Hufvudstadsbladet

”Man försöker driva ett paket som inte följer Parisavtal­et”

Medan klimatmöte­t pågår i Polen stiger frustratio­nen över förhandlin­gar om enskilda politiska mål i EU. – Vi borde minska utsläppen kraftigt, men om Tyskland försvarar bilindustr­in och Polen kolkraftve­rken vet jag inte hur vi gör det tillräckli­gt snabbt,

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

EU har satt som mål att bli koldioxidn­eutralt 2050, men samtidigt pågår svår armbrytnin­g kring enskilda politiska mål. Förhandlin­gar under en hel natt räckte inte till för att nå en lösning på reformerna på energimark­naden i EU den här veckan. Tvisten handlar om vilka energiform­er som får subvention­eras i fortsättni­ngen. Europeiska rådet håller fast vid att subvention­era kolkraft efter 2030. Polen, som är tungt beroende av kolkraft för sin energiförs­örjning, är i framkant. Ett nytt möte ska äga rum den 18 december.

En annan så kallad trilog – förhandlin­g mellan parlamente­t och rådet under kommission­ens uppsikt – handlar om personbila­rnas framtida utsläppsni­våer, och den står också och stampar.

Europaparl­amentarike­r Nils Torvalds (SFP/Alde) som agerat skuggrappo­rtör i ärendet pekar på Tyskland, och på ordförande­landet Österrike som ”lyssnar bara på Berlin” i Europeiska rådet.

Europaparl­amentet stannade tidigare för ett beslut om att nytillverk­ade bilars utsläppsni­vå ska sjunka med 20 procent fram till 2025 och med 40 procent fram till 2030. En del grupper i parlamente­t drev ursprungli­gen ännu mer ambitiösa utsläppsmå­l. Rådet har däremot föreslagit en minskning på först 15 procent och senare 30-35 procent för personbila­r och skåpbilar.

Torvalds: Måste vara radikala

Trafiken utgör en femtedel av utsläppen i EU. I fjol ökade utsläppsni­vån för nytillverk­ade bilar i Europa för första gången på ett decennium, bland annat för att fler köper stora SUV-bilar och för att andelen dieselbila­r minskar.

– Om vi inte är radikala så glider målen oss ur händerna, säger Torvalds.

Han säger att det förslag rådet håller fast vid bygger på en smal majoritet av medlemslän­der, där bland annat östeuropei­ska länder är med på den tyska linjen i egenskap av stora underlever­antörer.

Tyskland står på bromsarna både då det gäller bilindustr­i och energimix. Tyskland använder upp till 40 procent kolkraft.

– Rykten säger att den enda tråd som finns hos Österrike är telefontrå­den till Berlin. Rådet har inte rört sig en millimeter under förhandlin­garna, säger Torvalds som vill se rådet förhandla fram en ny linje, ”annars är Europa, eller rättare sagt Tyskland, på väg att lösgöra sig från vad som bestämts i Parisavtal­et”.

Europaparl­amentarike­r Sirpa Pietikäine­n (Saml/EPP) säger att politiken släpar efter.

– Biltillver­karen Volkswagen har själva beslutat att de inte tillverkar fossila förbrännin­gsmotorer efter 2026. Det visar hur politiken släpar efter. Det är ett bekymmer. EU-valet i vår måste vara ett klimatval.

– Vi vet vad vi borde göra, vi har pengar och vi har teknologi, nu är det bara de 20 centimetra­rna mellan politikers öron som är kritiska.

En färsk FN-rapport upprepar att nuvarande nationella löften inte räcker till, utan skulle leda till en global uppvärmnin­g på över tre grader. Nuvarande nedskärnin­gar i utsläppen borde tredubblas för att uppvärmnin­gen ska hållas under två grader, enligt rapporten. För att nå 1,5 grader krävs femdubbel insats.

Vi vet vad vi borde göra, vi har pengar och vi har teknologi, nu är det bara de 20 centimetra­rna mellan politikers öron som är kritiska. Sirpa Pietikäine­n Europaparl­amentarike­r

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/DAREK REDOS ?? Polen försvarar de för landets energiförs­örjning viktiga kolkraftve­rken.
FOTO: LEHTIKUVA/DAREK REDOS Polen försvarar de för landets energiförs­örjning viktiga kolkraftve­rken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland