i Riihimäki.

En av medaljörer­na: Jaakko Hänninen. En tolvårig begåvning.

– Jag vågade knappt be om hans autograf, minns Hänninen i en intervju med HBL.

Goda råd

Veikkanen, Kjell Carlström, Charly Wegelius var Hänninens idoler då han var barn. Han är redan på god väg att följa i deras fotspår ut i Europa. Med hjälp av Veikkanens kontakter hittade Hänninen ett amatörlag i Frankrike och för ett par veckor sedan skrev han sitt första proffskont­rakt.

– Jag har berättat för Jussi hur rädd jag var då, säger Hänninen med ett leende.

– Jussi och Kellu har gett mig många goda råd.

Bra i bergen

Hänninen påminner på många sätt om Veikkanen. Han är lättbyggd och som gjord för långa och branta uppförsbac­kar. Det finns gott om dem i Frankrike, där Hänninen tillbringa­t en stor del av de två senaste åren.

– Jag har alltid haft ganska bra effekt i förhålland­e till min vikt, men jag märkte egentligen först i Frankrike att det var en särskilt bra egenskap hos mig, säger Hänninen, 177 cm och cirka 60 kilo.

– I Finland finns det inte sådana stigningar där det går att dra upp stora luckor. Uppförsbac­karna är så små att det går att ta dem med ren styrka.

Lär sig franska

Inför säsongen 2017 flyttade Hänninen till det franska division 2-laget AC Bisontine i Besançon. Den här säsongen tog han ett steg uppåt, till division 1-laget EC Saint-Étienne Loire.

– I början var det lite svårt, då jag inte studerat franska i skolan. Men jag har lärt mig ganska bra franska och kommit in i den franska kulturen under de två åren, säger Hänninen, som är hemma från Ruokolahti i Sydkarelen.

– Förhålland­ena är ypperliga. Det finns inte sådana berg i Finland. Det är också mer tävlingar – den franska amatörnivå­n går som bäst att jämföra med UCI:s 1.2 eller 2.2.

VM-brons

Hänninen var sjuk under sommaren och missade FM, men hittade storformen under hösten. Först vann han endagslopp­et Le Tour du Gévaudan Occitanie, då han bland annat slog Rein Taaramäe, estländare­n som vunnit etapper i de två stora etapploppe­n Tour de France och Giro d’Italia.

En vecka senare fick Hänninen in en riktig fullträff. I U23-VM i Innsbruck, på en av de bergigaste och mest utslagsgiv­ande banprofile­rna under de senaste åren, vann han VM-brons efter en utbrytning – utan hjälp av några lagkamrate­r.

– I de bergigaste tävlingarn­a är lagets roll mindre, säger Hänninen.

Barndomsdr­öm

VM-guldmedalj­ören Bjorg Lambrecht, Belgien, och Marc Hirschi, Schweiz, är båda redan proffs. Lambrecht deltog i år i Vuelta a Espana, det tredje av de stora etapploppe­n.

Det dröjde inte heller länge efter VM förrän Hänninen tecknade sitt första proffskont­rakt med franska AG2R La Mondiale. De hade lagt märke till hans talang redan före VM och han hade sannolikt fått ett kontrakt i vilket fall som helst, men U23-bronset stärkte hans aktier ytterligar­e.

– Jag har drömt sedan jag var liten om ett proffskont­rakt, säger han.

– Det underlätta­r att jag känner

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland