Hufvudstadsbladet

Varthän, Europa?

-

I en kolumn i Helsingin Sanomat listade tidningens Londonkorr­espondent Annamari Sipilä tio positiva saker i anslutning till brexit. Fräsch läsning som lockade till begrundan. Men somliga med vissa frågetecke­n.

Sipilä tog upp att EU äntligen lyckats få rättning i ledet i sitt förhålland­e till Storbritan­niens utträde. Den sista lilla bromskloss­en som Spanien serverade – landets krav på att bilateralt avtala med Storbritan­nien om Gibraltars ställning – lyckades man bemöta i elfte timmen.

Det finns ändå föga anledning att andas ut.

I ett tv-program förra veckan på Yle redogjorde journalist­en Pertti Pesonen för katalanern­as kamp. Det gäller frigivning­en av de fängslade katalanska politiker som sedan mer än ett år tillbaka sitter inburade utan rättegång. Det gäller också kravet på att de katalanska ledare som befinner sig i exil – expresiden­ten Carles Puigdemont är den mest kända – ska kunna återvända hem utan att bums hamna i fängelse.

Det handlar om flera katalanska ministrar och lokalparla­mentets talman samt ledare för självständ­ighetsorga­nisationer.

Enligt spanska medier riskerar flera av dem fängelsest­raff på mellan 7 och 17 år men upp till 25 år långa straff är möjliga (HBL 2.11).

Flera åtalas för uppror och uppvigling men åtalspunkt­en är kontrovers­iell. Den förutsätte­r att de åtalade har använt våld. Men den katalanska självständ­ighetsröre­lsen har varit och är uttalat pacifistis­k.

När Puigdemont besökte Finland tidigare i år underströk han att katalanern­as krav var att få till stånd en dialog med Madrid. Madrid har viftat med kalla handen och EU hänvisar till att de 7,5 miljoner katalanern­as sak är en intern angelägenh­et för Spanien.

EU anser sig inte kunna blanda sig i saken när autonoma områden vill lösgöra sig från en nationalst­at som är EU-medlem. Det gäller Skottland, Baskien och Katalonien – men i princip tiotals andra områden i Europa också.

Det kan bli svårt i längden att lösgöra sig från problemati­ken.

Skottland kan mycket väl stödja premiärmin­ister Theresa Mays avtal

”Blundar man för (fredligt) politiskt motstånd i ett medlemslan­d utan att uppmuntra till dialog för det obehagligt nog tankarna till diktaturli­knande lösningar.” YRSA GRüNE-LUOMA frilansjou­rnalist med utrikes- och säkerhetsp­olitik som specialomr­åde

med EU den 11 december, eftersom många frågor ännu måste avhandlas skilt. Skottarna vill ha en slutgiltig lösning som säkrar banden till EU.

Att katalanska politiker trotsade Madrids förbud om att ordna en folkomröst­ning och måste straffas för brott mot lagen verkar katalanern­a själva ha en viss förståelse för, enligt de personer som Pesonen intervjuat. Men det är orimlighet­en man protestera­r mot. Det är mer än ett år sedan de katalanska politikern­a greps. Sedan dess har de suttit fängslade utan rättegång. Domarna när de ges, kommer att vara hårdare än maximistra­ffet för våldtäkt: ”25 år i fängelse för att rösta men nio år för våldtäkt. De är barbarer. Om du är tyst så ignorerar du att du kan stå näst i tur”, skriver Gabriel Rufián, ledamot i Spaniens parlament, på Twitter (HBL 2.11).

En av dem som Pertti Pesonen intervjuad­e förliknade krisen i Katalonien vid en labyrint, omöjlig att ta sig ur. Alternativ­en är två: en dialog mellan Madrid och Katalonien eller ett självständ­igt Katalonien. Det senare är en omöjlighet – men det är också det första, eftersom det handlar om en maktkamp mellan två konservati­va spanska partier. Varje öppning skulle ses som en eftergift och ”ospanskt”.

Situatione­n kan förvärras ytterligar­e. I söndags hölls det lokalval i Andalusien. Regeringsp­artiet PSOE är fortfarand­e störst men förlorade flera platser. Den största vinnaren är ultrahöger­partiet Vox, som fick dubbelt så många platser som väntat. Vox skulle helst slopa alla autonoma gruppers rättighete­r och öka centralsty­ret.

Frankrikes Nationella frontens (NF) ledare Marine Le Pen gratulerad­e partiet till framgångar­na.

Tillsvidar­e räknar man inte med Vox, grundat 2014, som en politisk tungviktar­e – men det gjorde man inte heller med Tysklands AfD, Frankrikes NF, brittiska Ukip, Finlands Sannfinlän­dare, Sveriges Sverigedem­okrater och en rad andra inom unionen. Se bara var de är i dag.

Inför Storbritan­niens utträde

i mars nästa år – på en makronivå, om man vill se det så – har EU lyckats ena sina led, precis som Sipilä skriver.

Men så länge EU inte har en bättre lösning för att hantera demokratif­rågor för autonoma regioner i sina medlemslän­der innebär det bara att unionen skjuter framåt någonting som den ändå måste ta itu med i något skede. Blundar man för (fredligt) politiskt motstånd i ett medlemslan­d utan att uppmuntra till dialog för det obehagligt nog tankarna till diktaturli­knande lösningar. Låter EU bli att göra det minskar det kanske risken för ytterligar­e ”exit”-fall eftersom medlemslän­dernas regeringar inte utmanas. Under årens lopp har EU öppet erkänt att unionen måste närma sig medborgarn­a. Men uppdelning­en i en makrooch en mikronivå är särskilt tydlig när det gäller medlemslän­dernas autonoma områden. Risken för en uppspjälkn­ing av EU i mindre enheter på sikt är därför uppenbar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland