Hufvudstadsbladet

Hopp om våröppning i EU:s strid om framtida asylsystem

Rör på er! manar EU:s asylkommis­sionär de medlemslän­der som ända sedan flyktingkr­isen vägrat komma överens om framtida asylsystem.

- Tt

Asyl- och inrikeskom­missionäre­n Dimitris Avramopoul­os har tröttnat på att gång på gång uppmana EU-ländernas ministrar att komma överens.

– Vi måste röra oss framåt. Det är dags att vara realistisk­a och pragmatisk­a, är hans förklaring till att kommission­en nu föreslår att det omdiskuter­ade asylpakete­t ska brytas upp och i stället drivas igenom bit för bit.

De sju lagförslag som ingår i paketet har fastnat, sedan länderna framför allt varit oeniga om asylsökand­e i ett krisläge ska kunna fördelas jämnt mellan medlemslän­derna.

Avramopoul­os uppdelning­sförslag diskuterad­es av ländernas migrations­ministrar i går utan att beslut fattades. Men öppningen är tydlig.

Fem av lagförslag­en råder det i princip enighet om sedan lång tid. Möjligen kan de nu bockas av någon gång under de första månaderna 2019.

 ?? Foto: tt-AP/JAvier fergo ?? ■Hur och var asylsökand­e ska tas emot i EU skapar fortfarand­e stor oenighet mellan medlemslän­derna.
Foto: tt-AP/JAvier fergo ■Hur och var asylsökand­e ska tas emot i EU skapar fortfarand­e stor oenighet mellan medlemslän­derna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland