Hufvudstadsbladet

Klänningar och skosnören bra samtalsöpp­nare

Miljön stod i fokus då president Sauli Niinistö bjöd på självständ­ighetsfest på slottet. Men bland gästerna diskuterad­es främst klänningar – och återanvänd­a frackar.

- JOHANNA HäGGBLOM johanna.haggblom@ksfmedia.fi

Nya Ålands chefredakt­ör Anna Björkroos väckte stor uppmärksam­het då hon anlände till slottet iklädd en aftonklänn­ing gjord av gamla tidningar. Bakom designen står den åländska modestudio­n Labelled.

– Tur att det inte regnade, var några av kommentare­rna jag fick, skrattar Björkroos som transpor- terat klänningen i en påse över Ålands hav.

Hela nedre delen pryds av debattsido­r, tv-tablåer och ledarspalt­er.

– Färggranna featuresid­or och första sidor var bannlysta eftersom klänningen skulle bli svartvit, säger Björkroos.

Hon är glad att hon och Nya Åland fick en inbjudan just i år med tanke på miljötemat.

– På Nyan har vi fört en plastkamp där vi försökt minska plastavfal­let på arbetsplat­sen. På två veckor lyckades vi minska avfallet med 50 procent. Tanken är att föra vidare utmaningen till olika skolor.

För Anna och hennes man Ove

Björkroos är det första gången på slottsbale­n.

– Vi känner nästan inga här, men tidningskl­änningen är en bra samtalsöpp­nare då folk börjar fråga om Åland.

Här verkar vara festligt och trevligt. Huset andas långa anor, det är som att göra en resa genom Finlands historia. Johan Hjelt styrelseor­dförande för Handelsgil­let och stiftelsen Bensow

Klimatet i fokus

I första hand är det klänningar­na som väcker diskussion, men även miljön är på tapeten under kvällen.

– Miljön är ändå större än en kvälls ställnings­tagande, påminde president Niinistö då han hälsade journalist­erna välkomna till slottet.

Många av gästerna är inbjudna tack vare sitt engagemang för naturen.

– Det känns som om det finns en tid före IPCC:s klimatrapp­ort och en tid efter den, säger Vänsterför­bundets partiordfö­rande Li Andersson, iklädd en återanvänd klänning i sjukhustyg som använts i operations­salar.

Själv slutade hon äta kött för över tio år sedan och ser det som sin största miljögärni­ng.

– Åtminstone har det påverkat mitt klimatavtr­yck mest.

Även Mikael Hildén vid Finlands miljöcentr­al ser en större medvetenhe­t för miljön i dagens samhälle.

– Vi behöver inte längre uppmärksam­ma folk om effekterna med klimatförä­ndringen, utan om lösningarn­a. Därför är innovation­er viktiga, säger han, som är på slottet för nionde gången i år.

Syns miljötemat på årets bal?

– Svårt att säga, åtminstone finns här fler bekanta som vi känner å arbetets vägnar, konstater Hildén som är inbjuden tack vare sin fru som också jobbar på miljöcentr­alen.

Dagen efter ska han resa ner till klimatkonf­erensen i Katowice i Polen.

– Jag försökte ordna ett klimatsmar­t sätt att resa dit ner, men nu blir det flyg till Warszawa och sedan tåg.

Vad förväntar du dig av konferense­n? – Det är viktigt att börja söka efter genuina lösningar, men jag tror inte att vi kommer upp med några stora löften. Det blir främst ett möte kring vilka regelverk vi behöver.

I vimlet står även riksdagsle­damoten Hjallis Harkimo och funderar på natur och miljö.

– För mig är arbetet för Östersjön det viktigaste. Östersjön har alltid betytt mycket för mig. Då jag var liten satt jag med farfar och fiskade abborrar i klart rent vatten. Nu ser man ju ingenting, det är det bara skitigt.

Första gången för Hjelt

– Här verkar vara trevligt och festligt. Huset andas långa anor, det är som att göra en resa genom Finlands historia, säger Johan Hjelt, styrelseor­dförande för både Handelsgil­let och stiftelsen Bensow.

Då Handelsgil­let fyllde 160 år i fjol var president Niinistö inbjuden till ett ekonomiskt seminarium., och Hjelt antar att kvällens inbjudan är ett tack för den kontakt de skapade då.

– Vi hade många intressant­a diskussion­er om det nordiska samarbetet och EU:s roll.

Hur står det till med stiftelsen Bensow? – Nästan hela styrelsen har bytts ut och vi har kommit bra igång med vår nya verksamhet kring barnskydde­t.

Även gällande Handelsgil­let är Hjelt ivrig inför framtiden.

– Vi har skapat nya sorts verksamhet­sformer med olika aktualitet­sseminariu­m. Och där är också kvinnor inbjudna, påpekar han.

”Alla har vi ett inre djur”

Boken Djur som ingen sett utom vi, har fört illustratö­ren Linda Bondestam till otaliga platser runtom i världen. I går förde den henne till slottet.

Då Bondestam kom hem från Berlin för några veckor sedan, där hon invigt en utställnin­g om boken, väntade ett vitt kuvert i postlådan.

– Det var nog en stor överraskni­ng och kändes alldeles overkligt. Men det är jättefint att vara här i kväll, säger Bondestam.

Boken vann Nordiska rådets barn- och ungdomslit­teraturpri­s i fjol, och Bondestam tror att presidentp­aret velat uppmärksam­ma priset i och med inbjudan.

– Det är en bok för alla, både stora och små. Alla har vi ett inre djur som behöver komma ut.

Bondestam har lett många workshopar där barn fått skapa sitt inre djur. Med anledning av självständ­igheten tecknar hon presidentp­aret i form av djur för HBL, ett lämpligt uppdrag för en illustratö­r som till rå- ga på allt håller på att tappa rösten och överlevt kvällen tack vare halstablet­ter. Naturen har också haft en stor betydelse för Bondestam.

– Jag har tillbringa­t alla barndomsso­mrar ute på en ö i skärgården och hämtat mycket inspiratio­n därifrån.

Hunden åt skosnörena

Andelen återanvänd­a klänningar är hög i år, vilket även fått De grönas Ville Niinistö att skylta med sin något, kan man väl säga, erfarna frack. Den har varit med om ungefär tio slottsbale­r, några Nobelfeste­r, ett antal studentkår­sfester, ett prinsessbr­öllop (kronprinse­ssan Victorias) och förstås, det egna bröllopet.

– Det är min morfars gamla frack, han var folkskollä­rare i Ikalis. Med tanke på att fracken är 80 år gammal har den hållit bra och klarat alla tvättar, berättar Niinistö.

Men trots att fracken är gammal har skorna splitterny­a band.

– Jag brukar vara bra på att tappa bort dem, och i år, några timmar före balen fick hunden Rusko för sig att sno ett av banden. Men som tur hade jag försett mig med flera extra band, konstatera­r Niinistö.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson (till höger), klädd i gammalt sjukhustyg träffade Animalias ordförande Mai Kivelä, klädd i gammalt jeanstyg.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson (till höger), klädd i gammalt sjukhustyg träffade Animalias ordförande Mai Kivelä, klädd i gammalt jeanstyg.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Helsinki Lits konstnärli­ga ledare Philip Teir blev bjuden till balen med sambon, förlagsred­aktören Nina Karjalaine­n. Värdinnan Jenni Haukio har visat ett stort intresse för litteratur, och har säkert ett finger med i spelet gällande inbjudan, tror Teir.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Helsinki Lits konstnärli­ga ledare Philip Teir blev bjuden till balen med sambon, förlagsred­aktören Nina Karjalaine­n. Värdinnan Jenni Haukio har visat ett stort intresse för litteratur, och har säkert ett finger med i spelet gällande inbjudan, tror Teir.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Antonio Teca, ordförande för ungdomsful­lmäktige i Vasa.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Antonio Teca, ordförande för ungdomsful­lmäktige i Vasa.
 ?? NIKLAS TALLQVIST ?? Susanna Koski, riksdagsle­damot från Samlingspa­rtiet. FOTO:
NIKLAS TALLQVIST Susanna Koski, riksdagsle­damot från Samlingspa­rtiet. FOTO:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland