Hufvudstadsbladet

Regeringen befarar dödligt våld i protestern­a i Paris

Den franska presidente­n Emmanuel Macron och hans regering har flera gånger böjt sig för att försöka bromsa den protestvåg som sveper över landet. Nu befarar den dödligt våld i protester i helgen och omkring 65 000 poliser och annan personal skickas ut för

- TT-AFP-REUTERS

Redan har scenerna från förra helgens upplopp i Paris chockat nationen, med brända bilar, plundrade butiker och hundratals skadade och gripna i sammandrab­bningar med polisen. Orolighete­rna var de värsta sedan studentrev­olten 1968.

Nu varnar franska myndighete­r för nya stora våldsamhet­er vid de protester som planeras på lördag. En källa vid Macrons kansli säger att underrätte­lser talar om att hårdföra delar av proteströr­elsen kommer att ta sig till huvudstade­n för att ”vandaliser­a och döda”.

Enligt premiärmin­ister Édouard Philippe ska cirka 65 000 poliser och annan säkerhetsp­ersonal försöka upprätthål­la ordningen runt om i Frankrike i helgen.

Flera veckor

Gula västarnas (Gilets jaunes) protester har skakat Frankrike i flera veckor. Vägar och bränsledep­åer har blockerats, hundratals personer har skadats och fyra har dött till följd av olyckor.

Philippe klargjorde på onsdagen att regeringen är redo för dialog och visar det genom att helt slopa planerna på skattehöjn­ing på bränsle i statsbudge­t för 2019.

Det var ytterligar­e en tvär omsvängnin­g och en effekt av ilskan i proteströr­elsen. Ett tidigare försök att lugna känslorna – på tisdagen – sköt regeringen upp höjningen i sex månader, till halvårsski­ftet nästa år.

Under den senaste helgens demonstrat­ioner blev Triumfbåge­n i Paris nedklottra­d. Nu klargör myndighete­rna att turistattr­aktionerna Eiffeltorn­et, museerna Louvren och Orsay, två operor samt palatset Grand Palais ska hållas stängda av säkerhetss­käl på lördag.

”Alla åtgärder”

Mycket av ilskan, som började som en protest mot just bränsleska­tte höjningen, har svängt över till en allmän protest mot Macron med övergripan­de argument om att han tar från de fattiga och ger till de redan rika.

Finansmini­ster Bruno Le Maire sade i går att han är redo att lägga fram satsningar som gynnar de ekonomiskt utsatta.

I ett eko av det säger Édouard Phi lippe att han kan tänka sig att lägga fram förslag som hjälper de sämst betalda i arbetslive­t.

– Jag är redo att titta på alla åtgärder som hjälper till att höja lönen för dem som ligger på minimilöne­n utan att göra alltför stor skada på vår konkurrens­kraft och våra företag.

Jag är redo att titta på alla åtgärder som hjälper till att höja lönen för dem som ligger på minimilöne­n utan att göra alltför stor skada på vår konkurrens­kraft och våra företag. Bruno le Maire Finansmini­ster

 ?? FOTO: TT-AP/THIBAULT CAMUS ?? ■Enligt premiärmin­ister Édouard Philippe ska cirka 65 000 poliser och annan säkerhetsp­ersonal försöka upprätthål­la ordningen runt om i Frankrike i helgen.
FOTO: TT-AP/THIBAULT CAMUS ■Enligt premiärmin­ister Édouard Philippe ska cirka 65 000 poliser och annan säkerhetsp­ersonal försöka upprätthål­la ordningen runt om i Frankrike i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland