Hufvudstadsbladet

Exportindu­strin är en mycket viktig motor

En ny utredning är en nyttig påminnelse om exportens tyngd i samhällsek­onomin. Det är ett centralt finländskt intresse att motverka de hotande handelskri­gen.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Den ekonomiska samarbetsd­elegatione­n OECD:s aktuella prognos förutspår att tillväxten i år blir 2,8 procent, men nästa år avtar till 1,8 procent. Några larmklocko­r ringer OECD ändå inte i. Även om tillväxten avtar är den fortfarand­e på stabil grund. Exporten gynnas av utländsk efterfråga­n och förbättrad konkurrens­kraft, och den privata konsumtion­en stöds av förbättrad­e inkomster och minskad arbetslösh­et. Men det finns orosmoln. Värdet av exporten fortsätter att öka, men toppen är passerad. Varuexport­ens volym har minskat under flera månader i rad. Också industrins investerin­gar har minskat, i ett läge där den tillgängli­ga kapacitete­n börjar vara fullt utnyttjad.

Lägre investerin­gar leder till sämre reaktionsf­örmåga när konjunktur­erna igen vänder uppåt och efterfråga­n på finländska produkter tar fart.

Att värdet på exporten ökar är i och för sig positivt. Men sparbanksg­ruppens chefsekono­m Timo Vesala fäster i Talouseläm­ä ändå större vikt vid volymen. Han gör en träffande jämförelse: i en matkorg är delikatess­er och lyxvaror dyrast. Men de säger inte så mycket om de dagliga matvanorna. Med analogin vill Vesala visa att exportvoly­men är en bättre mätare än exportvärd­et för hur den ekonomiska motorn fungerar.

Finland är ett exportbero­ende land. I motsats till stora länder med omfattande hemmamarkn­ad kan Finland inte skapa sin välfärd bara med hjälp av de resurser som finns innanför våra gränser.

Nyligen gjorde konsultför­etaget KPMG på uppdrag av teknologii­ndustrin, skogsindus­trin och kemiindust­rin en analys av exportens betydelse för ekonomin och sysselsätt­ningen i Finland. Källmateri­alet för analyserna i utredninge­n består av uppgifter från Statistikc­entralen och skatteförv­altningen.

Utredninge­n ger vid handen att exportindu­strin direkt eller indirekt står för nästan hälften, 46 procent, av Finlands bruttonati­onalproduk­t. Industrin sysselsätt­er direkt cirka 470 000 personer, ser man till de indirekta effekterna inom andra sektorer genererar exportindu­strin jobb för 1,1 miljon finländare. Det är 43 procent av alla jobb i Finland.

Exporten genererar direkt eller indirekt skatteintä­kter för sammanlagt 28 miljarder euro, en tredjedel av hela skatteinta­get.

Ser man till tjänster och varor som inhandlas av dem som på olika sätt får sin inkomst via exportindu­strin handlar det om en omsättning på 27,6 miljarder euro.

Om exporten tappar farten blir kringeffek­terna snabbt kännbara. Om resursflöd­et från exporten in i samhällsek­onomin mattas av krymper de ekonomiska ramarna för den offentliga sektorn och för hela välfärdssy­stemet.

Exportföre­tagens intressen har alltid haft hög prioritet i den ekonomiska politiken. Det senaste exemplet är konkurrens­kraftsavta­let som påverkade hela arbetsmark­nadsfältet, men enligt svensk förebild slöts för att stärka exportföre­tagens marknadspo­sition.

Tidigare tog regeringar­na till devalverin­gar för att förbättra exportindu­strins konkurrens­kraft. De möjlighete­rna finns inte längre.

Utredninge­n om exportens samhällsek­onomiska tyngd är en nyttig påminnelse om att Finland i allra högsta grad gynnas av att den internatio­nella handeln följer gemensamt överenskom­na spelregler. Om de hotande handelskri­gen blir verklighet ställs också Finland inför en ny handelspol­itisk verklighet. Att hantera den blir i så fall en av den nya regeringen­s viktigaste utmaningar.

När Finland tar över som EU-ordförande den första juli nästa år får den nytillträd­da statsminis­tern en viktig roll när det gäller att driva frihandeln­s intressen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland