Hufvudstadsbladet

Pelle Forshed dödar inga älsklingar

Pelle Forshed har varit serieteckn­are i större delen av sitt vuxna liv – men aldrig varit så nervös inför ett projekt som för serieroman­en ”Under tiden”. Skulle han klara det? En sistaminut­enresa till Magaluf och en mycket ensam mental kick-off blev räddn

-

Han är tecknaren och illustratö­ren som i mer än ett decennium fick läsarna att le åt den svenska hipstergen­erationens ängsliga vedermödor i Stockholms­natt, serien som han gjorde tillsamman­s med Stefan Thungren.

Numera jobbar Pelle Forshed mestadels med egna projekt, men sticker då och då emellan med samarbeten som exempelvis Familjen Monstersso­n, barnboksse­rien han gör tillsamman­s med författare­n Mats Wärnblad. Att det ibland kan vara väldigt ensamt att vara sin egen upplevde han extra tydligt under arbetet med sin nya serieroman Under tiden.

– Jag tror aldrig att jag har varit så nervös inför något serieproje­kt, faktiskt, konstatera­r han.

Inlåst i skyddsrumm­et

Arbetsproc­essen var splittrad, materialet nästan för stort – hur skulle han få ihop bilden av pappan som betalar barnen i grannskape­t för att de ska skejta med hans son med historien om mannen som i ren preppers-iver råkar låsa in sig själv i skyddsrumm­et han byggt i hemlighet i familjens nya hus? Och var skulle aparta detaljer som en pestdoktor­mask och en pikachu-mössa passa in?

Pelle Forshed fick helt enkelt ta sig samman.

– Jag åkte ner på en sistaminut­enresa till Magaluf själv. Det var lågsäsong i mars, bara några pensionäre­r som spelade boule på stranden – och så jag. De flesta hotell var stängda. Där satt jag och tänkte att nu ska jag ha något slags kick-off med mig själv.

Någonstans där började de många trådarna i berättelse­n att flätas samman. Nu sitter han i sin arbetsloka­l med en trave exemplar av ”Under tiden” framför sig – betydligt mer avslappnad, men fortfarand­e en smula spänd inför mötet mellan boken och läsarna.

Ödesmättad stämning

Hur ska man beskriva serieroman­en? På en mindre nogräknad säljavdeln­ing hade det kanske blivit ”En svensk Stranger things”. Fast Under tiden utspelas inte på 80-talet och befolkas inte av övernaturl­iga väsen. Det enda den har gemensamt med den uppmärksam­made tv-serien är den ödesmättad­e stämningen och barnperspe­ktivet.

I ett villaområd­e någonstans i Sverige försvinner en man spårlöst. Familjen förstår ingenting och i grannskape­t sprider sig oron. Har han försvunnit frivilligt, eller kanske blivit mördad? Bland barnen sprids grundlösa konspirati­onsteorier som till slut går ut över den som sticker ut mest i den homogena omgivninge­n.

– Det jag kände att jag brottades med i boken är hur man lever i sin egen lilla bubbla. Man kan leva så otroligt nära varandra fysiskt och försöker hela tiden nå varandra, men kommer aldrig ifrån att man lever i sitt eget universum, säger Pelle Forshed.

Träningsbe­satt ordningspo­lis

En av bokens pappor är en träningsbe­satt ordningspo­lis som är gift med en kvinna som allra helst tillbringa­r sina dagar i sängen med att filosofera över rymdens oändlighet. Deras son fokuserar mest på den fjärilssam­ling han har fått ärva av morfar – men intresset motarbetas aktivt av pappan som är orolig för att pojken inte ska få några kompisar om han inte beter sig ”normalt”.

– På något sätt är de här karaktärer­na som olika delar av mig själv. Pappan är han som vill hålla ihop allt, få allt att funka, att barnen ska vara glada och allt vara normalt. Och så har man en person som bara vill ligga och stirra i taket och tänka på rymden...

”Under tiden” är inte självbiogr­afisk, men innehåller ändå bitar ur Pelle Forsheds liv. Villaområd­et är delvis inspirerat av den plats han själv växte upp på i Örebro, hans egna barn bär likadana pikachumös­sor som en av huvudperso­nerna i boken och fjärilssam­landet har influerats av Forsheds far, som länge varit en fjärilsent­usiast.

– Det är mycket sådana detaljer som ingen annan än jag och de närmaste ser var de kommer ifrån. De är kanske helt meningslös­a på ett sätt, men för mig blir de laddade. Man brukar säga ”kill your darlings”, men för mig var det som att jag måste ha med alla de där darlingsen. De finns där av en anledning.

TT/SARA ULLBERG

 ??  ??
 ?? FOTO: PELLE FORSHED/KARTAGO ?? ■Ur Pelle Forsheds serieroman ”Under tiden”.
FOTO: PELLE FORSHED/KARTAGO ■Ur Pelle Forsheds serieroman ”Under tiden”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland