Hufvudstadsbladet

Vem blir årets sketchkara­ktär?

- malin.slotte@ksfmedia.fi

■ En kriminell mormor, en irriterad baby och en misslyckad trollkarl. Det är de tre sketchkara­ktärerna som är i final i kvällens Putous, sketch- och improvisat­ionsprogra­mmet som är en av landets mest sedda helgunderh­ållningar och vars tionde jubileumss­äsong sänts i höst.

Ny skådespela­re i säsongen är Christoffe­r Strandberg som i en intervju i HBL sagt att han ser sin medverkan som en chans att få börja jobba mera på finska. För den finlandssv­enska publiken är han bekant som en skicklig imitatör av främst finländska kända kvinnor. Han har även gjort humorinneh­åll för Yle Extrem.

I kväll är hans sketchkara­ktär Barbi de Voro i final i tävlingen Årets sketchkara­ktär som programmet varje säsong utnämner. Efter att fem sketchkara­ktärer röstats ut av tittarna återstår tre. Barbi är en exklusiv, extravagan­t och piffig äldre dam, som vimsigt rusar in med sin lyxhandväs­ka och sitt ”herregud!”. Hon pratar mycket om sina barnbarn, men bakom mormorsfas­aden finns en tung ekonomisk brottsling och förslagen tjuv.

I final är också Mikko Penttiläs Taika-Pasi, en nedslagen, misslyckad trollkarl som jobbar på färja. Han är iklädd illasittan­de prålig kostym, levererar uppgivet sina trick och uttalar håglöst sina återkomman­de fraser.

En farligare konkurrent är Pilvi Hämäläinen­s Make-vauva, en baby med bara två tänder som kommer inrullande i vagn. Make-vauva pendlar mellan att bete sig som en gråtande, jollrande baby och en tuff, luttrad person trött på hur han behandlas av omgivninge­n.

Make-vauva är den roligaste karaktären av de tre, men det kan gå hur som helst i kvällens direktsänd­a final för det är tittarna som röstar. Också Strandberg­s färgstarka figur har goda chanser – vi har i HBL kunnat läsa om hur Barbi de Voro är populär bland finska barn som ropar ”herregud!” på dagisgårda­rna. Sketcherna i programmet är uppbyggda av dylika återkomman­de element och upprepade uttryck, vilket gör dem tacksamma att imitera. Det här är också ett regelrätt familjepro­gram där våld, elakheter, politik och underbälte­shumor lyser med sin frånvaro. I själva verket är det ett barnprogra­m för hela familjen, vilket helgunderh­ållningar av den här typen ofta är.

MTV3 19.30, repris söndag 17.25 och onsdag 15.00, Sub fredag 16.10

 ?? FOTO: NUMI NUMMELIN ?? Christoffe­r Strandberg som Barbi de Voro är i final i kväll.
FOTO: NUMI NUMMELIN Christoffe­r Strandberg som Barbi de Voro är i final i kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland