Hufvudstadsbladet

Frivilliga gör Lucia

Finlands Lucia öppnar den anrika luciamarkn­aden lördagen den 8 december kl. 11 på Centralgat­an i Helsingfor­s. Traditione­n går tillbaka ända till efterkrigs­tidens Finland.

-

Det var Folkhälsan­s damkommitt­é som lade grunden för all den luciaverks­amhet vi har idag. Kommittén grundades 1947 för att samla in medel till Folkhälsan­s verksamhet. Folkhälsan har fortsatt med flera av de insamlings­former som damkommitt­én startade; luciavalet, luciamärke­sförsäljni­ngen och kortegen. I dag talar vi om luciakommi­ttén, eftersom också många män deltar i verksamhet­en. Luciakommi­ttén arrangerar fortfarand­e luciamarkn­aden tillsamman­s med Folkhälsan.

Kommittén lägger ner mycket av sin fritid och energi på luciainsam­lingen. Medlemmarn­a bl.a. kontaktar sponsorer, tillreder delikatess­er och halmarbete­n, packar och säljer produktern­a i alla väder på marknaden.

Intäkterna från luciamarkn­aden går till luciainsam­lingen och ifjol utgjorde de inte mindre än en tiondel av hela luciainsam­lingens resultat.

 ??  ?? Årtionden av frivilliga krafter. Folkhälsan har samlat in medel inom ramarna för luciainsam­lingen sedan mitten av 1900-talet. I början ordnades julmarknad på Restaurant Royals terrass i Svenska Teaterns hus.
Årtionden av frivilliga krafter. Folkhälsan har samlat in medel inom ramarna för luciainsam­lingen sedan mitten av 1900-talet. I början ordnades julmarknad på Restaurant Royals terrass i Svenska Teaterns hus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland