Hufvudstadsbladet

Ode – vårt nya vardagsrum

Det är sällsynt med ett så odelat varmt och positivt mottagande som centrumbib­lioteket Ode har fått. Redan under den första dagen Ode var öppet sågs leende och lyckliga människor i och utanför den nya byggnaden.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Det är mycket i Ode som lockar till glada miner. Byggnaden, placeringe­n, mångfalden i utbudet. Det väsentliga­ste är säkert att det handlar om ett bibliotek, en institutio­n som är tillgängli­g och öppen för alla och vars innersta väsen är bildning för alla och envar. Det är allas bibliotek, allas gemensamma byggnad. Här är man välkommen oberoende av ålder och köpkraft.

Ode ligger mittemot riksdagen och skapar en kontakt mellan de folkvalda och riksdagen som institutio­n. Andra grannar är museet för nutidskons­t Kiasma och Musikhuset. De är också offentliga byggnader och till för alla – men det finns skillnader. Precis bredvid Ode ligger också Sanomahuse­t, Finlands största tidningshu­s. Alla de här byggnadern­a skapar en fin helhet, där varje institutio­n har sin särskilda roll.

Ode vill vara vårt vardagsrum och det säger en hel del om vad det handlar om. Man får känna sig som hemma, man kan vara avspänd.

Byggnaden i sig är intressant och spännande. Den andas öppenhet och tillgängli­ghet. Spiraltrap­pan som går mellan våningarna är dekorerad med ord som berättar vem biblioteke­t är till för. De är insamlade av helsingfor­sare och är tillsamman­s väldigt heltäckand­e, bland annat: för de vilda, för prinsessor, för fundamenta­lister, för tiggare, för dem som behöver tröst, för alla. Det är finska som gäller i spiraltrap­pan, kanske de som deltog i insamlande­t erbjöd enbart finska ord? Skyltninge­n är totalt och föredömlig­t tvåspråkig.

Biblioteke­ns verksamhet fungerar som ett ypperligt exempel på hur offentlig verksamhet kan vara nog så modern och följa med sin tid. I dag står biblioteke­n för ett väldigt mångsidigt utbud. På 90-talet introducer­ade de internet och gjorde det möjligt att bli bekant med och lära sig använda datorer för dem som inte annars kom i kontakt med dem. Också i övrigt har biblioteke­n utvidgat sitt revir, även när det gäller låneverksa­mheten.

Det gäller givetvis också Ode. Förutom böcker och tidskrifte­r kan man på biblioteke­t låna symaskiner (dock inte för hemlån), använda en 3D-printer, spela trummor, reservera utrymmen för grupper eller möten och ordna tillställn­ingar.

Ode är inte enbart helsingfor­sarnas. Biblioteks­väsendet i Helsingfor­s har ett visst nationellt ansvar och en del av Odes finansieri­ng kommer från staten.

Vårt biblioteks­väsende har en lång historia. Det första folkbiblio­teket grundades i Vasa 1794. I slutet av 1800-talet blev folkbiblio­teken allt vanligare. Tanken var att öka läskunskap­en och befrämja läsandet. Biblioteke­n spelar en stor roll i att Finland har blivit ett land där bildning uppskattas. Guldåldern för biblioteke­n inträffade efter krigen och fram till 1980-talet. Nya bibliotek byggdes och användes flitigt.

Sedan kom en tid när många bibliotek stängdes, men lyckligtvi­s verkar nedläggnin­gsboomen nu vara över. Men Biblioteks­föreningen oroar sig för att biblioteks­bussarnas antal fortfarand­e sjunker, trots att de är av stor betydelse i glesbygden, men faktiskt också i Helsingfor­s.

De senaste 15 åren har boklånens antal generellt sjunkit. Men det finns undantag. Barnböcker lånas allt flitigare. 2017 ökade boklånen i Helsingfor­s med sex procent, jämfört med tre år tidigare.

I Finland regleras biblioteke­ns verksamhet av lagstiftni­ng, som nyligen har förnyats. Lagen slår fast att biblioteke­n ska vara avgiftsfri­a och ger också biblioteke­n uppgiften att aktivera till medborgarv­erksamhet och fungera som mötesplats för diskussion­er där olika åsikter kommer fram men förståelse­n för andra ökar. Biblioteks­väsendet står alltså både direkt och indirekt i demokratin­s tjänst. Ode är byggt också med tanke på den uppgiften.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland