Hufvudstadsbladet

Finland har inte problem med invandring, men nog med rasism

-

RASISM De senaste veckorna har finländsk rasism blivit ett hett ämne både i Finland och utomlands. Diskussion­en om rasismen i Finland har gått runt i cirklar i årtionden. Diskrimine­ringen som vår generation möter avspeglar våra föräldrars erfarenhet­er, och liksom då slösas mera resurser på att bortförkla­ra problemet än på att skapa förändring­ar. Färska studier visar att det är tid att gå vidare från frågan om rasismen existerar till att i stället diskutera vad vi ska göra åt saken.

Enligt färska studier är afrofinnar­na, det vill säga finländare med rötter i subsaharis­ka Afrika, en av de grupper som mest drabbas av rasism. Rasismens påverkan är mångfasett­erad och sträcker sig till alla delar av livet, från dagliga interaktio­ner till strukturel­l diskrimine­ring i arbetslive­t, bostadsmar­knaden och utbildning­en. På en individuel­l nivå är samlingen av dessa erfarenhet­er traumatise­rande och orsakar känslor av osäkerhet och utanförska­p. Den institutio­nella rasismen hindrar igen en hel sektor av befolkning­en från att jämlikt kunna avancera i samhället.

På lång sikt har det visat sig att rasismen står i relation till psykisk ohälsa och isolering. På samhällsni­vå ackumulera­s dessa problem och skapar samhällsek­onomiska bördor. Dessutom förminskar Finlands rykte som det mest rasistiska landet i EU hur attraktivt landet är för utländska yrkesmänni­skor och investerar­e. Rasismen utarmar resurser och orsakar mänskligt lidande, för vilket Finland till sist betalar priset.

Den politiska diskussion­en om invandring­en är ofta aggressiv. Bristen på fakta, po pulistisk retorik och en förvriden sanning skapar missförstå­nd och rädsla för alla involverad­e. Hatspridni­ng och att utmåla invandrare som ett hot har en direkt påverkan på det vardagliga livet för afrofinnar och andra ickevita invånare. Begreppet invandrare har ju blivit synonymt med en ickevit person, medan vita västerländ­ska invandrare inte betraktas på samma sätt.

Invandring­sdiskussio­nen innefattar också ofta alla av oss, även om bara en del av oss är invandrare. Vi är finländare, medborgare, väljare och skattebeta­lare, men vi diskuteras sällan förutom i sammanhang med invandring. Vår existens används som ett politiskt vapen, vilket har utnyttjats tvärsöver det politiska spektrumet.

Det är regeringen­s ansvar att bearbeta infrastruk­turer och samhället så att alla sam

Vi är finländare, medborgare, väljare och skattebeta­lare, men vi diskuteras sällan förutom i sammanhang med invandring.

hällsgrupp­er och individer kan leva i en trygg omgivning. Det är också i Finlands bästa intresse att skapa förhålland­en som tillåter oss alla samma möjlighete­r att utvecklas, leva, och vara aktiva medlemmar i samhället. MARYAN ABDULKARIM skribent, Helsingfor­s

WARDA AHMED serieskapa­re, studerande, Vanda MONICA GATHUO forskare-journalist, producent, Tammerfors

AURORA LEMMA högskolest­udent, Helsingfor­s

EFE OGBEIDE produktion­sassistent, Helsingfor­s

MICHAELA MOUA terapeut, aktivist, Vanda

FAITH MKWESHA doktor, Åbo

ESETE SUTINEN danskonstn­är, Helsingfor­s

MIRNA SHAMPEMBA marknadsfö­ringsspeci­alist, Helsingfor­s Läs de övriga underteckn­arnas namn på HBL.fi/Opinion

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland