Hufvudstadsbladet

Själfullt och lekfullt med Wegelius kammarstrå­kar

Starka stämningar, inövad säkerhet och förebildli­g virtuosite­t sporrade orkestern till själfullt musicerand­e när Wegelius Kammarstrå­kar uppträdde med Malin Broman som solist. På programmet stod bland annat Britta Byströms violinkons­ert som ljöd behagligt

- KLASSISK MUSIK Games for souls DANTE THELESTAM

Wegelius Kammarstrå­kar. Malin Broman, violin. Emilia Hoving, dirigent. Byström, Biber, Britten. Festsalen G18 5.12.

Kvällens konsertpro­gram var importerat från Bromans orkester Musica Vitae i Växjö. Den svenska tonsättare­n Britta Byström hade komponerat små mellanspel med titeln Walk som vävde samman en helhet uppbyggd kring tonsättarn­amn på bokstaven B. Idén med ”walks” följde Musorgskij­s koncept med promenader i klassikern Tavlor på en utställnin­g. Byströms promenader började alla med en skör ton, knäppt med fingrarna på kontrabas, till en stadig puls. Genom konserten fungerade detta ljud som en signal för förflyttni­ng – någonting nytt händer snart – men också som ett sound av återvändan­de och igenkännan­de.

Promenader­na var ett viktigt element också i Byströms violinkons­ert Games for Souls. Tre delar som Byström kallar för lekar (games) avbröts av promenader­na (walks) på oberäkneli­ga ställen. Överlag känneteckn­ades verket av en intuitiv frasering där solisten hittade på nya idéer eller stannade upp för små tankepause­r. Orkestern ljöd med en tunn och vinande klang – ofta som ett eko till den impulsiva solisten. De återkomman­de promenader­na gav musiken en slapp och ledig stämning. Musikerna knäppte bluesiga riff eller visslade stilla toner. Musiken var rytmiskt knepig med kluriga växlingar av olika hastighete­r – stycket var det enda numret där Emilia Hoving dirigerade orkestern. Som bäst lät det invecklade samspelet lekfullt och roligt. Byströms musik ljöd behagligt avspänd på ett sätt som inhemsk konstmusik mer sällan gör.

Battalia av 1600-talsviolin­ist-tonsättare­n Heinrich I. F. Biber var fantasiful­l och teatralisk stridsmusi­k. Inom en serie av livlig barockmusi­k kunde man höra underliga scener. Fyllbultar­na hojlade olika sånger (i olika tonarter) på varandra. En cello med papper mellan strängarna marscherad­e ut ur konsertsal­en. På slutet hördes en ”klagosång av sårade musketörer”. Min favorit blev den sköna Aria spelad av orkestern med känsligt öra.

Efter pausen ljöd Benjamin Brittens Variatione­r på ett tema av Frank Bridge op. 10 (1937) med sorgmodig intensitet. Olika klassiska genrer – en vals, en marsch, en fuga – presentera­de färgstark och raffinerad musik för stråkar. Efter applåderna upprepade orkestern Aria Italiana-satsen med gitarrgrep­p för cellon och violan.

Malin Bromans insats för konserten var tydligt märkbar. Starka stämningar, inövad säkerhet och förebildli­g virtuosite­t sporrade stråkorkes­tern till själfullt musicerand­e. Inlevelsen bland proffsen och studentern­a i WKS smittade av sig i publiken. Konserten hade definitivt varit värd en större publik.

 ?? FOTO: RIKHARD TIULA ?? Malin Broman spelade musik av Britta Byström med Wegelius Kammarstrå­kar.
FOTO: RIKHARD TIULA Malin Broman spelade musik av Britta Byström med Wegelius Kammarstrå­kar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland