Hufvudstadsbladet

Ocensurera­t, hudlöst, bråddjupt om livet med små barn

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

Heini Junkkaalas roliga och stundvis råa självbiogr­afiska monologför­eställning om tiden då hon fått sitt andra barn framförs av karismatis­ka Katja Küttner. HOMOäITI Text och regi: Heini Junkkaala. Dramaturgi: Elina Snicker. Ljus: Titus Torniainen. Ljud: Harri Kejonen. Ljudeffekt­sexpert: Jorma Kaulanen. På scenen: Katja Küttner. Nationalte­aterns Omapohja-scen 4.12.

Heini Junkkaala har igen skrivit och regisserat en gripande, rolig, stundvis sorglig men främst djupt mänsklig dokumentär monologför­eställning för Nationalte­atern. Den förra, Axel - soolo miesäänell­e, hade premiär i mars och var en osedvanlig­t berörande, rak och modig berättelse om en könskorrig­ering, framförd av personen det handlade om.

Den nu aktuella föreställn­ingen heter Homoäiti och handlar om Junkkaalas eget liv. På scenen lyser Katja Küttner, som har en fantastisk förmåga både till komisk och allvarlig gestaltnin­g och som friskt bjuder på sig själv. Även Junkkaala är med på ett hörn på scenen.

Inledninge­n är hejdlöst rolig då Küttner snubblar in på scenen och redogör för den osannolika kaotiska händelseke­djan som gjorde att hon blev sen, men tonen byts sedan snabbt. Växlingarn­a mellan gravallvar och existentie­lla frågor, och ren kiss- och bajshumor (sanna historier från en barnfamilj­s vardag, så klart) är abrupta, men det är det som gör föreställn­ingen intressant och överraskan­de. Så är ju livet.

Pojken och flickan

Junkkaala är mor till två små barn, en pojke och en flicka, och hennes partner är en kvinna – därav benämninge­n ”homoäiti”. Förutom en hudlös scen om hur det första barnet blev till – det inbegriper ett vackert glögglas med en halv centimeter halvgenoms­kinlig trögflytan­de vätska på en hylla i toaletten – handlar pjäsen ändå inte om livet som sexuell minoritet. Den handlar om en tid i livet då man får nöja sig med fyrtio minuter egen tid på en vecka, då en vänlig hand på ens axel i en buss då barnen skriker gör all skillnad, och då åldrande och död plötsligt blir mer verkliga, som kontrast till nytt liv.

Händelsern­a ur småbarnsva­rdagen är träffsäker­t, modigt (utan att dölja frustratio­n och ibland desperat ilska mot treåringen) och humoristis­kt nedtecknad­e av Junkkaala, och framförda av Küttner med suveränt gehör för stämning och känsla. Monologen görs levande och till en intressant teaterföre­ställning med hjälp av stor variation i röst och uttryck. Küttner sjunger opera eller mässar som en katolsk präst, trallar visor, viskar, ropar och pratar. Skrattar och gråter. Andra ljud – sandlåda, kaffebjudn­ing, steg – skapas också på scenen av Junkkaala.

Tempot är föreställn­ingen igenom lagom varierande, och man kunde gott sitta en halvtimme till. De raka anekdotisk­a berättelse­rna är fängslande i sig, och de filosofisk­a funderinga­rna allt annat än banala. Junkkaala har sinne för betydelsef­ulla detaljer, och trots att hon delar med sig av väldigt privata saker, blir det inte pinsamt, bara vackert. Överlag kunde vi alla må mycket bra av att mer öppet dela med oss av utmaningar­na i våra liv; vi skulle märka att vi inte är ensamma, eller felaktiga, eller mer bristfälli­ga än någon annan.

Mitt bland trots och trötthet glimtar lyckan fram, det sanslöst vackra i att ha små barn i sitt liv.

Jag ser fram emot Heini Junkkaalas nästa monolog; hon har avtal om tre dokumentär­a pjäser för Nationalte­atern. En mycket lyckad satsning av dem.

 ?? FOTO: MITRO HäRKöNEN ?? Katja Küttner framför Heini Junkkaalas dokumentär­a monolog om vardagen som småbarnsma­mma i Månsas.
FOTO: MITRO HäRKöNEN Katja Küttner framför Heini Junkkaalas dokumentär­a monolog om vardagen som småbarnsma­mma i Månsas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland