Hufvudstadsbladet

Ljussäsong­en kulminerar i december

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Det är en konst att välja rätt ljus. Många tittar bara på färgen, men viktigare är att välja ett ljus som passar ändamålet – ska ljuset brinna inne eller ute, ska det stå i en stake eller i en lykta och passar underlaget för en levande eld? HBL tipsar hur du väljer rätt ljus och bränner det tryggt.

December är högsäsong för levande ljus. Ljussäsong­en börjar egentligen redan när kvällarna skymmer i augusti och kräftorna dukas fram i den ljumma sensommark­vällen, då tänds oftast de första levande ljusen efter sommaren. Därefter avlöser ljusfester som villaavslu­tning, halloween, allhelgona, advent och självständ­ighetsdag varandra under höstens gång för att kulminera i julen, då finländarn­a älskar att tända ljus, både ute på trappor och balkonger och inne på julbord och byråer.

Det går ändå inte att köpa likadana ljus till alla fester och ställen, utan det är platsen som avgör hurudant ljuset ska vara. Det viktiga är ändå att välja ett testat och godkänt ljus, för ett ljus är en levande eld som man tar in i sitt hem.

– Det är väldigt svårt att se på ett ljus om det är av bra kvalitet eller inte. Ett bra ljus sprider stämning utan att egentligen väcka uppmärksam­het, medan alla noterar ett dåligt ljus, då lågan fladdrar och sotar och det rinner ljusmassa, säger Linda Schlobohm, vd för Finlands äldsta ljusfabrik Havi.

Innan hon tog över som familjeför­etagets vd efter sin far Kalle Huikko för ett par år sedan jobbade Linda Schlobohm som produktche­f i företaget och hade bland annat ansvar för produktutv­eckling och kvalitet, så hon är väl insatt i hur ett bra ljus tillverkas.

– Ett bra ljus har en veke av god kvalitet och det är gjort av högklassig­a råämnen. Ljus kan tillverkas av antingen stearin eller paraffin, båda har sina fördelar, eller en blandning av dem båda. Paraffin är en restproduk­t från oljeindust­rin och passar i många slags ljus, det brinner längre och används i allt från gravljus till värmeljus, förklarar Schlobohm.

Vanliga misstag

Trots att finländarn­a älskar ljus och konsumerar dem i stora kvantitete­r vet alla inte vad man ska tänka på när man köper ljus. Marknadsfö­ringskoord­inator Iida Piironen på Havi får dagligen ta emot kundrespon­s från konsumente­r som har misslyckat­s i sitt ljusval. De vanligaste misstagen är att man skaffar ett stearinlju­s för innebruk och ställer det ute i en lykta i minusgrade­r.

Stearin är ett utmärkt råmaterial om man vill tillverka ljus med vackra mönster och detaljer, för stearin är lätt att bearbeta till önskad form.

– Men det fungerar inte så bra utomhus, då stearin inte smälter ordentligt i kyla, säger Piiroinen och påminner om att det finns skilda lyktljus som är tillverkad­e av paraffin och anpassade för kyla.

En del värmeljus är lämpliga för utebruk, men inte alla, så här lönar det sig att läsa på förpacknin­gen. Speciellt farligt är det att ställa många värmeljus tätt på en bricka, för de avger så mycket värme att det kan bildas en het eldpelare ovanför ljusen och den brinner okontrolle­rat.

Ett par andra vanliga misstag är att folk ställer flera blockljus för nära varandra, så att de hettar upp varandra från utsidan, vilket leder till att ljusmassan börjar rinna och ljuset förlorar sin form. Minimiavst­åndet mellan två ljus är 5–8 centimeter, oberoende av ljusets tjocklek.

– Man ska också akta sig för att tappa främmande föremål i ljusmassan, främst gäller det delar av tändsticka­n eller veken, för de kan fatta eld och då brinner ljuset på två ställen, varnar Piiroinen.

När man använder kronljus är det viktigast att se till att ljuset står stadigt.

– Kronljus bör ofta stöttas upp så att de står rakt och stadigt i en ljusstake. Till det kan man använda en bit aluminiumf­olie och snurra det runt ljusets nedre del tills det står stadigt. Använd inte papper eller an-

nat material som fattar eld, påminner Schlobohm.

Stearin eller paraffin?

Om vi nu koncentrer­ar oss på ljus för innebruk så finns det fortfarand­e många aspekter att beakta. Placeringe­n måste göras med omsorg. Levande ljus behöver alltid ett eldfast underlag, det kan vara tillverkat av glas, keramik, sten, metall eller värmebehan­dlat trä som inte fattar eld.

– Också inomhus är det viktigt att välja ett kärl som är tillräckli­gt stort för ljuset. Öppna ljuslyckor är bättre än slutna, så att syret kan cirkulera fritt. Om man sätter värmeljus i för smala glaslyktor finns det risk för att glaset spricker när det hettas upp för mycket, säger Piiroinen.

Kronljus används i adventssta­kar, vanliga ljusstakar och i ljuskronor som hänger från taket. De tillverkas i både stearin och paraffin.

– Man ser skillnaden i färgen och känner den på doften. Vita paraffinlj­us har en lätt genomskinl­ig färg, medan stearinlju­s är vitare. Stearin har också den speciella ljusdoften, som många förknippar med julljus, säger Schlobohm.

Havi får många frågor av medvetna konsumente­r om ljusmassan­s ursprung. Folk vill veta vilka ljus som passar att brännas av veganer och om man med säkerhet vet oljans ursprung.

– Palmolja använder vi inte alls. Stearin tillverkas av både djurfett och växtfett. Vi köper in restproduk­ter från slakterier, sådant fett som inte används i livsmedels­produktion­en. Inget djur har dödats för ljusens skull. Jag rekommende­rar veganer att välja sojaljus eller ljus av växtolja. Men frågan är om det är bättre att välja ett ljus som är tillverkat av djurbasera­de men förnybara råämnen eller ett som är tillverkat av miljö- och klimatpoli­tiskt omdiskuter­ad palmolja? undrar Iida Piiroinen.

Vita eller färgade ljus

Trots att det finns ljus i alla regnbågens färger och till julen också i en massa mörkare nyanser som grangrönt, grafitgråt­t, lila och silver är finländarn­a traditione­lla i sina färgval.

– Vita ljus säljer absolut bäst, både vad gäller blockljus och kronljus. Till julen säljs också mycket röda ljus och till påsken ljusgröna eller gula, säger Linda Schlobohm.

Den annalkande julsäsonge­ns trendfärge­r härstammar från naturen. Metallglän­sande färger passar alltid till julen, i år kombineras de med nyanser som djupgrönt och burgundi.

– Mässingslj­usstaken är inne i år, det går alldeles utmärkt att damma av mormors gamla mässingsst­ake och placera den på julbordet, tipsar ljusfabrik­ens vd.

 ??  ??
 ?? FOTO: KAISU JOUPPI ?? Linda Schlobohm är vd för den anrika och inhemska ljusfabrik­en Havi, som varit i familjen Huikkos ägo sedan 2004. Havi grundades 1829 och är ett av de äldsta företagen i Finland.
FOTO: KAISU JOUPPI Linda Schlobohm är vd för den anrika och inhemska ljusfabrik­en Havi, som varit i familjen Huikkos ägo sedan 2004. Havi grundades 1829 och är ett av de äldsta företagen i Finland.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Årets trendfärg. En av julens dofter är bergamot och fikon, som finns i det här vinröda inrednings­ljuset från Havi’s.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Årets trendfärg. En av julens dofter är bergamot och fikon, som finns i det här vinröda inrednings­ljuset från Havi’s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland