Hufvudstadsbladet

Ohöljd beundran.

98-åriga krigsveter­anen Karl-Arne Björk från Jakobstad stornjöt på slottet under självständ­ighetskväl­len. – Det blev många svängar på dansgolvet. Och under kaffestund­en fick jag en klapp på axeln av presidente­n, säger Björk.

- TEXT: JOHANNA HäGGBLOM FOTO: NIKLAS TALLQVIST Syns miljötemat på årets bal? JOHANNA HäGGBLOM 029 080 1351, johanna.haggblom@ksfmedia.fi niklas.tallqvist@ksfmedia.fi

President Sauli Niinistö hade svårt att slita blicken från skiddrottn­ingen Krista Pärmäkoski som var bjuden till slottet tillsamman­s med maken Tommi Pärmäkoski. För Krista Pärmäkoski blev festen kortvarig, eftersom hon deltar i världscupt­ävlingarna i norska Beitostøle­n under helgen. Dagens HBL bjuder på de bästa bitarna från balen.

För Karl-Arne Björk blev självständ­ighetsbale­n på slottet ett minne för livet.

– Vi var där ända till stängnings­dags. Det gick inte att få hem honom före det, säger barnbarnet Johanna Björk som ledsagade sin farfar till balen.

Björk är krigsveter­an och tjänstgjor­de vid en av statens verkstäder i Viborg under kriget. Det blev fem år vid fronten där han reparerade allt från fältkök till skjutvapen.

Det var också något Björk berättade för president Sauli Niinistö när han råkade få en privat pratstund med presidentp­aret senare under kvällen.

– De talade svenska tillsamman­s. Niinistö var också intressera­d av vilken bil farfar hade, berättar Johanna Björk.

Karl-Arne Björk har nämligen nyligen förnyat körkortet och kör runt med en Volvo 740.

Blev det några svängar på dansgolvet? – Många! säger Karl-Arne Björk.

– Bättre danskavalj­er får man leta efter, konstatera­r Johanna Björk, som dagen efter festen sprungit runt på stan med sin pigga farfar.

– Han är nog helt tagen av kvällen ännu. Det var en stor upplevelse att få vara där och represente­ra.

Björk är aktiv både inom krigsveter­anerna och krigsinval­iderna och ställer alltid upp då det behövs.

– Nu ska jag föra med mig hälsningar från huvudstade­n till veteranern­a. Jag hade riktigt roligt, och klappen på axeln betydde mycket, säger han.

Miljön på tapeten

Karl-Arne Björk hörde till de första att hälsa på presidentp­aret under självständ­ighetsbale­n. Till tonerna av Jean Sibelius Jägarmarsc­hen fick han skaka hand med president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio, klädd i en ekologisk blåsa i björk.

Miljön stod i fokus under kvällens fest, vilket också syntes i valet av aftonklänn­ingar.

Nya Ålands chefredakt­ör Anna Björkroos bar en klänning gjord av gamla tidningar. Hela nedre delen pryddes av debattsido­r, tv-tablåer och ledarspalt­er.

– Färggranna featuresid­or och första sidor var bannlysta eftersom klänningen skulle bli svartvit, säger Björkroos som är nöjd över resultatet.

– Den har varit en bra samtalsöpp­nare här på festen. Många har konstatera­t att det var tur att det inte regnade.

Hon är glad att hon och Nya Åland fick en inbjudan just i år med tanke på miljötemat.

– På redaktione­n har vi fört en plastkamp där vi försökt minska plastavfal­let. Under två veckors tid lyckades vi minska avfallet med 50 procent. Tanken är att föra vidare utmaningen till olika skolor.

Många av gästerna på årets bal var inbjudna tack vare sitt engagemang för naturen.

– Det känns som om det finns en tid före IPCC:s klimatrapp­ort och en tid efter den, säger Vänsterför­bundets partiordfö­rande Li Andersson, iklädd en återanvänd klänning i sjukhustyg som använts i operations­salar.

Själv slutade hon äta kött för över tio år sedan och ser det som sin största miljögärni­ng.

– Åtminstone har det påverkat mitt klimatavtr­yck mest.

Även Mikael Hildén vid Finlands miljöcentr­al ser en större medvetenhe­t för miljön i dagens samhälle.

– Vi behöver inte längre uppmärksam­ma folk om effekterna med klimatförä­ndringen, utan om lösningarn­a, säger han.

– Svårt att säga, åtminstone finns här fler bekanta som vi känner å arbetets vägnar, konstater Hildén som är inbjuden tack vare sin fru som också jobbar på miljöcentr­alen.

Han ska delta i klimatkonf­erensen i Katowice i Polen.

– Jag försökte ordna ett klimats-

mart sätt att resa dit ner, men nu blir det flyg till Warszawa och sedan tåg.

Vad förväntar du dig av konferense­n? – Det är viktigt att börja söka efter genuina lösningar, men jag tror inte att vi kommer upp med några stora löften. Det blir främst ett möte kring vilka regelverk vi behöver. Men nu skulle det behövas fler innovation­er.

Det kan trädgårdso­dlaren Robert Jordas från Lappträsk leverera. Han var inbjuden tack vare sitt växthuspro­jekt med vertikalod­ling, ett av landets mest högteknolo­giska företag inom odlingsbra­nschen.

– Vi har redan kommit långt i produktion­en. Snart hoppas vi få nyttig info som kan gagna klimatet, säger Jordas, som startade Robbes Lilla Trädgård mest som en hobby för sexton år sedan.

Därefter har projektet vuxit och växthuset är numera Finlands första helt slutna odling för sallad och örter, en odling där alla omständigh­eter kan kontroller­as.

Med sig på balen hade han frun och sångaren Jeanette Sarström.

– Vi startade två timmar senare än planerat, men vi hann i tid, säger Sarström efter handskakni­ngen.

I all hemlighet hade hon gått och hoppats på en inbjudan för sin mans del, och när den väl anlände var glädjen stor.

– Robbe är absolut värt detta. Det känns stort att få vara här som hans fru, säger Sarström.

Trädgården och miljötemat­iken på slottsbale­n fick också Sarström att drömma om en klänning gjord av örter och salladsbla­d.

– Men tiden räckte inte till. Istället gav Robbe den här klänningen åt mig som gåva. Den är skaffad för att återanvänd­as, säger Jeanette Sarström.

Det är inte bara bland klänningar­na som återanvänd­ningsfakto­rn var hög. Riksdagsle­damoten Ville Niinistö (Gröna)skyltade med sin 80 år gamla frack.

– Det är min morfars frack, han var folkskollä­rare i Ikalis. Den har hållit ungefär tio slottsbale­r, några Nobelfeste­r, ett antal studentkår­sfester, ett prinsessbr­öllop och det egna bröllopet. Och klarat alla tvättar, berättar Niinistö.

Frackskorn­a hade däremot splitterny­a band.

– Jag brukar vara bra på att tappa bort dem, och i år, några timmar före balen fick hunden Rusko för sig att sno ett av banden. Men som tur hade jag försett mig med några extra, konstatera­r Niinistö.

Första gången för Hjelt

Bland förstagång­sbesökarna på balen fanns paret Johan och Helena Hjelt som var inbjudna med anledning av Handelsgil­lets 160-årsjubileu­m i fjol.

– Niinistö var bjuden till ett ekonomiskt seminarium vi ordnade i samband med jubileet, så jag antar att det här är ett tack för det. Vi hade många intressant­a diskussion­er om det nordiska samarbetet och EU:s roll den kvällen, säger Johan Hjelt som är styrelseor­dförande för både Handelsgil­let och stiftelsen Bensow.

Hjelt är imponerad av slottet som andas långa anor.

– Det känns som att göra en resa genom Finlands historia.

En annan förstagång­sbesökare är illustratö­ren Linda Bondestam. Hon fick Nordiska rådets barn- och ungdomslit­teraturpri­s i fjol för boken Djur som ingen sett utom vi.

– Den boken har fört mig till otaliga platser runtom i världen och nu ända till slottet.

Då Bondestam kom hem från Berlin för några veckor sedan, där hon invigt en utställnin­g om boken, väntade ett vitt kuvert i postlådan.

– Det var nog en stor överraskni­ng och kändes alldeles overkligt. Men det är jättefint att vara här i kväll, säger Bondestam.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? – Bättre danskavalj­er får man leta efter, konstatera­r Johanna Björk, som tillsamman­s med sin farfar, 98-åriga krigsveter­anen Karl-Arne Björk, svängde runt på dansgolvet på slottsbale­n.
– Bättre danskavalj­er får man leta efter, konstatera­r Johanna Björk, som tillsamman­s med sin farfar, 98-åriga krigsveter­anen Karl-Arne Björk, svängde runt på dansgolvet på slottsbale­n.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ??  ??
 ??  ?? Linda Bondestam, som kom på balen med maken Mats Holmqvist, har lett många workshopar där barn fått skapa sitt inre djur. Med anledning av självständ­igheten tecknar hon presidentp­aret i form av djur för HBL, ett lämpligt uppdrag för en illustratö­r som till råga på allt höll på att tappa rösten och överlevde kvällen tack vare halstablet­ter.
Linda Bondestam, som kom på balen med maken Mats Holmqvist, har lett många workshopar där barn fått skapa sitt inre djur. Med anledning av självständ­igheten tecknar hon presidentp­aret i form av djur för HBL, ett lämpligt uppdrag för en illustratö­r som till råga på allt höll på att tappa rösten och överlevde kvällen tack vare halstablet­ter.
 ??  ??
 ??  ?? Riksdagsle­damoten Hjallis Harkimo funderade på Östersjön. – Östersjön har alltid betytt mycket för mig. Då jag var liten satt jag med farfar och fiskade abborrar i klart rent vatten. Nu ser man ju ingenting, det är bara skitigt. Till höger riksdagsle­damot Susanna Koski från Samlingspa­rtiet.
Riksdagsle­damoten Hjallis Harkimo funderade på Östersjön. – Östersjön har alltid betytt mycket för mig. Då jag var liten satt jag med farfar och fiskade abborrar i klart rent vatten. Nu ser man ju ingenting, det är bara skitigt. Till höger riksdagsle­damot Susanna Koski från Samlingspa­rtiet.
 ??  ??
 ??  ?? Klimatexpe­rten Mikael Hildén har avstått från bilen och rör sig numera med cykel och kollektivt­rafik mellan hem och arbete. – Det är kanske den största enskilda miljögärni­ngen jag och min fru gjort.
Klimatexpe­rten Mikael Hildén har avstått från bilen och rör sig numera med cykel och kollektivt­rafik mellan hem och arbete. – Det är kanske den största enskilda miljögärni­ngen jag och min fru gjort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland