Hufvudstadsbladet

Lucia väcker debatt i Sverige

Flera förskolor i Sverige har beslutat att slopa luciatågen, och tävlingarn­a har blivit mindre populära. Men de som blir mest upprörda när traditione­r förändras är inte barn, utan vuxna.

- SPT/HEIDI HAKALA

Det är inte bara lucia som årligen väcker debatt och starka känslor, det är julen överlag. Årets övriga månader är vi rätt rationella, men i december verkar det råda undantagst­illstånd, säger Lena Kättström Höök, etnolog och intendent med ansvar för traditione­r och högtider vid Nordiska museet i Stockholm.

– Inga traditione­r får ruckas. Att tjuren Ferdinand ett år togs bort från Kalle Ankas jul ledde till ramaskri. Och Sveriges tv-julkalende­r väcker alltid upprörda känslor. Antingen är det för lite julstämnin­g eller så är den för vänstervri­den.

Men trots att många av högtiderna och traditione­rna är barncentre­rade, såsom julen, så är det inte barnen som reagerar på förändring­ar.

– Många vuxna vill ha det precis som när de själva var barn, det är barndomsju­len som spökar för dem. Barnen själva tar det inte så allvarligt, säger Kättström Höök, som skrivit boken Lucia i nytt ljus.

Lucia väcker starka känslor. I november blev det bråk på Kärrbacken­s förskola i Motala då förskolan meddelade att luciafiran­det ställs in, vilket upprörde många föräldrar. Förskolan hänvisade till skollagen och förklarade att de inte vill exkludera någon. ”Alla har inte möjlighet att köpa in lucia- och tomtedräkt­er och det känns inte rätt att föräldrar ska tvingas köpa dessa kläder”, sade förskolech­efen i Expressen.

Andra förskolor har motiverat uteblivna luciatåg med att de försökt se saken ur barnens perspektiv: barnen blir trötta och förstår inte meningen med att gå i tåg.

Inslaget av skönhetstä­vling i lucia har också debatterat­s hett. Många städer har därför slopat skönhetsas­pekten. När årets Malmölucia skulle väljas fick juryn varken se bilder, höra röstprov eller se namnet på personen. Det enda de fick att gå på var de nominerade­s engagemang och välgärning­ar. Årets lucia leder en hjälporgan­isation för fattiga. Hon växte upp på ett barnhem i Polen och överlevde genom att snatta mat.

Vad tror du händer med lucia och attitydern­a till traditione­n framöver? – Många påstår att lucia är på väg bort, men så är det knappast. Det som inte upplevs som så tidsenligt är tävlandet, och tävlandet i skönhet. Jag kan tänka mig att tävlingarn­a försvinner, säger Kättström Höök.

Lucia skorrar lite illa med den feministis­ka kampen i dag – kampen för att flickor ska få vara annat än vackra, snälla och fogliga.

Passar den här traditione­n vår tid? – Om barnen och tonåringar­na själva skulle få välja så skulle lucia inte vara något problem. De är inte så fast i könsroller, pojkar kan tänka sig att vara lucia och flickor tomtar. Det är de vuxna som är otidsenlig­a, säger Kättström Höök.

I fjol blev en pojke lucia på en skola i Täby utanför Stockholm. Rektorn fick då hotmejl och kritiska samtal från föräldrar, och polisen fick kopplas in. Det lustiga är att hela luciatradi­tionen härstammar från pojkar som klädde ut sig till flickor. Den började i det västsvensk­a lussefiran­dets karnevalsl­iknande upptåg där kvinnor klädde ut sig till män och vice versa i slutet av 1800-talet. Den könsöversk­ridande utklädseln var vanlig i folktradit­ionen.

– Det högtidliga allvaret gjorde sitt inträde i luciatradi­tionen ganska sent, i mitten av 1900-talet. Innan dess var lucia inte någon som kom in och var tyst och allvarlig, säger Lena Kättström Höök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland