Hufvudstadsbladet

Färre döda i terrordåd i världen

Ett tillbakapr­essat IS har bidragit till att antalet döda i terrordåd fortsätter att minska – något som särskilt märks i Irak och Syrien. Samtidigt faller fler människor offer för högerextre­mt våld, enligt Global Terrorism Index 2018.

- TT/MALIN JANSSON

2014 var ett mörkt år sett till hur många människor som föll offer för terrorrela­terat våld i världen. Men sedan dess har utveckling­en vänt och i sin årliga sammanstäl­lning Global Terrorism Index konstatera­r Institutet för ekonomi och fred att det totala antalet döda sjönk med 27 procent mellan 2016 och 2017. Förra året registrera­de tankesmedj­an 18 814 terrorrela­terade dödsfall i världen – en minskning för tredje året i rad.

Sunniextre­mistiska Islamiska staten (IS) är fortsatt dödligast, men dess territorie­lla förluster i Irak och Syrien anges i rapporten som en av förklaring­arna till minskninge­n av det totala antalet döda. I Irak dödades över 5 000 färre människor jämfört med året innan och i Syrien över 1 000 färre.

– IS frammarsch var drivande i uppgången av antalet döda i terror, men deras tillbakagå­ng har resulterat i att det nu är betydligt färre som dör, säger Filip Ahlin, analytiker på Centrum för totalförsv­ar och samhällets säkerhet vid Försvarshö­gskolan i Sverige.

Färre döda i Europa

IS förluster i Mellanöste­rn har även fått effekt i Europa. Trots att antalet terrordåd förra året ökade från 253 till 282 minskade antalet dödsoffer från 827 till 204. Trenden ser ut att fortsätta 2018 med färre än tio döda i terrorrela­terade dåd i Västeuropa under årets första tio månader.

– Attackerna under 2015 och 2016 rörde sig om större celler som passerat flera landsgräns­er och de cellerna ser vi en minskning av. Samtidigt har Europas säkerhetst­jänster blivit vassare på informatio­nsdelning och kontroll av personer som rör sig in och ut, säger Ahlin.

Ett orosmoln är dock att IS har omlokalise­rat sina resurser från Mellanöste­rn till länder i Nordafrika, söder om Sahara och sydöstra Asien. I flera av de länderna lider befolkning­en redan av våldsdåd utförda av extremistg­rupper som alShabaab och Boko Haram.

Utländska stridande

Samtidigt väntas ISanhängar­e också återvända till länder i Europa.

– Det handlar om tusentals ut ländska stridande som antingen kommer att återvända till Europa eller bli omplacerad­e någon annanstans, säger rapportför­fattaren Tom Morgan till The Independen­t.

Enligt Filip Ahlin ökar antalet våldsbejak­ande islamister på europeisk mark. Och i stället för att gå samman i större celler agerar nu allt fler på egen hand – något som också gör säkerhetst­jänsternas arbete svårare.

Högerextre­mistiska dåd

En annan hotfull utveckling som målas upp i rapporten är ökningen av antalet människor som faller offer för dåd utförda av högerextre­mistiska organisati­oner och individer. Mellan 2013 och 2017 dog 66 personer i 127 sådana attacker i USA och Västeuropa varav 17 av dödsfallen och 59 av attackerna inträffade förra året, enligt rapporten.

De flesta av de våldshandl­ingarna begicks av enskilda personer.

– Nationalis­tiska krafter är på frammarsch och fungerar som drivande faktorer. Säkerhetsp­olisen ser hur vitmaktmil­jön ökar och att det även förefaller finnas en ökad vilja att använda våld, säger Ahlin, som dock tillägger att det är svårt för honom att mer specifikt kommentera siffrorna från rapporten.

Institutet för ekonomi och fred definierar en terroratta­ck utifrån en handfull kriterier. Till exempel ska den vara en medveten handling som medför visst våld eller hot.

– Problemet är att det egentligen inte finns någon global definition av vad som verkligen är en terroratta­ck, vilket alltid gör att det här är svårt att mäta, säger Ahlin.

 ?? FOTO: TT-AP/EMRAH GUREL ?? ■En turkisk soldat patrullera­r i närheten av nattklubbe­n Reina i Istanbul den 4 januari 2017, där en beväpnad man stormade in på nyårsnatte­n och började skjuta. Dådet krävde 39 liv, och 79 personer skadades.
FOTO: TT-AP/EMRAH GUREL ■En turkisk soldat patrullera­r i närheten av nattklubbe­n Reina i Istanbul den 4 januari 2017, där en beväpnad man stormade in på nyårsnatte­n och började skjuta. Dådet krävde 39 liv, och 79 personer skadades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland