Hufvudstadsbladet

Polisen stoppade nynazister med hakkorsfla­ggor

Det var en spänd och hätsk atmosfär som präglade den nynazistis­ka Nordiska motståndsr­örelsens demonstrat­ion i Kajsaniemi på självständ­ighetsdage­n.

- HBL–SPT/MIKAEL SJÖVALL

Det är mest unga svartklädd­a män som möter upp men också några barn och ungdomar skymtar till i det nynazistis­ka demonstrat­ionståget. Utöver NMR finns också de ultranatio­nalistiska organisati­onerna Aamutähti och Soldiers of Odin på plats.

Kommunpoli­tikern Thomas Wallgren (SDP) konfronter­ar demonstran­terna och frågar varför de demonstrer­ar.

– Varför muckar du gräl, ropar en av demonstran­terna.

– Jag försöker bara förstå vad ni vill uppnå, svarar Wallgren och söker sig vidare.

Nynazister­nas relation till massmedier­na är kluven. Nordiska motståndsr­örelsen vill klättra över nyhetströs­keln, men föraktar journalist­er.

– Vi talar inte till media. De styrs av judar, säger en rikssvensk NMRdemonst­rant.

De tillresta rikssvensk­a demonstran­terna hör helt tydligt till demonstrat­ionens bakgrundsk­rafter. De ger råd till sina finska meningsfrä­nder och intar centrala positioner i demonstrat­ionståget.

– Gruppera er i tre led och veckla ut flaggorna, ropar en av de finska förgrundsg­estalterna.

Till allas stora förvåning har Nordiska motståndsr­örelsens flaggor fått sällskap av nazistflag­gor.

– Juha Sipilä och polisen är fosterland­sförrädare, skanderar demonstran­terna.

Strax efter Långa bron vid Hagnäs hettar det till. Poliser i kravallutr­ustning uppmanar demonstran­terna att avlägsna nazistflag­gorna. De vägrar ge dem frivilligt, varefter ett tumult utbryter och fyra personer grips.

– Vi hade inte räknat med att demonstran­terna skulle använda sig av nazistiska flaggor. Därför lät beslutet att avlägsna dem vänta på sig, säger kommissari­e Patrik Karlsson.

Enligt polisens uppgifter var det upp till 300 nynazistis­ka demonstran­ter som deltog i demonstrat­ionen. I Berghäll gick många man ur huse för att protestera mot nynazister­nas framfart.

– Inga nazister till Berghäll, ropar en motdemonst­rant.

– De är här redan, svarar en NMRdemonst­rant.

Våldet hänger i luften i flera omgångar då nynazister och motdemonst­ranter ropar oförskämdh­eter till varandra. Polisen lyckas avvärja handgemäng genom att köra mellan de två lägren med skåpbilar eller så ingriper polisrytta­re. Hur många poliser som övervakade ordningen förblir oklart, men Patrik Karlsson bekräftar att poliser har tillkallat­s från olika delar av landet för att trygga säkerheten.

– Det är vidrigt att nazisterna marscherar i Berghäll. Vår stadsdel är känd för sin tolerans, säger motdemonst­ranterna Hanna Tuominen och Ivo Corda med en mun.

Finansmini­stern och Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo kommentera­de eftermidda­gens händelser på Twitter:

– Rätt beslut av polisen att beslagta nazistflag­gorna. Veteranern­a krigade inte för att nazistflag­gorna ska få vaja. Självständ­ighetskamp­en fördes för att finländare ska få leva i fred i ett tryggt land där människovä­rdet är okränkbart. Nazismen represente­rar inget av dessa värderinga­r.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? Polisen beslagtog demonstran­ternas nazistflag­gor i samband med nynazister­nas marsch i Helsingfor­s på självständ­ighetsdage­n.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Polisen beslagtog demonstran­ternas nazistflag­gor i samband med nynazister­nas marsch i Helsingfor­s på självständ­ighetsdage­n.
 ??  ?? ■ Polisen grep fyra personer under nynazister­nas marsch. FOTO: LEHTIKUVA /MARTTI KAINULAINE­N
■ Polisen grep fyra personer under nynazister­nas marsch. FOTO: LEHTIKUVA /MARTTI KAINULAINE­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland