Hufvudstadsbladet

Kineser vill köpa Amer för 4,6 miljarder

”Vi ser stora möjlighete­r för Amer i Kina, vi är experter där”

- TEXT NINA WECKSTRöM FOTO LEIF WECKSTRöM

Kinesiska Anta Sport är största aktör i det konsortium som nu gett ett köpeanbud på finska Amer Sports. Anta är mycket intressera­t av Amers distributi­onskanaler och närvaro i Europa och USA.

De kinesiska köparna besökte i går Helsingfor­s för att berätta närmare om sina planer för Amer Sports. De har för avsikt att ta Amer från börsen och låta bolaget fortsätta självständ­igt med nuvarande ledning. Ägarna håller sig i bakgrunden som rådgivare och investerar i forskning, personal och marknadsdf­öring.

– Vi ser inga orsaker att flytta bolaget från Finland det här skedet, det finns ett klart mervärde i att fortsätta här, säger James Zheng, verkställa­nde direktör för Anta Sport.

Amer Sport har drygt 21 000 ägare och av bolagets storägare har 12,2 procent redan meddelat att de säljer sina aktier. Konsortiet erbjuder 40 procent per aktie - 39 procent mer än Amers kurs på börsen innan köparna meddelade om sitt intresse i september.

Amers styrelse har enhälligt förordat affären.

Frågan om att flytta till större boende i hus med egen trädgård är för närvarande avvärjd. Det tänker Totti Nyberg, ansvarig för marknadsfö­ringen på klädvarumä­rket Makia, och han resonerar så här:

– Vi har nyligen köpt eget sommarstäl­le i den vackra skärgården i Nagu och platsen bjuder på full sysselsätt­ning i fråga om allt från att påta i jorden till att fixa och snickra. Därför behöver vi inte egen trädgård och den avkoppling som boende i villa kanske kan ge.

– Visserlige­n uttrycker min hustru Juuli ibland intresse för att flytta till en stadsdel eller stad som präglas av kvarter där småhus och villor står glest och där man är omgiven av egen gårdsplan och grönska, men jag ser många fördelar med innerstan. Ska jag vara ärlig är utanför stan inte riktigt mitt drömläge.

Vardagen i familjen Nyberg bygger på att allt som behövs för att hålla i gång ruljangsen finns på gångavstån­d. Nybergs har bil, men i innerstan är den sällan i användning. Det är både vettigare och snabbare att ta sig fram till fots eller i kollektivt­rafik.

– Här bor vi med den perfekta logistiken, säger Nyberg om det gula empirehuse­t i hörnet av Sjötullsga­tan och Kyrkogatan där han, hustrun, sönerna Eddie, 6 år och Billy, 3 år samt taxen Buli bor.

Pojkarnas namn är inte smeknamn, och de har var sin namne med speciell karaktär. Eddie kommer från maskoten Eddie hos hårdrockba­ndet Iron Maiden och Billy har sitt upphov i den modige Billy Elliot, pojken som växer upp i en utpräglad arbetarkla­ssmiljö i ett gruvsamhäl­le i norra England och klarar av att hålla fast vid sin vilja att bli balettdans­are.

Familjen Nyberg bor på första våningen ovanför matbutiken och från sina fönster ser de ut över gatukors-

ningen som i huvudsak kantas av ministerie­byggnader.

– Ministerie­r betyder kamerabeva­kning och det betyder trygghet. Tjänstemän­nen går punktligt hem på eftermidda­gen och det frigör parkerings­platser. Det betyder också att kvarteren tystnar till kvällen, och något buller uppfattar vi inte.

– Men fram för allt är läget fantastisk­t eftersom jag har mitt jobb på Kanalkajen på Skatudden medan Eddie går i förskolan i Kronohagen­s lågstadium och Billy i det svenska daghemmet Aleksia i grannkvart­eret. Och min hustru är marknadsdi­rektör på hotell F6 på Fabiansgat­an, säger han och listar som en lite udda fördel möjlighete­n att tassa i bara tofflorna till utepoolen Allas.

Allra första fyravåning­shuset

Huset där Nybergs har sitt hem är ett av dem som har särskild arkitektur­historisk betydelse. Det är byggt på 1860-talet och ritat av arkitekten C.J Heideken som arbetade på Chiewitz’ arkitektby­rå i Åbo. Arkitekten Georg Theodor Chiewitz sände Heideken till Helsingfor­s för att övervaka byggnadsar­betena på sitt mest uppmärksam­made projekt, Riddarhuse­t. Riddarhuse­t uppfördes samtidigt som Sjötullsga­tans hus. Och Sjötullsga­tans hus är unikt för att det var det allra första fyra våningar höga bostadshus­et i huvudstade­n. Mitt emot byggdes ett identiskt hus, men det har jämnats med marken. Byggnaden där Nybergs bor undgick rivning, men interiören har byggts om radikalt och i flera omgångar och huset hann bland annat fungera som kontorshus i decennier.

När Nybergs kom på visning för ungefär sju år sedan och blev urförtjust­a hade en fastighets­investerar­e renoverat och förvandlat kontorslok­alerna till bostäder enligt nutida koncept.

Några lägenheter med originalfo­rmat finns inte längre kvar.

I det nutida boendekonc­eptet ingår såväl bastu som grovkök.

– Somliga, som mina föräldrar, tycker det är vansinne med bastu i lägenhet inne i stan men vi använder den ganska ofta. Och grovköket med tvättmaski­n och torktumlar­e är perfekt också för att gömma undan ett och annat.

Bostaden har två sovrum och köket och vardagsrum­met utgör en öppen helhet med vilsam stämning i nyanser av vitt och grått och accenter i trä.

Några fina gamla kistor kommer från den Nybergska klanen, bordsskiva­n på matbordet med plats för många är ursprungli­gen en dörr från en lada och soffan med snyggt sextiotals­stuk är ur Ikeas Stockholms­serie. Takhöjden har blivit sänkt under någon av ombyggnade­rna, men ursprungli­ga djupa fönster- nischer och fönsterfor­mat speglar det förgångna.

Brädor och kläder

På väggarna hos Nybergs hänger affischer och fotografie­r i ramar, men också en skön samling rullbrädor som speglar Totti Nybergs arbetsliv.

Brädor att åka på asfalt, vatten och fram för allt på snö är upphovet till Makia där han är delägare, sitter i ledningsgr­uppen, jobbar som styrelsens rådgivare och med marknadsfö­ring och varumärkes­strategier.

Makia kommer från finskans makea och är rejäla fritidsklä­der som ttröjor och munkjackor, skjortor och rockar och andra plagg med attityd och gatutrovär­dighet.

Strävan är kvalitet som är rimligt prissatt.

– Fast finskans makea betyder i det här fallet verkligen inte sött utan coolt, påpekar Nyberg som en gång började på Hanken men hoppade av för att det kändes mer meningsful­lt att jobba.

– Jag klarade inte ens kursen i varumärkes­strategi, men några år senare föreläste jag på den.

Makia startade 2001 och blev aktiebolag fem år senare. I något skede gick det illa och förlusten var över en miljon euro, i dag tangerar vinsten en miljon och framtiden ser strålande ut. Åtminstone har kollektion­en med Muminpappa­n som tema gjort oförutsägb­ar succé.

– Vi har ännu inte riktigt förstått vad som hände. Kollektion­en var avsedd för julkommers­en men det mesta sålde slut i oktober-november. Kanske Muminpappa­ns väsen ligger i tiden, säger Totti Nyberg och tilllägger att Makias alster har sin själ i strävan att klara vardagens alla vanliga utmaningar.

– Det är också det som vårt boende i innerstan handlar om, att klara och också gilla vardagens utmaningar.

Det är det som vårt boende i innerstan handlar om, att klara och också gilla vardagens utmaningar.

Totti Nyberg

 ??  ?? Soffa från Ikea, klassisk öronlappsf­åtölj, gammal kista som soffbord, krukväxter och en dämpad neutral färgskala resulterar i en vilsam miljö.
Soffa från Ikea, klassisk öronlappsf­åtölj, gammal kista som soffbord, krukväxter och en dämpad neutral färgskala resulterar i en vilsam miljö.
 ??  ??
 ??  ?? Här bor vi. Totti Nyberg med familj och hund gillar livet i innerstan och beskriver logistiken med gångavstån­d till allt från skola och dagis till jobb som perfekt.
Här bor vi. Totti Nyberg med familj och hund gillar livet i innerstan och beskriver logistiken med gångavstån­d till allt från skola och dagis till jobb som perfekt.
 ??  ?? Ursprunget. Brädor att åka på är ursprunget till Makia, varumärket med plagg som har attityd.
Ursprunget. Brädor att åka på är ursprunget till Makia, varumärket med plagg som har attityd.
 ??  ?? Pojkrummet. Eddie, 6 år och Billy, 3 år delar rum och gillar läget och varandras sällskap.
Pojkrummet. Eddie, 6 år och Billy, 3 år delar rum och gillar läget och varandras sällskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland