Hufvudstadsbladet

EU-länder enade om e-bevis

- TT

Brottsbekä­mpande myndighete­r i ett EU-land ska snabbare få ut elektronis­ka bevis från företag och sociala plattforma­r i andra länder, om EUkommissi­onen får som den vill. Säkerhetsk­ommissionä­ren Julian King var nöjd sedan EU-ländernas justitiemi­nistrar – om än efter många invändning­ar – i går enats om sin syn på förslaget.

– Vi måste anpassa oss till att cyberattac­ker ofta utförs från andra länder och det är alldeles för lätt att komma undan, sade King efter ministrarn­as klartecken.

Tanken är att en åklagare i ett EUland ska kunna vända sig direkt till ett företag i ett annat EU-land med en order om att lämna ut exempelvis e-postmeddel­anden. Informatio­nen ska lämnas ut inom max tio dagar, även om man i vissa nödfall kan kräva utlämning redan inom sex timmar.

För att kräva ut innehåll eller transaktio­nsuppgifte­r behöver dock ett brott misstänkas som kan ge minst tre års fängelse. Om leverantör­en vägrar kan det i värsta fall leda till böter på upp till två procent av företagets totala omsättning.

Fredagens beslut innebär att kompromiss­förhandlin­gar kan inledas med EU-parlamente­t, där frågan diskuteras av ansvarigt utskott nu på måndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland