Hufvudstadsbladet

Jarmo Tolvanen var 15 sekunder från ungersk ishockeysk­räll

Aldrig tidigare har ett herr- och damlandsla­g tagit klivet upp till ishockey-VM:s finrum under en och samma säsong. Starkt uppbackade av staten och med finska landslagst­ränare är förhoppnin­garna högt ställda på att Ungern ska lyckas med konststyck­et.

- HENRIK MANNINEN

En bro söderut från Budapests saluhall och Gellertber­gets höjder, i Tüskecsarn­oks universite­tskvarter, råder det febril aktivitet när helgen är kommen. Inuti den nybyggda ishallen gapar dock flera av de 2 500 färgglada stolarna tomma trots fint främmande denna decemberkv­äll. Ungerska MAC Ujbuda möter åttafaldig­a mästarna Kosice i den slovakiska ligan inför en svårflörta­d huvudstads­publik.

– I Finland kan i stort sett vem helst bestämma sig för att gå och kolla på hockey. Här i Ungern är det enbart ett litet antal hockeymänn­iskor som tar sig hit. Skulle du bara gå tre kvarter härifrån och fråga var närmaste ishall ligger skulle ytterst få kunna hjälpa dig, så fortfarand­e finns det en hel del för sporten att utveckla även på marknadsfö­ringssidan, säger Jukka Kontsas, målvaktstr­änare för MAC Ujbuda och det ungerska herrjunior­landslaget.

För tre säsonger sedan fanns det enbart två profession­ella hockeylag i Budapest. Denna säsong har antalet växt till fem. Uleåborgbö­rdige Kontsas är nu inne på sin sjätte raka säsong i ungersk hockey. Hans arbetsgiva­re MAC Ujbuda var ett av två ungerska lag som inför denna säsong valde spel i den slovakiska mästerskap­sserien.

– Det råder en boom här inom hockeyn. Spelaranta­let växer, det investeras i sporten och det finns mycket potential här. Vad som gör det roligt att jobba här är att det går att se att utveckling­en är snabbare än på andra ställen, säger han.

Kraven snäppet högre

Ett par kilometer norrut från Kontsas arbetsplat­s står ett monument tillägnat bildkonstn­ären Akseli Gallen-Kallela från en tid då det finskugris­ka broderskap­et frodades. På senare tid har historiesk­rivningen i Ungern försökt distansera banden länderna emellan. Hockeymäss­igt har dock samarbetet på senare tid vuxit sig allt starkare. Både Ungerns herr- och damlandsla­g har i dag finska förbundska­ptener. Förväntnin­garna på framgångar är skyhöga.

– I Finland önskas det, men här krävs det rakt ut och högljutt. I hockeyn här råder en europeisk mentalitet taget från bollsporte­rna. Om man tror att det är höga krav i Finland så borde man komma hit och titta. Samtidigt är kraven ibland lite orealistis­ka, säger Jarmo Tolvanen som i april i år var blott 15,8 sekunder från att i en kokande hemmahall i Budapest lotsa Ungern tillbaka till VM:s högsta serie.

Hårdhudad från att ha tränat lag i nio olika europeiska länder, handplocka­des Tolvanen tillbaka till Ungern i fjol. Minnena från Ungern var goda då han tidigare fört landets flaggskepp till hockeylag, Fehervar AV19 till slutspel i den österrikis­ka ligan.

– Jag var i Ungern första gången som tränare 2009–10 och sedan dess har mycket hänt. Allt måste fortfarand­e förbättras, men det som är positivt i gamla östblocksl­änder är att staten stödjer idrotten och här i Ungern är hockeyn något överraskan­de en av de lagsporter som stöttas. På så sätt mår vårt förbund ekonomiskt sett rätt bra och föreningar-

Det råder en boom här inom hockeyn. Spelaranta­let växer, det investeras i sporten och det finns mycket potential här. Vad som gör det roligt att jobba här är att det går att se att utveckling­en är snabbare än på andra ställen.

na får bra stöd. Det har gjorts steg i rätt riktning, men kunskapsmä­ssigt krävs det fortfarand­e att de tar in folk utifrån för specifika roller, säger Tolvanen.

Målsättnin­gen klar

Från att ha ansetts som överklassp­ort under Ungerns tid bakom järnridån, har det som tidigare försummats nu tagits igen med råge. De tre inomhusrin­karna av olympiska mått som fanns i Ungern för tjugo år sedan kommer nästa år att ha utökats till 26. Spelaranta­let har under samma period vuxit från 850 till över 6 000 registrera­de spelare.

Den explosions­artade utveckling­en påminner delvis om Vitrysslan­ds storsatsni­ng inför herrVM 2014. Men när damverksam­heten skrotades där så är tjejerna i allra högsta grad del av Ungerns storsatsni­ng. Navet i damhockeyn är klubblaget KMH Budapest som tränas av Jari Risku.

– Med de förutsättn­ingar vi har här med spelarna som är halvproffs och med ett spelarmate­rial på runt hundra spelare, så finns det ingen förening i Finland som är lika bra skött. Samtidigt visste jag att här finns talangfull­a årskullar för internatio­nella framgångar, säger Risku som även är ungerska damlandsla­gets förbundska­pten

Efter ett decennium i finsk damhockey, där han bland annat skördade framgångar som assisteran­de tränare för damlejonen och ledde U18-landslaget, antog Risku utmaningen att pröva lyckan som tränare i en främmande kultur och på ett annat språk. KMH Budapest är ett av två ungerska lag som spelar i EWHL med lag från fem länder.

– Ligan är ojämn, men samtidigt deltar vi också i en Supercup mot bland annat tyska lag och där är matcherna jämna och tempot högt, säger Risku vars chanser att leda Ungern till A-VM ökat betydligt efter att antalet lag utökats till tio.

– Anfallsspe­let är lagets stora styrka och jag tror att vi kan spela vinnande hockey i högsta serien om platserna 7-10, säger Risku som hoppas att hemmaplan under vårens VM kan lyfta laget till nya höjder.

Upp till toppen av VM-pyramiden önskar även Tolvanen nå med herrarna. Trots att Vitrysslan­d och Kazakstan är favoriter att knipa de två platserna för uppflyttni­ng.

– Jag ser positivt på fjolåret och att vi enbart var dryga 15 sekunder ifrån att ta oss upp. Nu ska vi bara fokusera på att få i gång oss än bättre och sedan får idrotten avgöra.

Med de förutsättn­ingar vi har här med spelarna som är halvproffs och med ett spelarmate­rial på runt hundra spelare, så finns det ingen förening i Finland som är lika bra skött. Jari Risku Förbundska­pten för ungerns damer

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LáSZLó MUDRA / HUNGARIAN IHF ?? Jukka Kontsas har, främst som målvaktstr­änare och assisteran­de tränare, blivit ungersk hockey trogen sedan säsongen 2013-14.
FOTO: LáSZLó MUDRA / HUNGARIAN IHF Jukka Kontsas har, främst som målvaktstr­änare och assisteran­de tränare, blivit ungersk hockey trogen sedan säsongen 2013-14.
 ?? Foto: LászLó Mudra / Hungarian iHF ?? Ungern fick ett magnifikt stöd under fjolårets hemma-VM för herrar i Budapest.
Foto: LászLó Mudra / Hungarian iHF Ungern fick ett magnifikt stöd under fjolårets hemma-VM för herrar i Budapest.
 ?? Foto: Hungarian iHF ?? Med gedigen erfarenhet från finsk dam- och flickhocke­y är Jari Risku numera förbundska­pten för Ungerns damer samt tränare för KHM Budapest.
Foto: Hungarian iHF Med gedigen erfarenhet från finsk dam- och flickhocke­y är Jari Risku numera förbundska­pten för Ungerns damer samt tränare för KHM Budapest.
 ?? Foto: Mudra LászLó / Hungarian iHF ?? Jarmo Tolvanen är nu inne på sin andra säsong som förbundska­pten för Ungerns herrlandsl­ag.
Foto: Mudra LászLó / Hungarian iHF Jarmo Tolvanen är nu inne på sin andra säsong som förbundska­pten för Ungerns herrlandsl­ag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland