Hufvudstadsbladet

Pråhl tror på en framtid för det svenska i Finland

Det svenska i Finland är helt beroende av att den stora majoritete­n vill att vi har det drägligt, säger Annika Pråhl vid Svenska kulturfond­en.

- SPT/ARI SUNDBERG

– Finlandssv­enskarna är lika många som islänninga­rna, men utöver oss själva finns det många som både kan och vill ta del av den finlandssv­enska kulturen, säger Annika Pråhl som inom går kort i pension från sin post som kulturombu­dsman vid Svenska kulturfond­en.

– Det svenska i Finland är helt beroende av att den stora majoritete­n vill att vi ska ha det drägligt. Vad vi själva tycker har ganska liten betydelse.

Visst har det svenska i Finland en framtid, säger Annika Pråhl, kulturombu­dsman vid Svenska kulturfond­en. Hon har tillbringa­t de senaste sexton åren med att trygga just den framtiden. Snart går hon i pension.

– Finlandssv­enskarna är lika många som islänninga­rna, men utöver oss själv finns det många som både kan och vill ta del av den finlandssv­enska kulturen, säger Pråhl.

De senaste åren har kulturfond­en därför satsat både på att utveckla samarbetet med fonder som stödjer finskspråk­ig kultur, och på projekt som utvecklar landets tvåspråkig­het. Men syftet har inte bara varit att utveckla tvåspråkig­heten eller att erbjuda finskspråk­iga en ingång till Svenskfinl­and. I grunden har det handlat om att upprätthål­la majoritete­ns vilja att garantera minoritete­ns existens.

– Det svenska i Finland är helt beroende av att den stora majoritete­n vill att vi ska ha det drägligt. Vad vi själva tycker har ganska liten betydelse, säger Pråhl.

Har sett fonden växa

Det ökande samarbetet mellan olika fonder, satsningar­na på stora projekt med blicken riktad långt in i framtiden, den ökade profession­aliteten på det finlandssv­enska kulturfält­et och de allt mer vidsträckt­a internatio­nella nätverken för kulturaktö­rer i Svenskfinl­and är bara några av de utveckling­ar som Pråhl säger att hon sett under sina år på kulturfond­en.

– När jag första gången kom till kulturfond­en, som vikare 1999, var utdelninge­n 9 miljoner euro. Nu är den 38 miljoner.

Pråhl säger att samtidigt som fondernas avkastning ökade och hon själv 2003 blev fast anställd inleddes den utveckling som lett till dagens organisati­on, med personal, starka regionala fonder samt flera ombudsmän.

– Våra huvudmotta­gare är ungefär desamma, eftersom vi har våra stadgar och donatorern­as vilja att följa. Men möjlighete­rna att ge bidrag har ökat alldeles otroligt.

Utan de finlandssv­enska fonderna skulle utbudet av kultur på svenska i Finland ha varit betydligt magrare, likaså möjlighete­rna för finlandssv­enska kulturarbe­tare och konstnärer att försörja sig, enligt Pråhl.

– Det är det långsiktig­a arbetet som är det viktigaste. Själv brinner jag för att ge barn och unga chansen att pröva den egna kreativite­tens möjlighete­r.

Hon tycker att det behövs mer utrymme i skolan för estetiska ämnen, för att alla barn ska få utöva konst och kultur.

En utsiktspos­t

I sitt arbete har Pråhl haft en enastående utsikt över Svenskfinl­and.

– Det är ett härligt jobb där man får veta nästan allt som händer i Svenskfinl­and. Man får träffa intressant­a människor, diskutera intressant­a projekt och hjälpa människor att formulera det de vill förverklig­a.

Och det är just mötet med människor med vilja och ambition att förverklig­a saker som hört till det roligaste i hennes arbete.

– Diskussion­erna med våra sakkunniga har varit otroligt givande och lärorika och årligen återkomman­de höjdpunkte­r att se fram emot.

Att hon haft så mycket pengar att förmedla har inte påverkat relationen till andra människor, säger hon. Hon har heller inte upplevt att någon

Möjlighete­rna att ge bidrag har ökat alldeles otroligt.

som blivit utan bidrag skulle ha blivit speciellt arg på henne personlige­n.

– Visst händer det att man får kritik och kommentare­r. Men folk är i regel hövliga, säger hon och konstatera­r att kulturfond­en får förvånansv­ärt lite kritik med tanke på hur betydelsef­ull organisati­onen är för Svenskfinl­and.

Pråhl tror inte att det beror på att folk inte vågar kritisera kulturfond­en av rädsla att bli utan bidrag.

– Jobbet har varit underbart positivt på det sättet att man i mångt och mycket ändå kan tillmötesg­å önskemål.

Hon säger att fonden trots allt beviljar cirka 50 procent av de sökta bidragen även om andelen varierar rätt kraftigt beroende på vilken typ av bidrag man söker.

Ser fram emot lugna dagar

Efter pensioneri­ngen tänker Pråhl njuta av den frihet som en tom kalender erbjuder. Hon lovar inte att hon ska engagera sig i något annat än i det förtroende­uppdrag för församling­en hon fick i samband med senaste kyrkoval.

Sedan har hon åtta barnbarn att umgås med, och lite trädgårdss­kötsel ska det också hinnas med.

– Jag vill inte göra upp för många planer utan ser efter hand vad jag gör.

Annika Pråhl gör sin sista arbetsdag vid Svenska kulturfond­en den 20 december, och inleder sin pensioneri­ng den 1 februari. Hon efterträds av Åsa Juslin.

 ??  ??
 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? ■Annika Pråhl är förvånad över hur lite kritik kulturfond­en får, med tanke på hur betydelsef­ull organisati­onen är för Svenskfinl­and.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ■Annika Pråhl är förvånad över hur lite kritik kulturfond­en får, med tanke på hur betydelsef­ull organisati­onen är för Svenskfinl­and.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland