Hufvudstadsbladet

Huthirebel­len: Vi ser fram emot att skapa fred i Jemen

Ett första steg har tagits på Johannesbe­rgs slott i Sverige, på en svår resa mot fredssamta­l om Jemen. Fortfarand­e kvarstår stor oenighet – men parterna tycks åtminstone villiga att förhandla. – Vi ser fram emot att skapa fred, säger rebellrepr­esentanten

- TT/TINA MAGNERGåRD BJERS, TT/MATTIAS MÄCHS

Det låg spänd förväntan i luften när regeringss­idans delegation i går klev in i konferenss­alen på Johannesbe­rgs slott i Uppland. Några minuter senare tågade rebellerna­s representa­nter in och bänkade sig mitt emot.

Efter att ha synat varandra under tystnad, inför ett stort pressuppbå­d, hälsade några av delegatern­a mot den andra sidan med diskreta gester.

– Nu är det upp till er, de jemenitisk­a parterna. Ni har makten över er framtid, sade Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström.

”Är överambiti­ös”

In i det sista var det oklart om de ens skulle dyka upp. Senast, i Genève i september, fick regeringss­idan vänta förgäves på Huthirebel­lerna som drog sig ur i sista stund, då de ansåg att deras villkor inte mötts. Alla tidigare förhandlin­gsinitiati­v har brutit samman.

Så att parterna överhuvudt­aget möts, omgivna av frostiga svenska åkrar, får ses som en delseger för FNsändebud­et Martin Griffiths. Läget är kritiskt, men Jemenkonfl­ikten kan få ett slut om viljan finns, betonade han.

– Jag vill inte vara överoptimi­stisk, men jag tänker vara överambiti­ös.

Medlaren lyfte också fram en överenskom­melse om fångutbyte, som redan har nåtts, som ett steg i rätt riktning.

Krav och hot

Samtidigt står det klart att parterna fortfarand­e står mycket långt ifrån varandra. Inför mötet har regeringss­idan krävt att Huthirebel­lerna drar sig tillbaka från hamnstaden al-Hudaydah och lämnar över området till den ”legitima regeringen”. Rebellerna har å sin sida hotat med att stänga flygplatse­n i Sanaa även för FN-flyg, om man inte kommer överens om att öppna den för befolkning­en.

Förutom flygplatse­n kommer man under mötet även att diskutera den svåra ekonomiska situatione­n för jemenitern­a samt hur våldet kan trappas ned.

– Att hitta en politisk lösning blir inte lätt. Det här är personer som inte har pratat med varandra på 2,5 år. Men jag tror att vi kan komma överens vid bordet om att åtminstone prata politik, att se till så att sådant som fångutväxl­ingen blir av. Och sedan komma överens om när man ska träffas på nytt, sade Griffiths.

Aktörer saknas

Sedan en saudiskled­d militärall­ians gav sig in i konflikten 2015 har den allt mer tagit formen av ett krig genom ombud. Men varken aktörerna som stödjer regeringss­idan med flyganfall, eller Iran som anses backa rebellerna, finns med under samtalen. Griffiths vill dock inte se deras frånvaro som ett större problem.

– Jemenitern­a bestämmer själva över sin framtid, sade han.

Abdulmalik al-Hajry, representa­nt för rebellerna i Sanaa, som själva beskriver sig som Jemens legiti- ma regering, hoppas att förhandlin­garna kan bygga förtroende mellan båda sidor.

– På sikt måste vi också få till politiska förhandlin­gar som kan få ett slut på konflikten. Det är en fråga om legitimite­t mellan Sanaa och Aden (där den internatio­nellt erkända regeringen är baserad), säger han.

– Vi måste bygga en samlingsre­gering för det jemenitisk­a folket.

Sitter inte i samma rum

Samtalen i Sverige kommer troligtvis att pågå till omkring den 13 december, enligt uppgift till TT. Till en början väntas delegation­erna sitta i olika rum – med FN-diplomater gående emellan dem.

Det var 2014 som Huthirebel­lerna, som vill ha ökat inflytande över hur Jemen styrs, tog kontroll över Sanaa. Striderna har slagit hårt mot den fattiga befolkning­en och miljontals människor lider av akut hungersnöd. Aktuella siffror över konflikten­s offer saknas, men i augusti 2016 uppgav FN att minst 10 000 människor dödats.

FN:s World Food Programme (WFP) vädjar till parterna att släppa fram leveranser av mat via hamnen i al-Hudaydah, varigenom 75 procent av landet matinförse­l sker. Enligt WFP befinner sig över 15 miljoner personer i Jemen i en nödsituati­on på grund av matbrist.

– Tusentals jemenitisk­a barn är döende på grund av hungern, säger WFP:s talesperso­n Hervé Verhoosel till TT.

– I slutet av januari siktar vi på att försörja 12 miljoner människor i Jemen med mat. Det är människor som annars inte skulle ha någonting alls att äta. Så allvarlig är situatione­n.

 ?? FOTO: TT-AP/HANI MOHAMMED ?? ■Huthirebel­ler vaktar den tidigare presidente­ns residens i Sanaa.
FOTO: TT-AP/HANI MOHAMMED ■Huthirebel­ler vaktar den tidigare presidente­ns residens i Sanaa.
 ??  ??
 ?? FOTO: TT/STINA STJERNKVIS­T ?? ■Abdulmalik al-Hajry, representa­nt för Huthirebel­lerna, pratar med TT i samband med fredssamta­len i Sverige.
FOTO: TT/STINA STJERNKVIS­T ■Abdulmalik al-Hajry, representa­nt för Huthirebel­lerna, pratar med TT i samband med fredssamta­len i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland