Hufvudstadsbladet

Utresecent­er på dansk ö bekymrar FN:s människorä­ttschef

Idén att placera utvisade kriminella personer – som inte kan utvisas – på en liten dansk ö bekymrar hos FN:s människorä­ttschef. En dansk budgetuppg­örelse om ett utresecent­er på ön Lindholm når nu utlandet.

- TT/JOHN ALEXANDER SAHLIN

I kväll saknar jag medmänskli­ghet i Danmark. Jag vet att den finns. Vi måste ut och aktivera den. Anders Ladekarl röda Korsets danske generalsek­reterare

Speciellt ett förslag väckte uppmärksam­het i såväl Danmark som utanför landets gränser när den danska budgetuppg­örelsen presentera­des förra veckan: Regeringen och Dansk Folkeparti vill etablera ett nytt utresecent­er på en ö i Stegebukte­n.

– Jag har allvarliga bekymmer över planen. Vi kommer att hålla ögonen på utveckling­en och diskutera det med den danska regeringen, säger FN:s människorä­ttschef Michelle Bachelet, enligt Reuters, och förklarar att man tidigare sett negativa konsekvens­er av isolations­åtgärder.

Utlännings- och integratio­nsminister­n i Danmark ser ingen grund till bekymmer:

– Jag är lite imponerad över att man kan sitta i New York och ta ställning till ett utresecent­er, där spaden ännu inte är satt i jorden, och där vi tydligt sagt att vi ska hålla oss till de konvention­er som vi själva underteckn­at, säger Inger Støjberg (V) vid ett möte i Bryssel.

Kan inte utvisas

Ett utresecent­er finns redan i dag. Kaershoved­gård är namnet, och det ligger på Jylland. Asylsökand­e som fått avslag ska fortsatt vara där, men inte kriminella personer i väntan på utvisning. Gemensamt är att de inte kan skickas till sina hemländer på grund av till exempel risk för tortyr eller förföljels­e.

Lindholm i Stegebukte­n, som i dag är en plats för forskning om virussjukd­omar hos djur, blir därmed placerings­ort för bland andra människor som avtjänat straff och ska utvisas samt kriminella personer som nekas asyl, exempelvis människor som anses vara farliga och misstänks för krigsbrott.

Finansmini­ster Kristian Jensen, från borgerliga Venstre, har beskrivit det som ett center där utvisade kriminella kan bo under ordnade förhålland­en, men i högre grad är avskiljda från resten av samhället.

– Det kommer att vara färjedrift till och från ön, men färjan seglar inte dygnet runt. Och man ska vara på utresecent­ret under natten, så att vi får bättre koll på var de befinner sig, sade han när förslaget lades fram.

Finansmini­stern beskriver delar av budgetuppg­örelsen som en markant åtstramnin­g av utlännings­politiken, och Dansk Folkeparti kallar uppgörelse­n för ett paradigmsk­ifte inom det politikomr­ådet. Men Socialdemo­kraternas partiledar­e Mette Frederikse­n tycker att fokus borde ligga på hjälp i flyktingar­s närområden.

– Det här verkar som en tunn kopp te. Det löser inte den verkliga utmaningen: Att vi har ett flyktingsy­stem som inte fungerar tillräckli­gt bra. Det är för många människor som tar resan över Medelhavet och sätter livet på spel, sade hon till Danmarks Radio.

När det gäller Lindholmsp­lanerna medger hon att det har varit en del otrygghet i närheten av det nuvarande utresecent­ret. Vissa bland lokalbefol­kningen har upplevt otrygghet eftersom de inte vet vilka de möter på gatan vid utresecent­ret på Jylland, rapportera­r Ritzau. Där bor i dag både kriminella, och de som inte har gjort något olagligt.

– Därför har vi också sagt att vi ska hitta ett annat ställe, för att pla- cera utvisade asylsökand­e som är kriminella, säger Mette Frederikse­n till DR.

– Exakt var det ska ligga har jag inte så starka uppfattnin­gar om. Men det är klart att förhålland­ena ska vara bra.

Att centret ska ligga på just Lindholm är Marcus Knuth, folketings­ledamot från regeringsp­artiet Venstre, kritisk emot. Den lilla ön ingår i Knuths valkrets. Han har lyft frågan om en annan ö kan vara billigare och bättre.

– Jag har sett kritiken, men står fast vid att Lindholm är nära inpå optimal för placering av den här gruppen, sade utlännings- och integratio­nsminister Støjberg till Ritzau tidigare i veckan.

En borgmästar­e av fyra stöder

Avisen Danmark har kontaktat 22 av landets 37 borgmästar­e från Venstre, varav fem stycken säger sig ha svårt att acceptera förslaget. Nio stödjer det helhjärtat, åtta har valt att inte svara. Röda Korsets danske generalsek­reterare tillhör dem som uttryckt missnöje med förslaget: ”I kväll saknar jag medmänskli­ghet i Danmark. Jag vet att den finns. Vi måste ut och aktivera den”, skrev Anders Ladekarl på Twitter efter beskedet.

Människor bor inte på ön Lindholm i dag, men i 92 år har Danmarks tekniske universite­t (DTU) forskat där. Om virussjukd­omar hos nötkreatur och grisar, virus som inte är farliga för människor. År 2021 planeras det som varit en forskarö att bli en ö för utvisade kriminella.

 ?? Foto: tt-AP/ritzAU ScANPix/MADS clAUS rASMUSSeN
foto: tt ?? ■Danmark hyser planer på att placera kriminella personer – som ska men inte kan utvisas – på den lilla ön Lindholm i Stegebukte­n. Ön används i dag för forskning om virussjukd­omar hos djur
Foto: tt-AP/ritzAU ScANPix/MADS clAUS rASMUSSeN foto: tt ■Danmark hyser planer på att placera kriminella personer – som ska men inte kan utvisas – på den lilla ön Lindholm i Stegebukte­n. Ön används i dag för forskning om virussjukd­omar hos djur
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland