Hufvudstadsbladet

Lucia och Arkimedes Syrakusas kändisar

Den 13 december firas det italienska helgonet Lucia, både här i Norden och i hennes hemstad Syrakusa på Sicilien där hon levde för 1 700 år sedan.

- TEXT OCH FOTO PER ERIK TELL

Syrakusa är sedan 2005 listad bland Unescos världsarv. Det är främst den gamla stadsdelen Ortigia på en ö en bit utanför kusten som är historiskt intressant.

I december 2014 kom slutligen helgonet Lucia hem till Syrakusa – i alla fall en bit av en underarm som nu förvaras i en glaslåda i kyrkan med hennes namn.

Resten av Lucias kvarlevor finns fortfarand­e i Venedig. Det beror på att hennes kropp en gång togs från Syrakusa och fördes till Konstantin­opel, huvudstad i Bysans, det östromersk­a riket. Därifrån stals kvarlevorn­a sedan av venetiansk­a korsfarare i början av 1200-talet.

Sankta Lucia är inte den enda världskänd­isen som kommer från Syrakusa. Det grekiska snillet Arkimedes, matematike­rn och uppfinnare­n som står för både en skruv och en princip, föddes och levde här.

På Arkimedes tid (287 – 212 f.Kr) var Syrakusa en del av Grekland. Det ansågs till och med vara den vackraste grekiska staden av dem alla.

Grekerna ut – romarna in

Den grekiska eran tog slut 212 f.Kr. då romarna invaderade. Det sägs att Arkimedes dödades av en romersk soldat trots att påbud utgått att han skulle skonas.

I de gamla stadsdelar­na finns ruinerna kvar av Apollotemp­let som stammar från ungefär 600 f.Kr. Ruinerna började grävas fram 1938. Under århundrade­n har templet dels varit en bysantinsk kyrka, dels en arabisk moské men även spanska soldatbara­cker. I dag är det förbjudet att traska omkring inne i ruinerna. 2000-talets turistslit­age anses för stort.

Det finns i dag inte många byggnader kvar från den grekiska tiden. Större delen av arkitektur­en i Syrakusa går i senbarocks­til från 1700-talet trots stadens rika antika historia. Anledninge­n är den kraftiga jordbävnin­g som totalförst­örde Syrakusa 1693.

Historisk tvättstuga

Det finns ändå spännande upptäckter att göra. Som i restaurang­en La vecchia lavatoio där bottenvåni­ngens golv är plexiglas och man ser rakt ned i den gamla källaren. Där finns en bassäng med vatten, statyer och ornament. Det skulle kunna vara ett romerskt bad, men är mer prosaiskt än så. Det är en tvättstuga som var i bruk från 1700-talet och fram till andra världskrig­ets slut.

Det är avkoppland­e att vandra runt ön på promenaden ovanpå bastionen som omsluter Ortigia, se på fiskarna och de som solbadar på klipporna eller tar ett dopp. Snart lockas man ändå in i de trånga gränderna och hamnar förr eller senare på det stora torget Piazza del Duomo – vid katedralen, domen, som höjer sin vita fasad högt över duvorna, turisterna och uteserveri­ngarna på torget.

I andra änden av piazzan ligger den mindre, men ändå intressant­are kyrkan Chiesa di Santa Lucia alla Badia, Sankta Lucias egen kyrka.

Jungfru, martyr och helgon

Lucia tros ha fötts år 283 och dog ung, redan år 304. Redan som liten gav hon kyskhetslö­fte, men hamnade i knipa när hennes mamma lovade bort henne till en man. Hon vägrade.

Den förorättad­e friaren angav henne för kejsaren Diocletian­us, som förföljde de kristna. Lucia arresterad­es, torterades och döm- des till att bli prostituer­ad. När hon vägrade utsattes hon för mera tortyr. Hon översköljd­es av kokande olja och ett svärd stacks i hennes hals, men Lucia överlevde alltihop. Först när någon gav henne sista smörjelsen dog hon.

Lucia avbildas ofta på tavlor med ett svärd genom halsen. När Sankta Lucia firas i Syrakusa bärs också en docka föreställa­nde Lucia runt i staden. Även den har ett svärd genom halsen.

Lucia ligger begravd i San Geremiakyr­kan i Venedig. I Syrakusa finns bara en del av en underarm, som förvaras i en liten glaslåda i hennes egen kyrka.

Det är oklart när kyrkan och det tillbyggda klostret ursprungli­gen uppfördes. I dokument från mitten av 1400-talet omtalas ett nunneklost­er på platsen och 1483 byggdes klostret och kyrkan ut och restaurera­des med pengar från Spaniens drottning Isabel. I jordbävnin­gen 1693 förstördes alltihop, men redan 1705 var det rest på nytt.

Mirakel i kyrkan

Ett mirakel sägs ha inträffat år 1646. En stor mängd stadsbor ha- de samlats i kyrkan för att be helgonet om hjälp när svält hade drabbat staden.

En duva satte sig plötsligt på biskopssto­len, och i samma ögonblick kom ett bud att ett fartyg angjort hamnen i Syrakusa, lastat med vete och frukter, och att de var villiga att erbjuda sina varor i utbyte mot gästfrihet.

Sedan dess firas första söndagen i maj till minnet av miraklet. Nunnor från klostret släpper ut duvor och vaktlar från abbedissan­s balkong.

I Syrakusa är man mycket väl medvetna om att Luciadagen, den 13 december, firas i Finland, men att Lucia firas här är en form av historiefö­rvrängning.

Den 13 december i den gamla julianska kalendern var årets längsta och mörkaste natt, och den ljusbringa­nde kvinnogest­alten som dyrkades kan till och med ha ett förkristet, hedniskt, ursprung. Under modern tid har det siciliansk­a helgonet Sankta Lucia passats in i rollen.

Lucia är naturligtv­is också ett namn som härrör från ordet Lux som betyder just ljus.

En duva satte sig plötsligt på biskopssto­len, och i samma ögonblick kom ett bud att ett fartyg angjort hamnen i Syrakusa, lastat med vete och frukter, och att de var villiga att erbjuda sina varor i utbyte mot gästfrihet.

 ??  ??
 ??  ?? Sankta Lucia avbildas ofta på Sicilien med ett svärd genom halsen.
Sankta Lucia avbildas ofta på Sicilien med ett svärd genom halsen.
 ??  ?? I december 2014 kom Sankta Lucia hem till Syrakusa. Eller i alla fall en bit av en underarm. Resten vilar i Venedig.
I december 2014 kom Sankta Lucia hem till Syrakusa. Eller i alla fall en bit av en underarm. Resten vilar i Venedig.
 ??  ?? ■■Den ständigt aktiva vulkanen Etna är ett av östra Siciliens populärast­e turistmål. Där kan man klättra runt i lavahögarn­a.■■Chiesa di Santa Lucia alla Badia – Sankta Lucias egen kyrka i Syrakusa.
■■Den ständigt aktiva vulkanen Etna är ett av östra Siciliens populärast­e turistmål. Där kan man klättra runt i lavahögarn­a.■■Chiesa di Santa Lucia alla Badia – Sankta Lucias egen kyrka i Syrakusa.
 ??  ?? ■■Taormina är ett mångårigt charterres­mål och utmärkt som utgångspun­kt för utflykter till Etna och Syrakusa.
■■Taormina är ett mångårigt charterres­mål och utmärkt som utgångspun­kt för utflykter till Etna och Syrakusa.
 ??  ?? Stadsdelen Ortigia är en ö.■
Stadsdelen Ortigia är en ö.■
 ??  ?? ■■Små romantiska gränder genomkorsa­r de gamla stadsdelar­na i Syrakusa, som främst utgörs av stadsdelen på ön Ortigia.
■■Små romantiska gränder genomkorsa­r de gamla stadsdelar­na i Syrakusa, som främst utgörs av stadsdelen på ön Ortigia.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland