Hufvudstadsbladet

Katainen vill att Europa gör sig redo för nästa kris

EU-kommission­ens vice ordförande Jyrki Katainen betonar vikten av ett trovärdigt WTO i förhandlin­garna med Kina.

- SPT/ERIK SANDSTRöM

Europeiska kommission­ens vice ordförande med ansvar för jobb, tillväxt, investerin­gar och konkurrens­kraft Jyrki Katainen (Saml) vill att Europa förbereder sig för nästa kris.

– Det är allvarligt om vi är överskulds­atta vid nästa kris, länderna behöver en buffert. Men det är svårt att spara i goda tider och i stället gör man bara det som är absolut nödvändigt, säger Katainen.

Han ser handelspol­itik och geopolitik som de största osäkerhets­momenten för ekonomin, och säger att den senaste tidens tariffer redan har haft en negativ inverkan på den globala ekonomin. Kommission­en försöker beakta osäkerhete­n i sina prognoser, men det säger sig självt att det är svårt.

– Jag följer Twitter för att få en uppfattnin­g om det ekonomiska läget. Osäkerhete­n är enorm och den är som gift för marknaden, människor och tillväxt.

När det gäller inställnin­gen till Kina håller Katainen ändå med USA:s president Donald Trump på flera punkter. Målet är att förnya Världshand­elsorganis­ationen WTO för att förhindra bland annat Kinas dumpning av varor på marknaden, och att kineserna lägger beslag på immateriel­l egendom.

– EU:s öppenhet för internatio­nella investerin­gar kan också vändas mot oss om våra patent eller viktigaste produktion köps upp. Det här har varit en svår fråga för mig personlige­n. Jag vill inte uppmana någon att skydda sin marknad, men man får inte vara naiv.

Enligt Katainen är det viktigt att kritisk infrastruk­tur ligger i de egna händerna, till exempel datanätver­k och datasäkerh­et. EU har slagit sig ihop med Japan och USA för att handskas med Kinas ekonomiska politik, och Katainen ansvarar för EU:s samtal om handel med Kina.

– Både vi och Kina tror på att upprätthål­la ett internatio­nellt system för handel. Vårt argument är att vi måste ta itu med problemen, annars förlorar WTO sin trovärdigh­et.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? EU-kommission­ens vice ordförande■ Jyrki Katainen kom till Finland för att fira självständ­igheten.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN EU-kommission­ens vice ordförande■ Jyrki Katainen kom till Finland för att fira självständ­igheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland