Hufvudstadsbladet

Makalös golf på Spaniens vita kust

Golfare är ett ressuget folk, och det är inte så konstigt. Största skälet till att spela utomlands är vår långa vinter. Klassikern Spanien lockar för tillfället mera än oroliga Turkiet och Tunisien. Costa del Sols 150 kilometer långa kust som sköljs av Me

- feature@ksfmedia.fi TEXT& FOTO: ELISABETH SANDELIN

Där Gibraltar och Atlasberge­n blånar i fjärran ligger ett pärlband av golfbanor. Somliga är snälla, andra tuffare, men alla är perfekta resmål för golfare. Att spela på banor vid hus med smäckra smidesjärn­balkonger med röda pelargonie­r som flammar bakom gallren gör att vintermörk­ret och den grå vardagen försvinner i ett dimmigt fjärran.

Jag tror nästan på fullt allvar att golf har skapats för att vi ska lära oss underdånig­het och bli tuktade. Golf är ett mystiskt spel som det har tagit mig 10 år att skaffa mig ett grundlägga­nde grepp om. Genom inte alltid så ihärdig träning har jag försökt lära mig att utföra en fortlöpand­e och elegant serie av synnerlige­n onaturliga rörelser och använda sextiofyra muskler, vilket ska leda till en till synes naturlig sving, utförd på två sekunder från början till slut. Jag har numera upptäckt att jag har en perfekt övningsswi­ng och en halvmesyr som jag slår i väg bollen med. Men övning ger färdighet, och därför åker jag på golfresor.

Mitt val denna gång är golfplanen Atalaya i provinsen Malaga. Strax utanför staden Estepona ligger hotellet Atalaya Park. Ett mera kliniskt icke-spanskt hotell har jag aldrig upplevt. Hela anläggning­en har en tråkig layout och är designad som ett sjukhus, men vägen till hotellet är en smal gata med hus som omges av apelsinträ­d, vinrankor, bougainvil­lea och dadelpalme­r där minipapego­jor kvittrar. Intill ligger två utomordent­liga golfbanor, Atalaya Golf&Country Club.

När jag åker på en organisera­d golfresa med folk som inte vet hur uselt jag golfar blir jag fundersam över hur de som kan det ska uppfatta mig. Golfspelar­e är ofta träningsin­riktade. Kanske jag förstör spelet för de andra . Men, tänker jag, golf ska vara en glädje för alla spelare. En dålig golfare är bättre än ingen golfare alls.

Jag håller låg profil och försöker vara organisera­d. Inget stressbyte av skor på parkerings­platsen, ingen språngmars­ch till första tee, inget genomsök av bagen efter boll, peg och handske. Jag ska inte skylla bra slag på tur eller skicka minst ett par e-mejl under 18 hål. Jag ska inte hosta till så att min medspelare missar en kort putt och om jag mot förmodan får en fin putt på greenen ska jag inte klaga på träffen. Jag ska strunta i när någon ger mig rådet att slå bollen något åt vänster med lite skruv. Det enda jag ska göra på tee är att försöka låta bli att slå till mina medspelare.

Jag njuter av den vackra Old Course Atalaya mästerskap­sbanan som firar 50 år och den saltmättad­e luften från Medelhavet. Banan är designad av Bernard von Limburger, den tyska golfmäster­skapsmästa­ren från 1925, och blev landets finaste på sin tid. Dess till synes fridsamma parklandsk­ap med svagt sluttande fairways kantade med oliv-, tall-, kaktus- och eukalyptus­träd gör den till en idealisk bana för den genomsnitt­liga golfaren. Men det finns många dolda faror och svårlästa greener, och både vattenhind­er och bunkrar fyllda med pärlaktig sand. Banan är en utmaning för golfare på alla nivåer, helt enkelt.

När min boll hamnar i ett vattenhind­er måste jag ta en paus i spelet. Då fotografer­ar jag i smyg bergen som blånar i fjärran och de svarta svanarna som simmar i den konstgjord­a sjön. Golf gör underverk med kropp, själ och inte minst humör, trots att slagen blir alldeles för många. Men jag har fått uppleva golfandets tjuskraft. Tyvärr började jag spela i alltför hög ålder och håller med golfaren och författare­n P.G. Wodehouse som sa att man bör få mässling och lära sig golf i unga år. Om inte kan följderna bli allvarliga.

 ??  ?? Omväxling förnöjer. En dag på golfbanan Valle Romano, byggd på■ svindlande höjder ovanför charmiga kuststaden Estepona med bergen Sierra Bermeja som vacker fond.
Omväxling förnöjer. En dag på golfbanan Valle Romano, byggd på■ svindlande höjder ovanför charmiga kuststaden Estepona med bergen Sierra Bermeja som vacker fond.
 ??  ?? Opuntiakak­tusen bildar ätliga■ frukter som också odlas kommersiel­lt. Den är också värdväxt för koschenill­sköldlusen som användes för att färga rouge och läppstift rött.
Opuntiakak­tusen bildar ätliga■ frukter som också odlas kommersiel­lt. Den är också värdväxt för koschenill­sköldlusen som användes för att färga rouge och läppstift rött.
 ??  ?? En spinnande katt njuter av■ Solkustens sol på ett varmt biltak utanför en lyxvilla.
En spinnande katt njuter av■ Solkustens sol på ett varmt biltak utanför en lyxvilla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland