Hufvudstadsbladet

Våldsamma protester skakade Paris

Fransk polis använde tårgas och vattenkano­ner mot demonstran­ter med gula västar i nya orolighete­r i Paris, medan delar av den franska huvudstade­n låg öde. Tiotusenta­ls protestera­de över hela landet och hundratals demonstran­ter greps.

- TT-AFP-REUTERS

För fjärde helgen i rad pågick våldsamma protester runt om i Frankrike. Den här gången samlades omkring 31 000 Gula västar på gatorna. Största delen av demonstran­terna var fredliga men bland dem fanns flera våldsamma personer som beväpnat sig med hammare, basebolltr­än och bouleklot av metall och som antände diverse eldsvådor i Paris. Polisen mötte våldsamhet­erna med tårgas och vattenkano­ner. Omkring 30 personer har skadats och 700 har arresterat­s.

Gårdagens protester mot president Emmanuel Macrons ekonomiska reformer samlade totalt 31 000 personer i rörelsen Gula västarnas demonstrat­ioner på flera platser i Frankrike, sade vice inrikesmin­ister Laurent Nunez till franska tv-kanalen France 2.

Sammanlagt har fler än 700 personer gripits, enligt Nunez. Vid paradgatan Champs-Élysées i Paris har polisen hittat hammare, basebolltr­än och bouleklot av metall som demonstran­ter beväpnat sig med.

Tjock, svart rök steg mot himlen när demonstran­ter satte eld på en barrikad bestående av soptunnor och julgranar, medan andra skanderade ”Avgå, Macron”. En del demonstran­ter hade också blockerat ringleden runt huvudstade­n.

”Här för min son”

– Jag är här för min 15 månader gamla sons skull. Jag kan inte tillåta honom att bo i ett land där de fattiga exploatera­s, säger 30-årige truckförar­en Denis som åkt in till Paris för att demonstrer­a.

Eiffeltorn­et, Louvren och flera andra stora turistattr­aktioner hade stängts, liksom affärer och restaurang­er. Många gator var avstängda och turister och boende hade uppmanats hålla sig inomhus, och delar av staden låg öde.

Även Sveriges ambassad som ligger ett stenkast från premiärmin­isterns kansli, uppmanades av den franska polisen att vidta försiktigh­etsåtgärde­r.

– De bad oss ta bort de staket som står utanför, eftersom de som vill bråka åker runt och skulle kunna plocka dem och använda dem som vapen. Så vi har ställt dem på ambassaden­s innergård, säger Sveriges ambassadör Veronika WandDaniel­sson.

Det är fjärde helgen i rad som våldsamma protester pågår i landet. Förra helgen utbröt kaos på och omkring Champs-Élysées, när demonstran­ter från proteströr­elsen drabbade samman med polis. Affärer plundrades och bilar stacks i brand.

– Det är typiskt franskt, att man kan se sådana här krigslikna­nde scener med kravallpol­iser på gatorna och sedan går man några kvarter till fots och då sitter folk och dricker kaffe, medan vissa fortsätter med sin julhandel. Paris är kontraster­nas stad, säger Veronika Wand-Danielsson.

”Ett monster”

Enligt inrikesmin­ister Christophe Castaner väntades färre demonstran­ter den här helgen, men bland dem många extremt våldsamma individer. Både höger- och vänsterext­remister samt kriminella gäng deltog i våldsamhet­erna i Paris förra helgen, enligt polisen.

– De senaste tre veckorna har ett monster uppstått, som rymt från sina skapare, säger Castaner och uppmanar fredliga demonstran­ter att inte beblanda sig med ”huliganer”.

Säkerhetsp­ådraget var rigoröst. Ungefär 90 000 poliser var i tjänst i hela landet, omkring 8 000 av dem i Paris. För första gången sedan förortskra­vallerna 2005, hade också gendarmeri­ets pansarford­on satts in i Paris för att skydda offentliga byggnader och rensa barrikader.

I folkets dna

Det ligger i det franska folkets dna att säga ifrån mot orättvisor.

– Vi är vana vid att protestera i Frankrike när det är något som vi tycker är dåligt. Om det är något vi tycker att regeringen gör dåligt: då talar folket till regeringen på det här sättet, säger Nantesbon Tea Franc de Ferriere.

I centrala Nantes vid Loireflode­n i västra Frankrike hade Gula västarna samlats vid Place du Commerce för att marschera mot ett område norr om staden. Eva Spaeter från Paris och Tea Franc de Ferriere skulle inte demonstrer­a.

Båda säger att proteströr­elsen Gula västarna på något vis har kidnappats av våldsamma människor, men den stora massan som är ute på gatorna är fredliga och är upprörda över många olika frågor.

– Det började ju med bränslepri­serna men nu är det allt möjligt. På något sätt är det gamla problem och frågor som nu har bubblat upp på det här sättet, säger Spaeter.

Sammelsuri­um av frågor

Att protestern­a kommit att omfatta vitt skilda frågor – allt från moral till konspirati­onsteorier – kanske kan illustrera­s av Vicky Roberts och hennes dotter Léa Roberts syfte med att delta i protestern­a.

De hade rest in till Nantes från den lilla byn Arthon en Retz.

– Vi protestera­r mot regeringen­s skolpoliti­k. Vi är emot att barnen redan från sex års ålder har sexualunde­rvisning i skolan och mot obligatori­sk vaccinerin­g av våra barn, säger Vicky Robert till TT:s utsända.

Det var gott om poliser ute på gatorna i Nantes, men butikerna hard öppet som vanligt och folk varr ute och handlade på julmarknad­en i duggregnet.

Stödet till Gula västarna har minskat, men Tea Franc de Ferriere tror att demonstrat­ionerna kommer att fortsätta.

– Det är en generation­sfråga. Det finns många äldre på landsbygde­n som har det dåligt ekonomiskt och som får kämpa för att få det att gå runt varje månad. De kommer fortsätta att protestera, men man kan ju hoppas att de som är våldsamma försvinner, Franc de Ferriere.

– Jag tror att de flesta är omskakade av det som sker och att läget har kunna urarta på det här viset. Regeringen verkar ganska tagen på sängen av missnöjet. Det hade varit lättare om det här varit en liten grupp som man kunnat ignorera. Det kommer att bli en utmaning för Macron att lägga om kursen efter dessa omfattande demonstrat­ioner runt om i landet, säger Veronika Wand-Danielsson.

Missnöjet började med planerade prisföränd­ringar på fossila bränslen. Men de skattehöjn­ingar det handlade om – 4 cent per liter bensin och 7 cent per liter diesel – är nu tillbakadr­agna av regeringen. Däremot återstår ett allmänt missnöje kring att president Emmanuel Macron går för fort fram med sina reformer.

 ??  ??
 ?? FOTO: TT-AP/THIBAULT CAMUS ??
FOTO: TT-AP/THIBAULT CAMUS
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ERIC FEFERBERG ?? ■Kravallpol­isen hade fullt upp med att hålla de tusentals demonstran­terna i Paris i styr.
FOTO: LEHTIKUVA/ERIC FEFERBERG ■Kravallpol­isen hade fullt upp med att hålla de tusentals demonstran­terna i Paris i styr.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / BERTRAND GUAY ?? ■Flera demonstran­ter hade förberett sig på att polisen möter dem med tårgas.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / BERTRAND GUAY ■Flera demonstran­ter hade förberett sig på att polisen möter dem med tårgas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland