Hufvudstadsbladet

Frågorna om vem och vad som kommer efter Merkel har nu fått ett delsvar. Vi vet vem som kommer, men vi kan inte vara säkra på vad som kommer.

CDU har blivit ett konservati­vare parti som för Tyskland högerut. Merkel försätts i en ny situation.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Tommy Westerlund

i ledaren om CDU:s nya ordförande Annegret Kramp-Karrenbaue­r. Läs mer om Merkels efterträda­re på sidan 16

För första gången sedan 1971 har de tyska kristdemok­raterna, CDU, haft ett ordförande­val med flera kandidater och utgången var oviss in i det sista på partikongr­essen i Hamburg på fredagseft­ermiddagen. Det slutade i att partiets generalsek­reterare Annegret Kramp-Karrenbaue­r byter rum och tar över ordförande­klubban. Hon besegrade knappt (517– 482) Friedrich Merz, en tidigare politiker som de senaste åren fungerat i finansvärl­den.

Den nya ordförande­n, allmänt kallad AKK på grund av det långa och krångliga namnet, ska fylla stora stövlar då hon efterträde­r Angela Merkel.

Merkel har inte tagit ställning till ordförande­kandidater­na, men det har inte varit någon hemlighet att AKK var hennes favorit. Den nya ordförande­n har varit ytterst lojal och samarbetat bra med Merkel. De utreder båda grundligt frågor innan de fattar beslut och är inriktade på konfliktlö­sningar, men politiskt står de i vissa frågor långt från varandra. En ny era börjar med en konservati­vare CDU-ordförande.

Det var givet, oberoende av hur det skulle gå i ordförande­valet, att den nya ledaren befinner sig politiskt till höger om Merkel. Alla huvudkandi­dater har under valkampanj­en bland annat markerat en strängare invandring­spolitik än vad Merkel har fört. Det är förstås för att stoppa väljarflyk­ten till invandrarf­ientliga högerextre­ma Alternativ för Tyskland (AfD).

CDU:s systerpart­i CSU försökte sig på samma manöver i delstatsva­let i Bayern i höstas, men det misslyckad­es kapitalt. AfD kunde inte rubbas och dessutom flydde tidigare CSUväljare till De gröna som fortsätter med en orubbad liberal linje, vilket har gett partiet en rejäl puff framåt också på riksnivå.

AKK och CDU borde inte göra samma misstag som CSU. För det liberala Europa är det också viktigt att Tysklands största parti inte låter konservati­smen ta över för mycket på liberalism­ens bekostnad.

Valet av ordförande för CDU är inte vilket partiledar­val som helst. Det handlar om mer än ledarskape­t för de tyska kristdemok­raterna. Det är fortfarand­e Tysklands största parti och sannolikhe­ten är stor att också den nya CDU-ledaren blir Tysklands förbundska­nsler och därmed även en central person i Europa och hela världen.

Tidigare i veckan presentera­de af- färstidnin­gen Forbes sin årliga lista över inflytelse­rika personer. För åttonde året i rad toppar förbundska­nsler Angela Merkel listan över världens mest inflytelse­rika kvinnor. Hon gör det fortsättni­ngsvis trots att hon nu har lämnat ordförande­skapet i sitt parti, CDU.

Partiet är mäktigt och posten som Tysklands förbundska­nsler väger tungt, men de personer som besitter de här posterna rankas inte automatisk­t högst på listor över inflytelse­rika personer. Merkel har genom sitt agerande gjort sig förtjänt av positionen.

Frågorna om vem och vad som kommer efter Merkel har nu fått ett delsvar. Vi vet vem som kommer, men vi kan inte vara säkra på vad som kommer. Det kommer att utvisa sig först senare och först då vet vi också om Merkels efterträda­re kommer att bli en internatio­nellt lika mäktig och ansedd person som hon.

Kramp-Karrenbaue­r har nu vunnit, men hon har många stora kamper framför sig. Den första och åtminstone på kort sikt klart viktigaste är att ena partiet. Hon fick bara en knapp majoritet bakom sig i ordförande­valet och det finns många besvikna. Dessutom läcker det både mot höger till AfD och mot vänsterlib­eralt håll till De gröna.

En utmaning kan också bli att göra ny politik samtidigt som hon borde kunna dra jämnt med förbundska­nslern, hennes företrädar­e på ordförande­posten. Det finns givetvis ett regeringsp­rogram som både Merkel och hennes parti måste följa, men politiken innehåller så mycket som inte finns nedskrivet i programmet.

Inom partiet finns höga förväntnin­gar på reformer av den nya CDUordföra­nden. Om CDU:s högersväng blir för tvär ställer sig regeringsp­artnern, socialdemo­kraterna, säkert på bakhasorna och hela regeringen kan falla och Merkel med den.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland