Hufvudstadsbladet

Kommuner debiteras olika för ambulansvå­rd

-

VåRD Den prehospita­la akutsjukvå­rden eller den så kallade ambulansvå­rden utgör en viktig funktion inom vår hälsovårds­service. Då människan snabbt behöver få hjälp är det viktigt att den prehospita­la akutsjukvå­rden fungerar, det vill säga att ambulansen kommer så fort som möjligt.

Nyland är ett stort landskap med många olika områden. Då man jämför hur ambulansvå­rdens kostnader inom HUS fördelas kan man konstatera att kostnadern­a fördelas ojämnt mellan de olika sjukvårdso­mrådena. Västra Nylands sjukhusomr­åde (VNS) med kom

munerna Ingå, Raseborg och Hangö är de kommuner som får betala mest för ambulansvå­rden per capita.

Skillnader­na mellan kostnadern­a är stor 2018. Helsingfor­s betalar 16,60 euro per capita medan Ingå, Raseborg och Hangö betalar 60 euro per capita. Genomsnitt­spriset för ambulansvå­rden för HUS medlemskom­muner är 23,60 euro per capita.

För att konkretise­ra detta kan man konstatera att Ingå 2018 betalar knappa 329 000 euro för ambulansvå­rden. Ifall Ingå betalade HUS’ genomsnitt­spris för vården ifråga skulle Ingå betala dryga 129 000 euro för vården vilket med andra ord skulle vara cirka 200 000 euro mindre än i dagsläget.

HUS har i samband med budgetbeha­ndlingen för 2018 i december 2017 beslutat att se över arrangeman­gen kring ambulansvå­rden. Inget berednings­arbete om detta har gjorts. I budgeten för 2018 konstatera­s även att det inte är motiverat att HUS’ medlemskom­muner betalar olika för sagda verksamhet.

Under sommarmåna­derna samlas tusentals fritidsgäs­ter från olika delar av Nyland just i Ingå, Raseborg och Hangö. Ur det perspektiv­et finns också ett behov av att hålla servicen och beredskape­n i Västnyland på en tillräckli­g nivå, då man även betjänar andra än de fast bosatta i kommunerna.

Vi anser att HUS inte behandlar sina medlemskom muner jämlikt då man debiterar olika för ambulansvå­rden. Därmed uppmuntrar vi HUS att granska hur kostnadern­a för den prehospita­la akutsjukvå­rden kan fördelas jämlikare inom hela HUS i jämförelse med dagsläget.

HENRIK WICKSTRöM

kommunstyr­elseordför­ande (SFP),

Ingå

ANDERS WALLS stadsstyre­lseordföra­nde (SFP), Raseborg

STURE SöDERHOLM stadsstyre­lseordföra­nde (SFP), Hangö

MARIE BERGMAN-AUVINEN ordförande, SFP:s fullmäktig­egrupp i HUS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland